Justyna Kowalczyk er stadig dronningen i Tour de Ski-historien, med de fire sammenlagtseirene hun tok mellom 2009 og 2013. I årets utgave uteble imidlertid toppresultatene for 32-åringen. Hennes beste plassering kom på sprinten i Oberstdorf, den fjerde etappen, med en 14. plass.

På toppen av Alpe Cermis søndag fortalte Kowalczyk at hun hadde felt noen tårer, siden hun visste dette var siste gang hun skulle delta i Tour de Ski. Det til tross for at hun i utgangspunktet har planer om å fortsette langrennskarrièren helt til OL i 2018.

Hun har ikke noe annet valg enn å vinke farvel til Tour de Ski, forklarer Kowalczyk overfor sport.pl.

— Det er ikke lett å løsrive seg. Jeg sitter igjen med mange minner og følelser, men helsen min gjør at jeg hundre prosent sikkert ikke vil delta igjen, sier Kowalczyk til det polske nettstedet.

Den polske skistjernen utdyper at det er skøyteøvelsene i Tour de Ski som gjør det umulig å fortsette konkurransen.

— Med dette kneet er det ikke lenger mulig å trene på skøyteteknikk. Det er for risikabelt.

— Etter denne sesongen skal jeg til og med slutte å trene på skøyting, og da er Tour de Ski meningsløst, fortsetter Kowalczyk.

Polsk ekspert forklarer: - Nordmenn misforstår Kowalczyk.

- Klassisk stil dør ut

Kowalczyk har alltid vært best i klassisk stil. Hun har imidlertid også hatt sine triumfer i skøyterenn, blant annet med gullet fra 30-kilometeren i Liberec-VM i 2009. I årets Tour de Ski var Kowalczyks utfordringer med skøyteteknikken tidvis åpenbare. Hun ble for eksempel bare nummer 59 på sprintprologen i fri teknikk i Lenzerheide.

Da snømangelen i Mellom-Europa tvang frem endringer, i form av færre skøytekilometer, i forkant av Tour de Ski, kunne Kowalczyk juble.

— Puh. Noen kilometer mindre skøyte-tortur, skriver Kowalczyk på Twitter.

Ved å gå bort fra skøyteteknikken, går Kowalczyk mot strømmen i internasjonal langrenn. Det har nemlig blitt spekulert på om skøyting vil ta mer og mer over.

I januar spådde Jürg Capol, kommersiell direktør i FIS, at klassisk langrenn vil forsvinne.

Kowalczyk meldte overgang til norsk lag: - Mine landsmenn trodde jeg skulle skifte statsborgerskap

Gjør comeback i Drammen

Kowalczyk ser uansett muligheter til å hevde seg i klassiske langløp denne sesongen. I intervjuet med sport.pl forteller hun at langløpene La Diagonela og Marcialonga er store mål fremover.

Den polske skistjernen viste at hun fortsatt kan utrette store ting i klassisk stil da hun vant Vasaloppet i utklassingsstil forrige sesong.

I verdenscupen vil imidlertid Kowalczyk glimre med sitt fravær de neste ukene.

— I de neste ukene dropper jeg verdenscupen, det blir skøyting i Planica og Nove Mesto, forteller hun.

Kowalczyk varsler imidlertid sin ankomst til sprinten i Drammen i februar.

I denne ukens podcast fra Aftenposten-sporten oppsummeres Tour de Ski. Lytt til episoden her: