Liverpool mot Manchester United på Anfield er en av sesongens store kamper. Og duellen Dalglish mot Ferguson et helt spesielt nappetak mellom to managerlegender i levende live. Det har falt noen tøffe ord underveis i et 40 år gammelt fiendskap mellom to steile skotter. Det gjør det helt sikkert i ettermiddag også etter en 90 minutters tøff duell.

Skotsk mistenksomhet

Da Kenny Dalglish ga ut sin første selvbiografi i 1996 overrasket han selv forfatter Henry Winter med å be Alex Ferguson skrive forordet.

— Han har denne spesielle, skotske mistenksomheten med seg, skriver Ferguson og peker på at Dalglish i likhet med Ferguson har få, men gode venner.

Det er ikke noe galt med det, for til slutt trenger du kun seks til å bære kisten din , skriver Ferguson.

De to var rivaler allerede på slutten av 60-tallet da Kenny Dalglish var ung og lovende Celtic-spiller, mens Ferguson var etablert spiss hos Glasgow Rangers. Glasgow-bakgrunnen deres har vært med på å forme de to, på samme måte som rivaliseringen mellom de to byrivalene var det første nappetaket av mange som siden kom.

Dalglish-sitat

Et av de første møtene mellom de to skottene etter at ble Ferguson Manchester United-manager, endte i et berømt Dalglish-sitat.

I et Anfield-oppgjør som endte uavgjort, klaget Ferguson i et radiointervju i kjent stil på at dommeren var påvirket av Anfield-fansen. Da Kenny Dalglish med sin unge datter gikk forbi, klarte ikke Liverpool-manageren å dy seg:

Det er bedre om du snakker med babyen min. Hun er bare seks uker gammel, men du vil få mer fornuft ut av henne enn av ham .

Siden har de to opplevd mange dueller fra sidelinjen. Da Dalglish som Blackburn-manager snøt United for ligagullet i 1995, prøvde Ferguson på veien å antyde at Blackburn kom til å sprekke på oppløpet. Men Dalglish kunne til slutt feire til tross for mange friske Ferguson-uttalelser. Like etter at hele byen Blackburn feiret gullet, var Alex Ferguson stor nok til å sende en hilsen til Dalglish om en fortjent ligatittel.

Tre på rad hjemme

Kenny Dalglish kunne ønske Ferguson tilbake til Anfield igjen sist mars i sin andre periode som Liverpool-manager. Ordkrigen hadde da herjet i noen dager før kamp der Dalglish sterkt og tydelig kritiserte Fergusons mange utbrudd mot dommerne, og mente den på sikt ga Manchester United-fordeler. Ferguson svarte, men ute på banen var det Liverpool som triumferte med en solid 3-1-seier.

Det var det tredje Anfield-seieren på rad for Liverpool over erkerivalene, og Liverpool har vunnet fire av de seks siste ligaoppgjørene mot United.

Kenny Dalglish kan ønske lagkaptein Steven Gerrard tilbake i startoppstillingen, for øvrig for første gang siden 3-1-seier mot United.

Vennskapet mellom de to managerne ble ytterligere styrket i etterkant av Hillsborough-tragedien da Ferguson var en av de første som tok kontakt med Daglish.

Anything you need, Kenny, I´m here for you .

I sin biografi skriver Dalglish.

Så lenge jeg lever vil jeg aldri glemme ordene til Alex. De overrasket meg ikke, for Alex Ferguson mestrer de aller fleste kriser .