BEIJING: Falske sedler i en minibank? Den er vel ny? I alle fall for Norsk Telegrambryås (NTB) utsendte på VM i friidrett.

NTBs Per-Kristian Eriksen hadde sammen med to kolleger vært på Silk Market i Beijing og skulle skaffe seg litt kontanter før hjemreisen til hotellet. Da begynte «moroa».

Samme serienummer på alle yuan-100-lappene! NTBs Per-Kristian Eriksen regner med at det er første og siste gang han blir svindlet i en minibank. Foto: NTB Scanpix

Taxisjåføren ville av en eller annen grunn ha oppgjør før han begynte å kjøre, men 100-lappen til Eriksen ville han slett ikke motta. På kinesisk kommenterte han meget opphisset – uten at noen i følget skjønte et kvidder av hva han mente.Etter å ha kjørt noen kilometer stoppet drosjen, og det norske følget forlot bilen – uten å ha betalt noe.

Så gjentok akkurat det samme seg i neste drosje. Først på tredje forsøk fikk de norske journalistene skyss hjem, men ved oppgjørets time utenfor Grand Skylight Catic skjedde det samme igjen. Taxisjåføren nektet å motta 100-seddelen (137 kroner).

Ti like sedler

Eriksen gikk inn på hotellet til de engelsktalende VM-vertene, som begynte å granske sedlene. De oppdaget etter noen minutter at alle hadde det samme serienummeret!

— Da så jeg ikke noen annen utvei enn å politianmelde episoden, forteller Eriksen, som da fikk mer «moro».

— Politiet kom med tolk, og det tok halvannen time å forklare hva som hadde skjedd og skrive rapport. De påsto at dette var høyst uvanlig, men beklaget samtidig på Kinas vegne. De var svært høflige og håpet jeg ville få et hyggelig opphold forteller Eriksen, som regner med at kortselskapet (Visa) dekker svindelen.

— Gjør de ikke det, så overlever jeg vel tapet av 1400 kroner, sier NTB-veteranen, som aldri har opplevd falske sedler i noen sammenheng tidligere.

— Kan man ikke engang stole på bankene? spør Per-Kristian Eriksen.