OSLO/VIKERSUND (Aftenposten): Til helgen er det på ny klart for rekordjag i Vikersund. Anders Fannemels verdensrekord på 251,5 meter, satt i fjorårets renn, skal utfordres.

Torsdag kveld ble bakken testet av et 20-talls prøvehoppere, inkludert kombinertløper Håvard Klemetsen og Halvor Egner Granerud (19), som har deltatt i tre verdenscuprenn denne sesongen.

Granerud hadde aldri før hoppet skiflyvning. I sitt første hopp klinet han til med hele 240 meter – 100 meter lenger enn sin personlige rekord og bare 11,5 meter bak verdensrekorden.

  • Halvor Egner Granerud er også kjent som nakenhopperen. Se video her!

Med andre ord: Det går an å hoppe langt i Vikersund i år også. I tillegg er det spådd sol, lite vind og svært kaldt vær, noe som gir optimale flyforhold.

Det lover godt for verdensrekord, gjør det ikke?

Vel.

Har endret på bakken

Først og fremst må rett hopper få gode vindforhold og god fart av juryen.

Men flere ting tyder på at FIS ikke er interessert i at verdensrekorden skal forbedres i Vikersund denne helgen.

Til årets konkurranse er vinkelen på hoppet rettet opp med en halv grad. Tanken bak denne justeringen er at hopperne, i teorien, skal få en litt høyere svevkurve og falle ned litt tidligere.

— Det hele er et spørsmål om filosofi. Vil du ha ett eller to svært lange hopp eller en god konkurranse? Med årets innstilling på hoppet får vi en mye bedre konkurranse med mange flere lange svev, sier renndirektør i FIS, Walter Hofer.

I fjor var hoppet konstruert slik at hopperne gikk ekstremt lavt over kulen, fikk med seg mye fart og kunne stikke ut av bakken mot slutten av svevet.

Det gjorde at de mindre gode hopperne ikke kom seg over kulen, mens de helt i toppen dro seg langt ned i bakken. Konkurransene ble preget av svært mange hopp i den første kategorien. Verdensener Peter Prevc fulgte også opp sitt rekordhopp på 250 meter med et kulhopp på 110 meter, etter å ha bommet litt på hoppkanten.

— Vi har endret på hoppet for å få en mer spennende konkurranse med flere hopp rundt bakkestørrelsen (HS, 225 meter). I fjor kjørte vi en ekstrem innstilling på hoppet for å få de ekstreme lengdene. Men konkurransen var preget av store forskjeller i lengdene, og at 80 prosent landet langt opp i bakken. Det gjorde konkurransen lite spektakulær, sier Hofer.

- Er det mulig å sette verdensrekord i år på tross av endringen?

— Normalt skal man ikke kunne hoppe ned mot 250 meter med denne innstillingen på hoppet. Det blir nok ingen verdensrekord, men mange lange hopp. Dessuten avhenger jo dette selvsagt av utøver, forhold og andre faktorer. Ikke bare bakken, sier Hofer.

Så gjenstår det å se om forandringen gjør noen markant forskjell. Prøvehopper Granerud kom seg likevel langt ned i bakken torsdag, etter å ha gått nokså lavt over kulen og stukket ut av bakken.

— Da jeg rundet kulen trodde jeg at jeg skulle hoppe 130 meter. Så skjønte jeg over 150 meter at dette flyr ut av bakken. Jeg gikk inni helvete høyt. Jeg tror jeg gikk ganske mye høyere midt i bakken enn det Fannemel gjorde, sa Granerud til Vikersunds TV-kanal etter hoppet.

Vil gi mindre fart

Når det kommer til farten, sier Walter Hofer at juryen vil legge til rette for hopp rundt bakkestørrelsen (225 meter) denne helgen – altså gi fart for å hoppe dit ned, men ikke lenger.

— Slik det var i fjor er egentlig ikke greit for meg. Jeg vil ha mer kontroll over utøvernes sikkerhet. Jeg vil ikke ha så lange hopp at hopperne ikke klarer å stå, slik som tilfellet var med Dimitri Vassiliev i fjor (254 meter og fall), sier Hofer.

Hofer understreker likevel at det er mulig å hoppe lenger en bakkestørrelsen om den rette hopperen får de rette forholdene.

Sportssjef for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, tror at verdensrekord kan skje på tross av endringen på hoppet.

— Det settes jo bakkerekorder rundt omkring i år også. Både utstyret, hoppteknikken og flyegenskapene til hopperne er på et så høyt nivå at det gjør det mulig å ta det et steg videre, sier han.

Større kvalitet

Stig Halmstad, leder i Vikersund-organisasjonen, sier han gjerne tar imot nok en verdensrekord. Samtidig tror han endringene på hoppet vil føre til en langt mer interessant og spennende konkurranse enn hva tilfellet var i fjor.

— Vi prøver å unngå at de 15 første i finaleomgangen lander på kulen i år. Det gir helheten en større kvalitet. Jeg tror det vil være flere som drar seg ned mot 225 meter, og at vi dermed får kjenne oftere på suget det er når en hopper stikker ut av bakken og drar seg forbi strekene i bakken. Det må være tydelig på rennet at dette er skiflyvning, sier Halmstad.

Tviler på rekord

Også hopperne har fått med seg endringene med hoppet. Dette er noen av reaksjonene:

Daniel André Tande:

— Det er flere som vil hoppe langt i år. Hvis du først kom over kulen i fjor, så fløy du langt da. Det var enten 140 meter eller 240 meter, liksom. For meg er det helt fint at de har økt vinkelen på hoppet. Det er fortsatt en hoppbakke, så vi får se hvordan det er når vi kommer dit.

Anders Fannemel:

— Jeg tror det er lurt med tanke på produktet å øke vinkelen på hoppet, for å få flere hopp over 200 meter. Det var veldig mange som hoppet kort i fjor. Når en går lavere, så er det slik at de som kommer over kulen har større fart og mer rotasjon. Nå blir det jevnere.

- Blir det vanskeligere å strekke seg ned mot 240-250 meter?

— Ja, jeg mener det. Men så har vi jo hoppere som Peter Prevc og Jurij Tepes, som begynner å bli i ganske bra slag. Begge liker å ha høyde over kulen, så denne endringen kan være gunstig for de slovenske hopperne, sier Fannemel.

— Det blir nok mange kule skihopp. Jeg håper jeg skal være en av de som hopper langt, sier han.

Andreas Stjernen:

— Jeg personlig tror ikke det vil være mulig å sette verdensrekord i år. Men man vet jo aldri. 251,5 meter var langt i fjor. Men alt er mulig, selv om det er mindre sannsynlighet for at det skjer i år enn det var i fjor.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: