Det er klart for min årlige – personlige – vurdering av førstedraktene til lagene i Premier League. Trenden med rene og fine drakter uten for mye unødvendige striper og kruseduller fortsetter, og det liker jo supporterne. Jeg synes også det er fint.

Men også denne sesongen er det noen av klubbene som tøyser litt vel mye med klubbens identitet. De to siste sesongene har Southampton vært laget som spilte uten sine vanlige striper, hvem det gjelder denne sesongen får du se når jeg tar for meg draktene fra verst til best. (Merk at jeg skriver «verst til best» – jeg har ikke dermed sagt at draktene som er rangert nederst er de styggeste).

20. Manchester City

Nike-Man-City-2014-2015-Home-Kit (2).jpg Foto: ANDREW YATES

Nike har gjort en helt grei jobb med en liten oppdatering av drakten til mestrene fra forrige sesong. Det jeg har store problemer med, er at buksene plutselig er lyseblå som førstevalg. Her har Nike kastet seg på samme trend som gjorde England og Tyskland helhvite og Spania helrøde i sommerens VM. Nei, nei, nei!

19. West Bromwich Albion

West-Bromwich-14-15-Home-Kit (1).jpg

Adidas ødela Southampton-drakten forrige sesong, og har flyttet seg til West Bromwich denne gang. Moderne og fint design og alt det der – men sels i klubbmerket er stripene til WBA brede og fine. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd at dette var den nye tredjedrakten.

18. Newcastle

Newcastle-14-15-Home-Kit (1).jpg

Det er ikke lett å komme opp med noe nytt og spennende for hver sesong – jeg skjønner det. Men her har designeren brukt litt vel mye svart på fronten. Det bør vel være lett å lage striper som går fra topp til bunn – punktum?

17. Sunderland

New-Sunderland-14-15-Home-Kit (1).jpg

Nok et stripete lag, og nok en grunndesign fra Adidas. Det jeg stusser mest over her, er den noe overdrevne bruken av svart og gull for å fremheve detaljene i drakten. Totalt unødvendig.

16. Stoke

Stoke City 14-15 Home Kit (3).jpg

Har skiftet leverandør fra Adidas til Warrior, og er dermed fri fra grunndesignets klamme favntak. Warrior tar få sjanser med denne drakten – solid, men ikke så mye mer.

15. Swansea

Swansea City 14-15 Home Kit (1).jpg

Ganske plankedrakt fra Adidas. Fint at detaljer holdes til et minimum. Trekk for noe dominerende sponsorlogo.

14. Tottenham

New-Tottenham-14-15-Home-Kit (1).jpg

Tottenham er først og fremst hvitt og mørkeblått, og jeg skjønner ikke helt behovet til å bruke gult i såpass stor grad i drakten. I denne fargepaletten trekker det til seg litt mye oppmerksomhet, og det blir ikke bedre av at sponsorlogoen er rød.

13. Hull

Umbro-Hull-City-14-15-Home-Kit (1).jpg

En frisk drakt fargemessig, men utenom det har Umbro gjort en OK jobb med en drakt som i utgangspunktet er vanskelig å gjøre noe så veldig spesielt med.

12. Queens Park Rangers

qpr-kit-nike-img1.jpg

Er ikke stripene litt vel smale? Helt OK drakt fra Nike ellers. Med striper den veien sier det seg selv at sponsorlogoen blir litt vel skrikende for at det skal være mulig å se den i det hele tatt.

11. Crystal Palace

Crystal Palace 14-15 Home Kit.jpg

Drakten har fått et løft med stripene – og her er gulfargen i avslutningen av ermene med på å fremheve det fargerike i paletten. Fargene på drakten virker også klarere og mer levende.

10. Aston Villa

Aston Villa 14-15 Home Kit (1).jpg

Har satset mye på retroinspirerte drakter de siste sesongene – så også i år. De tynne stripene i lyseblått blir kanskje litt vel mye 80-tall. Skal du være moderne, må de være i en mørkere farge enn draktens grunnfarge.

9. Burnley

Burnley FC 2014-15 home kit released.jpg

Nok en retroinspirert drakt. Solid og flinkt på mange måter, men ikke noe «wow».

8. Southampton

Brandless-Southampton-14-15-Home-Kit (1).jpg

Stripene er tilbake! Det var langt fra bare jeg som klaget på Southamptons stripeløse drakt de siste to sesongene, og dette blir nok en storselger. Klubben har faktisk laget drakten selv – en solid retur til Southamptons røtter.

7. Leicester

leicester-city-home-shirt-front.jpg

Leicester returnerer til Premier League med en fin drakt med krage. Kanskje ikke så veldig behagelig for spillerne, men det ser i hvert fall stilig ut.

6. Liverpool

Liverpool 2014-15 Home Kit.jpg Foto: Mathew Fisher

Warrior kjører safe også med denne førstedrakten til Liverpool. Jeg skjønner likevel ikke helt hvor de vil hen med de hvite stripene. Hadde det ikke vært bedre med helt rødt og hvit hals?

5. Everton

Everton 14-15 Home-Kit (1).jpg

Umbro er tilbake i toppfotballen, og leverer en glimrende drakt i forhold til det siste Nike klart, i hvert fall. Det eneste jeg finner å trekke er at drakten kanskje hadde blitt enda mer tydelig Everton med hvit krage.

4. West Ham

West_Ham-United-14-15-Home-Kit (1).jpg

Adidas leverer nok en flott drakt, men denne gang føles det som de gir ut en drakt på ny. Den er i hvert fall veldig lik den det ble spilt med fra 1985 til 1987 . Den gang som nå er hovedkritikken at det er litt lite lyseblått i drakten.

3. Manchester United

Manchester-United-14-15-Home-Kit (2).jpg

Nikes siste drakt for Manchester United, og de går ut nesten på topp. Fin detalj å bruke hvitt og svart i kragen, trekk for forferdelig farge på sponsorlogoen. Det er også det eneste jeg finner å trekke for.

2. Arsenal

Arsenal-14-15-Home-Kit.jpg

De kvinnelige Arsenal-supporterne vil nok sette stor pris på de tettsittende draktene heltene deres spiller med denne sesongen. Arsenal-kontrakten er en av Pumas viktigste, og det viser de med å holde seg tro til klubbens tradisjoner. Det betyr og ren og fin drakt der det kun er brukt rødt og hvitt.

1. Chelsea

Chelsea 14-15 Home Kit (1).jpg

Her stemmer alt. Stilig bruk av graderte striper på fronten, riktig bruk av farge i kragen og ikke minst rund hals. Utfra forutsetningene er det ingen ting å trekke for denne.

HVA SYNES DU? SKRIV I KOMMENTARFELTET UNDER!