— For å imøtekomme de nye kompetansekravene for svømmeopplæring, vil det kreves rundt 40 undervisningstimer for et barn, sier Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund.

Han reagerer på byrådet i Bergens forslag om å legge ned bassengene i Rollandshallen, Låndashallen, på Storetveit og Rå skole.

**Over tusen risikerer å miste bassengplass: Frykter nedleggelser vil ramme barns svømmeopplæring

**Lærere fortviler: - Vanskelig å lære å svømme uten basseng

**Byrådet endrer bassengstrukturen: Legger ned svømmebasseng

For samtidig som byrådet foreslår å avvikle bassengene, peker Kjensli på at det 1. august 2015 er blitt innført helt konkrete kompetansekrav for svømming i skolen.

Elevene skal blant annet kunne svømme 100 meter sammenhengende – og dykke og hente opp en gjenstand fra bunnen av bassenget underveis.

- Skummelt

Kjensli frykter de kravene nærmest vil bli umulige for skolene å nå, dersom bassengkapasiteten reduseres.

— Jeg tror ikke kommunen helt har tatt innover seg hvilke krav de skal innfri. Det er skummelt å redusere hallkapasiteten, når man samtidig vet at man må styrke svømmeopplæringen i skolen, sier Kjensli, og legger til:

— Man kan ikke lære å svømme i et klasserom.

Undersøkelser Svømmeforbundet har gjort viser at kun halvparten av norske tiåringer klarer å svømme 200 meter.

For å forbedre dette tallet signaliserte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at Regjeringen vil innføre en nasjonal ferdighetsprøve i svømming i skolen.

— Da kan det ikke være tilfredsstillende for kommunen å si at man har mislyktes fordi man har stengt haller, sier Kjensli.

- En utfordring

Departementet uttalte den gang at de kan ikke pålegge kommunene å rehabilitere eller bygge nye haller, og skolene må selv avgjøre når og hvordan det er praktisk å gjennomføre svømmeopplæringen.

Vikarierende idrettsbyråd Roger Valhammer (Ap) er klar over de nye kravene, og har forståelse for Svømmeforbundets bekymring. Likevel tror han at det er mulig å gi skoleelevene minst like mye tid i vann som de har nå.

— Vi er nødt til å gjøre en endring på grunn av tilstanden bassengene er i, så skal vi se på løsninger som sørger for at bassengtiden blir minst like lang, sier Valhammer.

Til sammen bruker elever fra 19 skoler bassengene i Landåshallen, Rollandshallen og Storetveit i skoletiden. Mens tre skoler benyttet seg av bassenget på Rå skole før det ble tømt.

— Det vil være en utfordring for alle skoler som mister bassenget sitt, men det har også lenge vært utfordrende for alle skolene som ikke har et basseng. Skolen må ikke ha et basseng for å kunne drive svømmeopplæring, sier Valhammer.

700 elever i ADO Arena

Kommunen har i samarbeid med Svømmeforbundet startet pilotprosjektet "Svøm Bergen", etter Forbundets anbefalinger om hvordan svømmeopplæringen i skolen burde være. Rundt 700 elever fra 4. trinn på forskjellige skoler i Bergen får 27 timer opplæring av byens svømmeklubber i ADO Arena. Etter hvert skal også elever fra 3. trinn bli involvert.

— Ideen til Svømmeforbundet er at bydelbassengene etter hvert også skal inkluderes i prosjektet. Kapasiteten i ADO Arena er jo begrenset, den også, sier prosjektleder Hanne-Guri Arnesen.

Hun kan rapportere om overraskende funn under prosjektet.

— Vi antok at rundt halvparten av tiåringene kunne svømme allerede, men i det har vist seg at kanskje kun fem prosent av dem som har deltatt har hatt grunnleggende svømmeferdigheter, sier Arnesen, som mener det sier mye om behovet for god svømmeopplæring i skolen.