Det er ikke bare mye av utseendet Kasper Schmeichel har arvet fra sin far. Også keeperteknisk kan man se flere likheter.

Leicester-fansen får kose seg med tabellen så lenge de kan. To runder ut i den nye sesongen er topp fire: Manchester City, Leicester, Liverpool og Manchester United.

Rykker ned?

— Jeg er fremdeles litt skeptisk til Leicester, og de kan fort rykke ned. Men fortsetter Kasper Schmeichel sitt gode spill, vil han bli plukket opp av en større klubb, sier Erik Thorstvedt.

thorsvedt.jpg Foto: Digitalsport

TV2-eksperten med 97 landskamper og en meget sterk klubb-CV i ryggen er imponert over hvordan Schmeichel den yngre har utviklet seg de siste årene:— Jeg mener han er like god som det faren var!

En tøff påstand for alle som sitter igjen med pappa Peters dominerende keeperfremtoning på netthinnen.

Men dette handler ikke om meritter og status. Der når ikke sønnen opp til farens shorts. Peter ble europamester og vant ti titler i Manchester United. Han stoppet på 129 landskamper. Sønnen har foreløpig spilt 12 A-landskamper, og titler mangler han helt.

Nei, dette er hvordan én toppkeeper vurderer en annen.

— Teknisk ligner de mye på hverandre, du ser det blant annet på måten Kasper går ut som en håndballkeeper for å stoppe skudd. Slik gjorde faren også.

Dominant far

— Peter var en mer dominerende personlighet. Han var tøffere i feltet, hadde en aura der han sendte ut skremmende vibrasjoner mot motstanderne. Han skulle ikke bare ta ballen, han skulle skremme motstanderne også, sier Thorstvedt.

— Men også han gjorde feil, han brydde seg bare ikke om det. Hadde han bommet på et innlegg, løp han ut på samme måte også neste gang. Kasper virker å være roligere som type og har bedre kommunikasjon med backrekken, legger han til.

Den viktigste begrunnelsen for Thorstvedts endelige dom er fotballens utvikling.

Vanskeligere jobb

— Det er mye vanskeligere å være keeper nå. Angriperne er mye flinkere til alt, avslutninger, innlegg, posisjonering. Dessuten oppfører ballen seg helt annerledes nå. Jeg må bare si at jeg er mektig imponert over Kasper Schmeichel, understreker Thorstvedt.

Men det har tatt tid, og ikke minst mye flytting før Kasper Schmeichel har kommet seg i posisjon som en etablert Premier League-keeper og sisteskanse for Danmark. Han hadde kontrakt med Manchester City fra 2004 til 2009, men fikk bare åtte kamper for laget. Det meste av tiden tilbrakte han på lån i små klubber. Til slutt var det imidlertid mannen som vraket ham i City, Sven-Göran Eriksson, som hentet ham til Leicester. Der har han vært siden 2011. Det er mange sterke familiebånd ute på banen, men naturlig nok færre på den ene keeperplassen.

Flere keeperfamilier

— I Norge har vi Einar og Sondre Rossbach som et veldig godt eksempel, minner Erik Thorstvedt om. Pappa Einar spilte seks landskamper for Norge mellom 1990 og 1993, sønnen Sondre vokter Odds mål nå og er kanskje en kommende landslagskeeper.

Den tidligere Liverpool-keeperen Pepe Reina har en far med landskamper for Spania, mens Arsenal-eiendom og nå Roma-lån Wojciech Szczesnys far har voktet Polens mål. Går man lenger tilbake hadde den gamle Manchester United-keeperen Gary Bailey en far med ligamesterskap for Ipswich.

Selv mener Kasper Schmeichel at det ikke har vært så mange fordeler ved å ha en kjent fotball-far.

— Jeg har selvfølgelig fått et innblikk i det profesjonelle livet, og hvordan man skal leve som en toppidrettsutøver. Men det er hardt arbeid som har fått meg dit jeg er nå. Ekstra hardt arbeid for meg med den far jeg har, har Kasper Schmeichel forklart for dansk presse.