KOMMENTAR: Trivsels-faktoren er undervurdert i fotball. Mange fotballspillere presterer best i trygge omgivelser, og spesielt er det tilfelle for mange av de unge talentene.

Marcus Pedersen er ett eksempel på det, og hans skifte fra Brann til Strømsgodset, har både gavnet Brann og Godset. Hans formutløsning i klubben han storspilte for i 2009 og 2010, kan også vippe EM-duellen mot Ungarn i norsk favør.

Det er lett i ettertid å mene at Brann kanskje slapp ham for tidlig til Strømsgodset. At litt mer tålmodighet kunne gitt den samme forløsningen på banen for Brann som den som nå har funnet sted på Marienlyst. Jeg er ikke så sikker på det, og mener det var riktig av Brann å la Marcus Pedersen gå tilbake til Godset.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: BT

For både kroppsspråket og alle andre signaler tydet på at Marcus Pedersen ikke trivdes verken i Brann eller i Bergen. Det var snakk om en fastlåst situasjon som skrek etter en fornuftig løsning. Den kom, Brann vant seks og spilte tre uavgjorte kamper den neste tiden som sikret opprykk, og Marcus Pedersen begynte å bøtte inn mål for Strømsgodset.Med det har Per-Mathias Høgmo fått en angriper som er i scoringshumør, og slike spisser har ikke Norge akkurat flust av. Toppscorer i den norske troppen er Alexander Tettey med tre mål. Ingen av offensiv-spillerne har scoret mer enn ett landslagsmål – Pedersen inkludert.

Derfor er det viktig å ha spillere i scoringsform i bakhånd. For det er i en slik rolle jeg tror Marcus Pedersen gjør best nytte for seg i de to kampene som venter. For det er ingen grunn til å endre noe som helst på det som har fungert i høst. Derfor mener jeg en norsk 4-4-1-1-formasjon med Markus Henriksen og Alexander Søderlund som de to fremste spillerne, bør være det Høgmo satser på en gang til.

Selv om det ble et knepent tap mot Italia sist, så har den norske oppturen i høst kommet med et mannskap som har funnet godtaktene sammen. Det er mer laget enn enkeltspillere som har sørget for at Norge fortsatt har muligheter til EM-spill neste sommer. Betydningen av det å dra lasset sammen, det å bli anerkjent for solide prestasjoner, skal ikke undervurderes.

Marcus Pedersen fant aldri formen i Bergen og Brann. Til høyre feirer storscoreren med lagkamerat Øyvind Storflor i Strømsgodset. Foto: Digitalsport

Marcus Pedersen sine elleve scoringer på ti kamper for Godset i høst vil sørge for at hvem som skal bekle spissplassen blir diskutert i forkant av torsdagens møte med Ungarn. Jeg tror en rolle som innbytter vil være det beste for Norge. For jeg tviler på at Marcus Pedersen på landslaget får de samme arbeidsforholdene som han har hatt i Strømsgodset. Sølvvinnerne fra Drammen har et lag som har sin klare styrke offensivt, og der spissene stortrives med mange, og presise innlegg. Det har gjort arbeidsforholdene gode for en avsluttertype som Marcus Pedersen, men slik luksus kan han neppe regne med på landslaget.Det som har skjedd med Marcus Pedersen kan også være nyttig lærdom for mange unge, lovende spillere. Etter to gode sesonger i Godset har 25-åringen spilt for Vitesse, Vålerenga, Odense og Brann, uten den store suksessen noen steder. Det finnes ikke fasitoppskrift om hvilke valg et stortalent bør ta, men jeg tror de fleste norske, talentfulle fotballspillere hopper på utenlandske proffeventyr for tidlig.

Marcus Pedersen kan bli årets kinderegg i norsk fotball. Brann rykket opp uten ham på laget, Strømsgodset tok sølv med ham i angrepsrekken, og Norge når kanskje EM — med Pedersen som superinnbytter!