LILLESTRØM: «Jeg fikk autograf på drakta. Den skal aldri vaskes!»

Guttungen på Lillestrøm stadion smilte fra øre til øre. Resten av kameratgjengen var like glødende entusiastiske. Landslagets treningsøkt var akkurat ferdig, og de små i forskjellige fotballdrakter hadde greid å sikre seg selfies sammen med Martin Ødegaard. Autografen fikk de også.

Jo Inge Berget, tomålsscoreren mot Kroatia, ble også møtt med beundrende blikk og telefoner som festet seansen til skjermen.

Bertil Valderhaug er redaktør i 100% Sport. Foto: Kjetil Flygind

Mobbing med drakt

Like stor entusiasme var det ikke for ett år siden. Da hadde en nabo av meg tenkt å kjøpe landslagsdrakt til sønnen. Ivrig troppet hun opp på en av supporterbutikkene i Oslo. Fyren bak disken anbefalte henne å handle en klubbdrakt isteden.

– Sønnen din blir mobbet hvis han går med norsk landslagsdrakt, lød det advarende.

Norge-trøyen ble vraket til fordel for en med «10 MESSI» på ryggen. Nå er heldigvis latterliggjøringen av landslaget ikke på moten lenger.

15 år i bakevja

Øyeblikk som det på Lillestrøm stadion, de små sekundene som de små, håpefulle fikk sammen med de nye idolene, betyr selvfølgelig noe der og da for guttungene. Men det er på lengre sikt dette er så viktig for norsk fotball.

Det det nye landslaget til Per-Mathias Høgmo er blitt mer og mer populære. Med små museskritt har de kjempet og slitt seg opp av den bølgedalen landslaget har vært i siden europamesterskapet for 15 år siden. Nå står de på kanten til å ta det helt store spranget.

Det som ikke bare vil gi Norges Fotballforbund minst 112 millioner kroner i ekstra inntekter, men det som vil gi guttegjengen fra Lillestrøm og andre små noen store norske helter å beundre.

Skammelsrud var Riises helt

På gutterommet hjemme på Hessa hadde John Arne Riise i sin tid plass til plakater av Bent Skammelsrud og Gøran Sørloth. Den kommende Champions League-vinneren fra Ålesund hadde noen norske spillere å se opp til.

Nordmenn som yppet seg mot de aller beste.

Sørloth som herjet med nederlandske stjerner og scoret det avgjørende målet i kvalifiseringskampen på høsten i 1992. Bent Skammelsrud som dominerte på Rosenborgs midtbane uansett om motstanderen het Real Madrid, Borussia Dortmund eller AC Milan.

Berget på veggen

Nå kan det godt hende at en plakat av en skjeggete og brølende Jo Inge Berget, selve symbolet på den norske oppturen, klistres opp på veggen istedenfor bilder av Ronaldo, Messi, Rooney eller noen av de andre internasjonale superstjernene.

Jo Inge Berget jubler for det ene av sine to mål mot Kroatia. Foto: Stein Bjørge

Berget er ikke de eneste med X-faktorpotensial på det norske landslaget:

  • Ørjan Håskjold Nyland kan godt bli en like stor keeperlegende som Erik Thorstvedt.

  • Omar Elabdellaoui har fart og kraft nok til å bli et fryktet angrepsvåpen for hvem som helst.

  • Even Hovland kan bli en like toneangivende forsvarssjef som Rune Bratseth.

  • Martin Ødegaard kan fort bli en større stjerne enn Ole Gunnar Solskjær.

  • Pål André Helland, riktignok sendt hjem med skade nå, er så frekk og freidig at han vil bli en hit om fremgangen fortsetter.

  • Skottland-proffen Stefan Johansen kan med sin arbeidsinnsats bli vår egen "Bravehart".

Ørjan Håskjold Nyland har holdt nullen i fire landskamper på rad. Foto: NTB SCANPIX

Det er de stolte øyeblikkene og de store prestasjonene på banen som vil avgjøre om helter i rødt, hvitt og blått inntar hedersplassene på gutte— og jenterommene i tiden fremover.

Men inntil videre får vi vente litt.

Først gjenstår kampene mot Malta og Italia og en eventuell play off i november.

Vil du kutte ned ventetiden til Norges skjebnekamper? Hør vår podcast!

— Derfor har det snudd for Høgmo og Norge

Du kan høre og laste ned vår podcast via Itunes .

Eller spill den av under: