Kjetil Kroksæter Foto: Adresseavisen

Det vil være ulikt Erik Hamrén å forlate en halvgjort jobb, men han lar seg åpenbart friste av en minst like stor utfordring: Å lede sitt kjære Sverige til EM-sluttspill. Hvis Hamrén skulle få tilbudet om å bli svensk landslagssjef, så vil han stå i et smertelig dilemma. Skal han som den gentleman han er, med lojalitet som sitt varemerke, bryte en kontrakt? Og hvilken utfordring frister mest? Det er ikke mange skandinaviske trenere forunt å være så nær mesterligaspill som Erik Hamrén er nå. Men det kan bli veldig lenge til sjansen til å bli svensk landslagssjef byr seg igjen.

Det finnes gode argumenter i alle retninger. Erik Hamrén vokter seg vel for å gå i noen som helst diskusjon, men all den tid han ikke parkerer spekulasjonene med å erklære seg uaktuell, så har vi grunn til å frykte at det er skummelt stor risiko for at suksesstreneren forsvinner fra Rosenborg. På andre siden av grensen er han det heteste navnet – sammen med Hans Backe.

Hvis det blir et jevnt løp mellom Backe og Hamrén, så kan det bli avgjørende at Backe er ledig på markedet mens Hamrén må løses fra en kontrakt. Begge trenerne har vist at de er vinnere i faget. Backe er eldre og har bredere erfaring (Hellas, England, Mexico i tillegg til Norden), men han har vært litt ute av faget som hovedtrener de senere årene. Backe har også vært involvert i ting som gjør at han har mistet litt troverdighet. Hamrén er en høyt respektert leder som alltid har en sterk stilling i spillergruppen og Mr. Attityd har integritet så det holder.

Les også:

Sverige har hatt suksess med å hente landslagssjef fra norske klubber. Populære Olle Nordin kom fra Vålerenga og Tommy Svensson gikk fra Tromsø til å lede Sverige til VM-bronse. Men det blir bare en historisk avsporing i denne sammenhengen.

Jeg opplever at Rosenborg er atskillig mer på vakt denne gang, enn da media trakk opp Åge Hareides kandidatur som norsk landslagssjef i 2003. Mens avisene hevdet at Hareide var på glid, trodde Rosenborg-ledelsen på trenerens forsikringer om det motsatte. Det endte med isfront da virkeligheten gikk opp for klubben. Denne gang er Rosenborg forberedt og kan mistenkes for å være i gang med å drøfte alternativer.

Man skal ikke se bort fra at Erik Hamréns familiesituasjon blir tungen på vektskålen. Han har bodd lenge borte fra familien som omfatter kone og to døtre. Han var langpendler i Aalborg også. Det er veldig forståelig om sykdommen til kona Agneta påvirker tankegangen, hvis han får tilbudet fra Sverige.

(Artikkelen fortsetter)

FORSVINNER HAN? Kommentator Kjetil Kroksæter mener Hamrén er den mest resultatorienterte treneren han har opplevd (Foto: Digitalsport).

Den eneste gangen jeg har opplevd at Erik Hamrén ikke var 100 prosent lojal til Rosenborg, var da han gikk ut med mild kritikk for at klubben solgte Alexander Tettey mot hans vilje. Reaksjonen forteller meg at den beslutningen irriterte ham kraftig. Signalene fra Rosenborg går ut på at de kan komme til å budsjettere med salg også neste år. Kan det være slik at Hamrén føler at han tok jobben på litt feil premisser? Har ikke svensken så frie tøyler som han trodde til å bygge det laget han ønsker? Å skape et vinnerlag handler om å beholde det beste i dagens mannskap og forsterke i noen posisjoner.

Samtidig er jeg sikker på at Rosenborg-ledelsen er villig til å strekke seg lenger enn skinnfellen rekker for å komme tilbake til Mesterligaen, med all bonusen det innebærer i form av inntekter, oppmerksomhet og moro. Det gjorde klubben i år også gjennom å budsjettere med underskudd, og det vil de gjøre til neste år.

Les også:

Erik Hamrén er den mest ekstremt resultatorienterte trener jeg har opplevd. Resultater er viktigere enn lønn, men han vil uansett stå i en veldig god forhandlingssituasjon, enten det er RBK eller det svenske forbundet som sitter ved andre siden av bordet.

Akkurat nå tror jeg vi skal være glad at Rosenborg mislyktes med kvalifiseringen til europaligaen. Det etterlot et dypt sår i sjelen til Hamrén, og jeg føler meg veldig trygg på at revansjelysten hans er enorm. Han er en mann som vil vinne – alltid, og det er bittert å gi seg før han har fått vist hva han kan utrette i Europa. Hans første forsøk, i fjor høst, gikk heller ikke så bra.

Erik Hamrén er lojal, veldig lojal , men ikke til det selvdestruktive. Hvis svensken ønsker å bli svensk förbundskapten, så har ikke Rosenborg noe valg. De må slippe ham. Til syvende og sist kan det ende opp der det pleier i fotballens verden: Det blir et spørsmål om pris.

Det verste som kan skje et at den svenske ansettelsesprosessen trekker ut i tid til over jul. Her haster det med avgjørelsen – aller mest for Rosenborg.

Video: Se hva Hamrén mener om trenerspekulasjonene:

— Kun spekulasjoner