— Vi får bruke denne så lenge vi kan, sier en engelskmann og smiler til reisefølget. Det er tirsdag formiddag på Gare du Nord, den franske togstasjonen som knytter Paris sammen med London.

Gruppen velger køen til passkontrollen som er forbeholdt EU-borgere. Enn så lenge er Storbritannia med, hvor lenge vet de ikke.

I fotball-EM er det imidlertid ubønnhørlig slutt. Samtalene om fadesen mot Island kvelden i forveien er korte og preget av oppgitthet, et sår det ikke er verdt å rippe altfor mye opp i.

Vi går ombord i toget, og de drar hjem til et land hvor usikkerheten for hva fremtiden nå bringer preger nyhetsbildet. Én ting er likevel sikkert, det engelske landslaget tilbyr en viss stabilitet, dog ikke den man gjerne ønsker. Når mesterskapene kommer og forventningene skrus opp, faller laget sammen som et korthus.

— Det er en veldig stor skuffelse, men det er dessverre dette vi kan forvente av England. De skuffer oss alltid, nå gjorde de det igjen, sier Richard Walters, én av seks kamerater på vei hjem fra EM-tur.

— Basert på løgner

De har mer enn én grunn til å fortvile om dagen. Engasjementet er der så absolutt når man snakker fotball idet toget smyger seg gjennom grønne, franske jorder.

Det er imidlertid lite i forhold til oppgittheten de føler over utfallet av valget i Storbritannia sist torsdag. Et flertall stemte for å gå ut av EU, alle de seks fotballfarerne stemte for å bli i unionen. Den politiske krisen landet er i oppleves langt viktigere.

Richard Walters, Tim Baker, Brook Stotesbury og Richard Harding hadde ikke mye positivt å si om det engelske landslaget, dagen etter nederlaget for Island. Foto: Odd Inge Aas

— Nei-kampanjen var i stor grad basert på løgner og i stor grad drevet frem av mediene. Når folk som i utgangspunktet ikke er så godt informert, stemmer på grunnlag av det de leser i en avis som The Sun, da blir det sånn. Jeg mener avstemningen aldri burde vært holdt, det var David Camerons måte å håndtere den økende populariteten til UKIP på som fikk oss dit, sier Andy Taylor.Han håper flertallet i parlamentet, som i utgangspunktet var for å bli værende i EU, finner en måte som gjør at de slipper å ta følgene av valgresultatet. Hva det vil gjøre med folks forhold til politikerne er det imidlertid usikre på.

— Jeg håper at de gjør det, for jeg er veldig opprørt over resultatet, sier Taylor.

At Island slo England er nesten ikke til å tro:

Fant opp planen underveis

Kvelden i forveien så de Italia kjøre over Spania på Stade de France. Den engelske misèren i Nice fikk de servert på en av Paris’ puber. Kontrasten til det italienske mesterstykket var iøynefallende.

Dommen over eget lag er hard.

— De er overbetalte individualister. Det er en sterk følelse blant folk flest om at de unge, engelske spillerne får betalt altfor mye i ung alder. De hadde ikke den samme sulten som islendingene, sier Richard Bourne.

Trener Roy Hodgson, som like etter kampen trakk seg, for så å gå i hi, levnes heller ingen stor ære for innsatsen i Frankrike.

Richard Bourne og Andy Taylor er skuffet over at britene valgte å si nei til EU. De er usikre på hva fremtiden bringer for Storbritannia. Foto: Odd Inge Aas

— Det så ut som han fant opp planen sin underveis. De lagene som har imponert i turneringen er de som er godt organiserte, vet hva den beste elleveren er og de har en tydelig plan. Det hadde ikke England, sukker Walters.Det blir mørkt utenfor vinduene, og toget kryper 40 meter under bunnen av Den engelske kanal.

Som vanlig sparte ikke britiske tabloider på kruttet:

Bytte Cameron mot Hodgson?

Britenes EU-nei førte til at Cameron informerte nasjonen om at han går av, samme konklusjonen Hodgson kom frem til i Nice. Nå mangler nasjonen både en statsminister og en landslagstrener i fotball, på hvert sitt vis to av de viktigste stillingene for folk flest i England.

— Kan vi ikke bare bytte rundt, la Hodgson bli statsminister og Cameron landslagssjef, foreslår kameratgjengen, før nok et forslag kommer opp:

— Boris Johnson som engelsk landslagssjef!

Londons tidligere borgermester var blant de fremste i Det konservative partiet som stemte for å gå ut av EU. For mange er det et skrekkscenario at han nå kan bli den som tar over etter Cameron som statsminister, da er det tross alt bedre å slippe han til på landslaget, mener kameratene.

Frykter større skiller

I både Nord-Irland og Skottland var det flertall for å bli værende i EU. Reisefølget frykter at avstemningen også kan få konsekvenser for den britiske unionen. En ny runde med spørsmål om uavhengighet der ønsker de seg ikke.

I det britiske samfunnet er de vant til skiller, både mellom ulike klasser og for eksempel nord og sør. Nå frykter de at et nytt kan ha oppstått etter avstemningen.

— Det farlige skillet er mellom unge og gamle, og det er blitt tvunget frem nå. Det var en mye større andel blant de eldre som stemte «ut» enn blant de unge. De eldre har sett hvor byråkratisk EU er blitt siden 1970-tallet, og stemte i protest mot det. De tenkte ikke godt nok over at de også sa nei til fordelene med ett marked, som er viktig for fremtiden til de unge, sier Walters.

For landslaget håper de nå på en ung manager med nye ideer.

— Roy Hodgson skal liksom være en taktiker med god fotballhjerne, men vi så ikke mye til det. Vi ble utspilt og utkjempet, sier han.

Nå håper de på ledere som viser vei og tar gode valg for landet, både i politikken og rundt landslaget. At landslaget skal på beina igjen håper de, og foreløpig vet man ikke utfallet av prosessen med EU.

— Det som er gjort er gjort, vi kan ikke sette oss ned og sørge og gjøre ingenting. Ingenting er ødelagt enda, men vi har gjort det vanskeligere for oss selv, sier Bourne.

Roy Hodgson var en skuffet mann dagen etter nederlaget mot Island i EM. Foto: Lee Smith, Reuters

Hva nå?

«Mesdames et Messieurs, Bienvenue à Londres,», sier en kvinne hyggelig over høyttalerne, før hun gjentar samme budskapet med «Welcome to London, Ladies and Gentlemen».

Hvordan forholdet til Europa blir de neste årene, og hvordan det vil påvirke hverdag og arbeid til dem og deres kjente, vet EM-gjengen lite om.

Det de er sikre på er at Frankrike spiller kvartfinale på Stade de France søndag.

Da er Island motstander.

Ikke England.