Først en tunnel på Luka Modric. Så en ny på Toni Kroos. 70.000 tilskuere på Allianz Arena gned seg i øynene. Slik presenterte Bamidele Jermaine "Dele" Alli seg på fotballens øverste scene.

— Jeg vet det er en klisjé ... Men jeg forsøker å fokusere på hver enkelt kamp og gjøre så godt jeg kan. Forhåpentligvis blir jeg ikke lånt bort. Jeg ønsker ikke det.

Dette sa Dele Alli i sitt første store avisintervju med The Guardian 6. august i fjor.

Dagen før hadde han og Tottenham spilt treningskamp mot Real Madrid i München. Unggutten på Tottenhams midtbane hadde ydmyket Real Madrids stjernegalleri.

Resten har vært en sammenhengende opptur: Dele Alli, som ble hentet til Tottenham fra League One-klubben Milton Keynes for 60 millioner norske kroner, scoret i sin andre Premier League-kamp. Motstander? Gullrival Leicester.

Etter å ha spilt tre Premier League-kamper for Tottenham ble han hentet opp i Englands A-landslagstropp.

I sin første A-landskamp fra start, hjemme på Wembley mot Frankrike, fikk tenåringsstjernen drømmetreff fra 25 meter og limte ballen i krysset.

Slik har det fortsatt i Dele Allis vanvittige debutsesong på toppnivå.

10 mål og 12 målgivende er det blitt i Premier League. Til sammenligning hadde Frank Lampard, Paul Scholes og barndomshelten Steven Gerrard totalt syv mål i Premier League da de var ferdig med tenårene.

Guttungen som fylte 20 år i forrige uke er Tottenham og engelsk fotballs nye wonderboy.

Han skal ha en stor del av æren for at Tottenham fortsatt kan vinne klubbens første seriegull siden 1961. Og i England snakkes det om at 20-åringen er mannen som kan slukke nasjonens mesterskapssorger. Kanskje allerede i sommerens EM.

Kaotisk oppvekst

TØFF OPPVEKST: Veien til suksess var kronglete for Dele Alli. Foto: ANDREW COULDRIDGE, REUTERS

Han er ung. Han er god. Men veien frem til suksess og stjernetilværelse har vært kronglete for Bamidele Jermaine "Dele" Alli.Den nye Tottenham-stjernen vokste opp i Bradwell i Milton Keynes. Det er ett av de tøffere områdene i Milton Keynes og de første leveårene til Dele Alli var mildt sagt kaotiske.

Livet på hjemmebane fungerte rett og slett ikke. Mamma Denise er engelsk, pappa Kenny er nigeriansk, de giftet seg kort tid før Dele ble født. Men skilte lag kun én uke etter fødselen.

— Det var tøft, veldig tøft. Jeg hadde fire barn med fire forskjellige fedre, men ingen av forholdene varte. Jeg var en single mamma. Vi hadde det tøft, sier mamma Denise ifølge The Telegraph.

Hun slet med alkoholproblemer og lille Dele måtte kjempe for seg selv. Ofte havnet han i trøbbel i klasserommet. Skolegangen ga han til slutt mer eller mindre blaffen i. Dele Alli søkte seg ut i gatene og destruktive miljøer.

Men akkurat det viste seg også å ha sine fordeler ettersom han alltid hadde med seg ballen.

I tusenvis av timer oppholdt unggutten seg i gatene. Han og ballen. Hele tiden. Mens de jevnaldrende satt på skolebenken trikset Dele Alli seg gatelangs i Bradwell. Det kan også kalles egentrening. For han lærte seg å behandle ballen. han gjorde stadig feil, men han forsøkte igjen og igjen og igjen – helt til triksene satt.

Det tok likevel flere år før Dele Alli ble oppdaget. Han var hverken fem, seks eller syv år da han ble plukket opp av lokale talentspeidere. Dele Alli var 11 år da Milton Keynes Dons hentet inn guttungen fra gata.

Men tidlig skjønte ungdomsakademiet til MK Dons at det var et helt spesielt talent de hadde med å gjøre.

Trikset med tyggegummien

Under en treningsøkt der MK Dons A-lag skulle øve inn et nytt cornertrekk, fikk unge Alli beskjed om å stå ved første stolpe. Hans oppgave var å flikke ballen videre i feltet med hodet. Men hjørnesparket ble slått for lavt, Alli kunne ikke rekke ned med hodet for å flikke den videre. Men det unge midtbanetalentet fant en annen løsning: Han sendte ballen i mål med en volley med hælen.

Måten han feiret målet på var det mest bemerkelsesverdige. Alli spyttet ut tyggegummien, trikset den fra kne til kne, fortsatt å trikse tyggegummien med føttene, før han sparket den i luften, åpnet gapet og tyggegummien var tilbake der den kom fra: Munnen. Med et stort smil, selvsagt.

Dette er fire år siden. Dele Alli var den gangen 16 år og hadde bodd tre år borte fra mamma Denise.

Alkoholproblemene ble større og større. Sosialtjenesten grep inn og Dele Alli ble plassert i et fosterhjem. Ungdomslederne i MK Dons slo alarm. De så at talentet hadde et akutt behov for miljøskifte. Som 13-åring flyttet dele Alli hjem til lagkamerat Harry Hickford og hans middelklassevilla. Formelt ble det aldri en fosterfamilie. Men det fungerte likevel.

— De var ikke mine venner. Men de hadde et fint hus og jeg visste at jeg var tvunget til å gi min sønn den sjansen for å komme videre i livet og lykkes. Jeg gråt ikke da han flyttet, jeg var lettet. Jeg visste at dette var muligheten for at han kunne komme bort fra gatene. Det var tøft å gi bort min egen sønn, men det viste seg å være redningen for ham, sier mamma Denise, som har fått mye oppmerksomhet i engelske aviser etter sønnens gjennombrudd.

— Dele er unik. Han hadde en tøff og utfordrende oppvekst. Men de årene formet ham, de gjorde ham motstandsdyktig. De gjord ham fryktløs. Ingenting har bekymret ham. Han ser kun frem til å gå på banen for å underholde, forteller Mike Dove, sjefen for Milton Keynes Dons ungdomssystem.

TALENTDUELL: Dele Alli (t.v.) i aksjon mot Martin Ødegaard da Norge og Englands U21-landslag møttes i Drammen i september i fjor. Foto: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX

Slo alle klubbrekorder

Dele Alli er atletisk, han er rask og han er sterk. Han var tidlig fysisk utviklet og knuste klubbrekordene både i sprint og på lengre løpsøvelser. Og ikke minst: Han hadde holdningene som skulle til for å utvikle seg som fotballspiller.

— Som 11-åring kom han til et trygt sted der alle så etter ham. Det som var fascinerende med ham var måten han hele tiden utfordret seg selv på: Det jeg gjør på gaten, hvordan kan jeg få det til å fungere i en kamp?, erindrer Dove.

Dele Alli har tatt stegene, helt fra debuten for MK Dons A-lag som 16-åring og til gullkampen i Premier League. Dele Alli har fortsatt å spille på sin lekfulle måte. Og han har fortsatt å score på mest spektakulære måter. Hælspark, skudd i krysset fra lang distanse.

Nå venter gullkamp i Premier League. Deretter EM-sluttspill med England.

Og hvem vet, kanskje det er Dele Alli som skal gravlegge Englands mesterskapsforbannelse. Kanskje ikke allerede i sommer. Men i 2018? Eller 2020?

Kilder: The Telegraph, Milton Keynes Citizen, The Guardian

Kan Tottenham snappe ligagullet? Dette er ett av mange tema i ukens Aftenpodden Sport: