Svensk fotball har hatt en liten "invasjon" av norske fotballspillere de siste sesongene. Noen av dem spiller så godt at de bør få besøk av landslagssjefen.

Totalt 17 norske spillere har spilt kamper i Allsvenskan denne sesongen. Det bemerkelsesverdige er at samtlige spiller hyppig, de fleste av dem hver eneste runde. Jeg har sett samtlige, og våger meg ut på en vurdering av deres innsats og status for øyeblikket — og en rangering.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Magnus Wolff Eikrem, Malmö FF

Kåret av flere medier som ligaens beste og viktigste spiller. Statistikken underbygger det. Han har flest assists av alle, og har scoret seks mål fra en ganske fri rolle på midten. Var i enda bedre form i de første enn de siste kampene, men holder fortsatt et høyt nivå i hver eneste match.

Haitam Aleesami, IFK Göteborg

Fra Fredrikstad og nivå to i Norge og rett inn på det som så langt har vært Sveriges beste lag. Har beriket Göteborg med et backspill der han offensivt er en trussel og defensivt er ryddig. Vi har slitt med å finne en venstrebent venstreback på landslaget den siste tiden. Etter min mening spiller Aleesami så godt at Per-Mathias Høgmo bør ta turen og finsikte 23-åringen fra Holmlia nøye.

Henning Hauger, Elfsborg

Har på mange måter blitt en glemt spiller etter å ha vært mer eller mindre fast på landslaget over en lang periode. I Elfsborg nyter han høy status. Spiller som én av to dype midtbanespillere, og løser som alltid de fleste floker uten jåleri og store fakter. En svært stabil og viktig spiller for de fleste lag.

Jo Inge Berget, Malmö FF

Har spilt 14 kamper og scoret syv mål. Det er pene tall, og de blir enda penere fordi han sjelden spiller på topp. Starter oftest bredt til venstre og nyter godt av tempo og gjennombruddskraft. Hadde en karriere som stanset opp etter overgangen til Cardiff, og hadde åpenbart behov for å restarte. Det har han greid i Malmö.

Thomas Rogne, IFK Göteborg

POPULÆR I GÖTEBORG: Thomas Rogne feirer scoring. Foto: Bildbyrån/Digitalsport

Midtstopperen er fortsatt ikke mer enn 25 år, men kunne fort vært nesten ferdig som spiller uten et klokt valg av klubb. Spilte nesten ikke kamper i løpet av to sesonger i Wigan, men spiller stort sett alltid når han er frisk i Göteborg. Imponerer med duellkraft, og har en evne til å stå der ballen kommer i tillegg. Populær blant supporterne for sitt oppofrende spil.

Lars Sætra, Hammarby

24-åringen gikk fra å sitte på benken i Drammen foran fem tusen tilskuere til å spille hver eneste kamp i midtforsvaret hos en klubb som trekker over 20.000 tilskuere på kampene. Han greier seg godt, selv om han fortsatt en er stopper som er best i det offensive og oppbyggende spillet. Men har god rekkevidde og fint tempo, og har en karriere i stor framgang.

Kenneth Høie , Djurgården

Er en etter hvert svært rutinert keeper uten store fakter eller behov for "jålerier". Er mest av alt stabil og trygg, og gjør veldig sjelden tabber. Selv om han har vært i landslagstroppen ved flere anledninger har han trolig høyere status og respekt i Sverige enn her hjemme for sine kvaliteter.

Daniel Berntsen, Djurgården

Der klubbkamerat Høie er den rutinerte og trygge er 22 år unge Berntsen en spiller som gjerne spiller på små marginer — og lykkes ofte. Har startet 14 kamper for et godt lag, og bidratt med fem scoringer. Er en god dribler og har en ganske fri offensiv rolle i laget. Fortsatt i en alder der han trolig blir bedre i de neste sesongene.

Mats Solheim, Hammarby

Dro fra Sogndal som en nærmest ukjent spiller for mange, og kom til Kalmar på øverste nivå der han etablerte seg som en etablert sliter på øverste nivå. Ble hentet av Hammarby denne sesongen, og holder spillere med sterk CV på benken. Løper enormt og er til å stole på. Har spilt 13 kamper fra start og scoret ett mål.

Lars Cramer, Kalmar

En keeper som måtte til Sverige for å spille fast. Holder en såpass god keeper som Ole Söderberg på benken. Er først og fremst en strålende keeper på streken, med reflekser og reaksjoner som gjør ham til matchvinner. Er i framgang også med feltarbeidet.

Snorre Krogsgård, Halmstad

Vingen vurderte å trappe ned da henvendelsen fra Halmstad kom i vinter. Har etablert seg som en fast spiller i Jan Jönssons lag. Varierer mellom å være en offensiv trussel med stor fart, men også med noen enkle feil. Halmstad spiller omstendelig offensivt, noe som trolig ikke favoriserer den mer direkte kantspilleren.

Fredrik Brustad, AIK

Spiller for en stor klubb og et godt lag, og er involvert i samtlige kamper. Men spiller sjelden eller aldri samtlige 90 minutter, og tre scoringer er litt for lite. Samtidig har han så stor fart at motstander tvinges til å ta hensyn til ham, og han skaper rom for resten av laget.

POPULÆR: Hammarbys Fredrik Torsteinbø har scoret mot Häcken tidligere i sommer. Foto: Bildbyrån/Digitalsport

Fredrik Torsteinbø, HammarbyIkke et vondt ord om Sandnes Ulf, men kontrasten mellom stemningen 24-åringen opplevde der og den han merker foran Skandinavias mest ivrige supportere er enorm. Han kvitterer med å gjøre en stødig jobb, med tre kamper fra start og ytterlige fem som innbytter

Andreas Vindheim, Malmö FF

Er fortsatt kun 19 år, og gikk til Sveriges beste lag foran sesongen. Var klar over at det første året ville bety mye benkesliting.

KLART ANDREVALG: Andreas Vindheim er backup på back for Malmö. Foto: Bildbyrån/Digitalsport

Har spilt 156 minutter, og ikke dummet seg ut, men er et klart andrevalg som back.

Jan Gunnar Solli, Hammarby

Veteranen på 34 år blir mer og mer en stallspiller, og har kun startet tre kamper denne sesongen. Likevel er han en populær skikkelse i klubben, og sannsynligvis en veldig fin kar å ha i garderoben. Har fortsatt rutine til å greie seg helt greit når han får sjansen.

Tor Øyvind Hovda, Åtvidaberg

Den tidligere kapteinen til Hønefoss mistet etter hvert plassen hos Kalmar, og ble hentet til ligaens bunnlag. Der skal han ha en viktig rolle som en kriger og innpisker sentralt. Har fått tillit etter overgangen, men laget virker å være nesten fortapt, uansett Hovdas prestasjoner i høst.

Lars Fuhre, Hammarby

Hadde en viktig rolle og sterk sesong i fjor da han spilte 30 kamper og bidro med syv mål til opprykket. I år har han kun startet en gang, men kommet inn i ytterligere ni kamper. På sitt beste er han i stand til å skape ubalanse og en kreativ spiller, men har vært for ujevn.