I kveld sender SVT dopingdokumentaren «Blodracet 2», der det kommer frem at en rekke langrennsutøvere på 2000-tallet hadde høye blodverdier.

Dette mener dokumentarskaperne kan tyde på doping.

Anders Aukland er nevnt i dokumentaren, da han sto på en «mistenktliste» hos FIS før Torino-OL i 2006. Aukland målte i gjennomsnitt 15,8 i hemoglobin. Den høyeste målingen var 17, og den laveste 14,6. ## — Skummelt

Jostein Hallén er professor ved NIH.

Seksjonsleder ved avdeling for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole, professor Jostein Hallén, mener at man skal være forsiktig med å dra slutninger basert på blodverdier.— Hvis dette hadde vært lette og klare dopingsaker, hadde man jo gått etter disse sakene og fått dem dømt. Årsaken til at de ikke gjør dette, er at det ikke er noe bevis. Det er et viktig poeng å få frem, sier Hallén.

Han kommer med følgende sammenligning:

— Hvis naboen din er arbeidsledig og plutselig kjøper en stor, ny bil, blir du kanskje mistenksom. Men det er ikke noe bevis. Naboen kan ha vunnet i Lotto eller arvet penger. Du ville ikke gått til politiet, og i hvert fall ikke laget dokumentar om det. Det kan finnes andre forklaringer. Jeg har ikke sett dokumentaren, men mitt inntrykk er at det er det de gjør. De ser noe de mener er mistenkelig, og går ut med den ene forklaringen. Det er litt skummelt.

Ekspertene som er intervjuet i SVT-dokumentaren, mener blodverdiene gir klare indikasjoner på dopingbruk.

-Det er nesten sikkert at det er doping. De aller fleste prøvene er problematiske. Mitt inntrykk er at disse verdiene ikke er naturlige. Det kan være sykdom som påvirker utøverne, men det ville vi hørt om, sier professor Perikles Simon ved Johannes Gutenberg-universiteteti dokumentaren.

Professor Alessandro Donati, som blant annet har jobbet med den italienske olympiske komité, har et lignende svar da han blir forelagt de aktuelle verdiene.

— Dette er ikke normalt. 13-14 er normalt. 17 betyr at utøverne er påvirket av andre ting. Dette er ikke en treningseffekt, mener Donati.

Individuelle variasjoner

Men hva betyr egentlig blodverdier?

Det handler om hvor mye hemoglobin en har i blodet sitt, målt i gram per desiliter. Hemoglobin er det proteinet i blodet som transporterer oksygen.

— Normalverdien for menn er cirka 15 gram per desiliter blod. Tallene varierer veldig fra person til person og referanseområdet er mellom 13-17. Enkelte kan likevel ha høyere verdier. Også toppidrettsutøvere har en slik variasjon, det finnes de med lave og de med høye verdier.- Hvis du er dehydrert, for eksempel etter trening eller ved sykdom, forsvinner væske fra kroppen. Da forsvinner også væske fra blodbanen. Men siden hemoglobinet blir igjen i blodbanen øker konsentrasjonen av hemoglobin. Det er som hvis man blander saft, og lar det stå på benken. Da damper vannet, og saften blir sterkere, forklarer Hallén.

Han forteller at blodverdiene kan variere i løpet av en dag, spesielt ved trening i høyden. En utøver med normalverdi på 15 kan måle både 15, 5 og 16. Dette er naturlige variasjoner.

Andre forklaringer på svingninger

Økning i blodverdier med naturlige forklaringer, vil ikke ha noen prestasjonsfremmende effekt. Men høye blodverdier kan også skyldes doping.

— Man kan få satt inn ekstra blod. Hvis man gjør det øker ikke bare konsentrasjonen av hemoglobin, men også mengden blod. Da øker kapasiteten til å transportere oksygen, og kondisjonen vil øke. Men hvis konsentrasjonen går opp for eksempel ved tap av væske, vil ikke kondisjonen øke. Det er ikke nødvendigvis slik at de med høye verdier, har veldig høy kondisjon, sier Hallén.

En variasjon i blodverdier på 14 til 17 vil være ekstrem og mistenkelig, men Hallén understreker at blodverdier bare er et signal på noe.— Disse verdiene blir aldri brukt i dopingsaker, fordi det ikke er godt nok som bevis. Det finnes andre grunner til at disse verdiene kan variere enn doping, fortsetter professoren ved NIH.

Dette er noen andre mulige forklaringer på variasjoner i blodverdimålinger:

  • Dehydrering.

  • Infeksjon i kroppen.

  • Opphold i høyden.

  • At man nettopp er kommet ned fra høyden, da svinger verdiene gjerne ekstra mye.

  • Måleusikkerhet, ved at ulike måleapparater tas i bruk.

Hallén forteller at man må se på blodverdier over tid, og at enkeltmålinger kan sprike kraftig uten at det nødvendigvis betyr bruk av doping.

— Vi har målt variasjoner i hemoglobinkonsentrasjon, og baserer oss aldri på en enkeltmåling. Vi tar mange målinger, og det kan skille seg ut enkelte målinger som er veldig høye. Enkeltmålinger er ikke til å stole på, sier Hallén.