Sarpsborg sist lørdag formiddag, under NM på Tunevannet:

16-åringen Sander Benden Nilsen er ferdig med sin første konkurranse i singelsculler, og har tatt sølvmedalje i junior B-klassen. 31-åringen Nils Jakob Hoff, som deltok i OL i Rio, møter ham når den yngre kommer opp fra vannet. De tar rundt hverandre uten å si så mange ord. Begge vet hva den andre betyr.

— Han er et stort forbilde for meg og mange andre. Det Nils Jakob har gått igjennom er det samme som jeg har gjort. Det å starte fra et ikke så godt utgangspunkt og komme høyt opp. Det er moro, sier unggutten, som har tatt av ytterligere seks kg siden Aftenposten skrev om ham i sommer. Det skyldes all treningen, to økter daglig, og den målbevisste innsatsen som han legger for dagen.

Nå veier han 86 kg – 24 kg mindre enn da han vantrivdes i sin egen kropp.

Passet heller ikke inn

Nils Jakob husker selv den følelsen av å være utenfor, ikke passe inn i de idrettene han prøvde. Nå møter han unggutten som mener at livet hans har snudd til noe veldig positivt, fordi han ble inspirert til å prøve roing. Da fikk han venner, og opplevde mestring.

Da Sander Benden Nilsen startet med roing som 14-åring, veide han 110 kg. Foto: Privat

— Jeg er ydmyk, kommer det fra den mer kjente roeren, verdensmester i 2013 i dobbeltsculler, OL-deltager i London og nå sist sommer i Rio. Da i singelsculler.31-åringen synes det er fint at en for ham ukjent unggutt begynte med samme idrett som ham selv etter å ha lest bergenserens historie. Og at Sander etter hvert tok mot til seg og sendte noen meldinger til den mer erfarne roeren, ser han på som en tillitserklæring.

Det har ført til at de har holdt kontakten. Nå møtes de på ordentlig.

— Jeg ser at hans historie minner veldig om min. Jeg husker at jeg skulket gymmen, og satt og spilte data. Jeg hadde funnet meg til rette i et liv der idretten ikke var for meg. Men heldigvis traff jeg de riktige menneskene og kom i det rette miljøet. Jeg møtte en kompis av en kompis som hadde begynt med roing, som trivdes veldig godt og hadde gått ned i vekt. Jeg tenkte at jeg skulle gi det et forsøk, sier Nils Jakob.

Resten er historie. Veteranen roser et fantastisk bra miljø og dyktige mennesker i Fana roklubb, der han har vært med siden han var 14 år. Det var i den alderen han begynte å ro, i likhet med sin yngre beundrer.

Sander på sin side skryter like mye av Tønsberg roklubb, der han som lubben 14-åring bare møtte opp på trening på romaskin. Det ble starten på et eventyr.

LES OGSÅ:

- Jeg ser at hans historie minner veldig om min. Jeg husker at jeg skulket gymmen, og satt og spilte data. Jeg hadde funnet meg til rette i et liv der idretten ikke var for meg, sier Nils Jakob Hoff. Foto: Stein Bjørge

Passet ikke inn i tradisjonell lagidrett— Dette handler om å finne sin idrett. Jeg tror at når det gjelder Sander ville han ikke ha lykkes i de største idrettene, som fotball og håndball. Likevel kan man være en idrettsutøver uten helt å vite om det. Det gjelder bare å komme inn i det riktige miljøet, mener den eldste.

Sander kunne ikke vært mer enig. Han prøvde seg nettopp i fotball og håndball, uten hell. Han passet ikke inn. Ble ikke tatt vare på, fikk ikke mulighetene. Han var nær ved å gi opp.

Begge er enige om at rammene er snevre, fordi det finnes så mange idretter der ute, som mange ikke aner noe om.

— Det er så mange gode tilbud ved siden av de typiske lagidrettene, kommer det fra Nils Jakob. Han står sammen med Sander, som lytter og tar til seg alle godordene.

— Alle har et hjerte for Sander, mener den 15 år eldre utøveren.

LES OGSÅ:

Begge ser mot noe stort

De to utøverne prater litt om regattaen, hvordan det gikk med Sander, hva som skal skje videre.

Landslagsroeren har bestemt seg for å satse mot neste OL. Etter at kroppen begynte å respondere på trening igjen, etter en tøffere periode, stortrives han med alt som skjer.

Sander er lei seg for at sesongen er over. Han føler seg pigg og i form. NM endte til slutt med sølv i singel og gull i åtter i Sarpsborg bys jubileumsregatta, meg også ordentlig NM-bronse i dobbeltfirer. Planene for neste sesong er klare.

— Da er jeg junior A, har nordisk som mål, og prøver å komme med i Baltic cup, sier vestfoldingen.

Han forteller at det har skjedd en del etter at han fortalte det han hadde opplevd i Aftenposten i sommer.

— Innad i Ro-Norge har jeg fått større respekt. Flere kjenner meg igjen. Det merker jeg veldig. Det er kjempegøy, at de henvender seg.

Sander håper at han også kan inspirere dem som sliter.

— Det er vanskelig å finne en riktig idrett og man treffer sjelden på første forsøk, er hans erfaring. Det gjelder ikke å gi seg, aldri gi opp.

LES OGSÅ:

Rosporten ser forbi førsteinntrykket

Forbildet mener at rosporten har så mye å by på, og at man i den idretten ser så mye som ikke andre idretter legger merke til:

— Vi setter pris på store gutter, uansett hvor feil det høres. Vi ser forbi hvordan man er, og ser hvordan man kan bli. Det som er fint i roing er at man sitter oppi den samme båten. Man blir ikke syklet eller løpt fra. Man er sammen hele tiden og det er et sterkt samhold i miljøet. Idrettens natur er jo dessuten at vi beveger oss på vann. Det gjør at vektfaktoren forsvinner. Det er ingen motbakker, sier Nils Jakob, og fortsetter:

— Enten sitter man ved siden av hverandre i romaskin, eller i samme båt. God teknikk blir veldig belønnet i roing. Man flytter sin egen masse frem og tilbake. Tar man i for hardt med årene, går det ikke. Selv om du ikke er en klassisk atlet, kan du lykkes med å bli en veldig bra roer. Poenget er dette: Man må prøve forskjellige ting før man finner sitt miljø og sin idrett. Det er en idrett til alle.

I Aftenpodden Sport får du høre om dommeren som ga seg etter å ha blitt angrepet av en illsint trener: