Se pressekonferansen og resten av VM-sendingen vår i videovinduet over.

FALUN: For alle oss som satt i auditoriet i Högskolan i Falun, og sikkert også for noen av dere som så pressekonferansen direkte på TV eller nett, kunne det virke som det første. De fikk til og med spørsmål om det fra TV2-sportens Ernst A Lersveen.

Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Stafett skal være gøy. Det er VMs store høydepunkt. Konkurransen alle ser frem til.Men dagen før den store dagen var det stort sett bare tomme blikk og enda tommere fraser som ble servert av de norske gutta.

Én av fire

Spesielt av Petter Northug, som så ut som han kom rett fra senga til pressekonferansen. Mens han etter tirsdagens 15 km snakket og hadde glimt i øyet, var det en ordknapp skikonge som stilte opp i dag.

Det har han naturligvis sin fulle rett til. Vi kan ikke forvente at det alltid skal være Northug-show. Kanskje var dette bare et nytt kapittel i den psykoligiske krigføringen hans før den norsk-svenske stafettduellen. Northug ga bortimot null og niks.

Men akkurat i dag dreide det seg ikke bare om Northug. Det handlet om laget, Northug og de tre andre som skal forsvare Norges ære på stafetten.

Northug har gått alle stafettene for Norge siden han rykket inn til gull i Sapporo-VM for åtte år siden. Trønderen har 11 VM-gull. Fire av dem er kommet på herrestafett. Den femte kan komme fredag.

Veteranen og debutantene

Ingen på det norske laget er mer rutinert enn 29-åringen fra Mosvik. Alle de tre andre er ferskinger og debutanter i stafettsammenheng.

  • 23 år gamle Didrik Tønseth ble riktignok nummer fire på lørdagens skiatlom, men går i sitt første VM.

  • 27 år gamle Niklas Dyrhaug er også VM-debutant.

  • 28 år gamle Anders Gløersen hadde heller ikke VM-erfaring fra distanserenn før han gikk inn til bronse på onsdagens 15 km.

For dem er Northug kapteinen, ankermannen og den naturlige lederen.

Større nervepress

Derfor opplever de nok et heftigere nervepress enn det spurtkanonen gjør. Dette skinte også gjennom da de skulle besvare alle spørsmålene som kom.

Gløersen var ikke der på grunn av alt koket etter bronsen, men Dyrhaug og Tønseth stilte sammen med han som alle alltid vil snakke med.

Ferskingene virket anspente, selv om begge er vant med at Northug kan være slik.

I dag kunne og burde Northug ha hjulpet dem litt på veien. Løsnet opp litt på stemningen, gjort det litt enklere for dem, uansett hvor teite noen av spørsmålene var.

Men det gjorde han altså ikke. Fredag gjør han garantert det.