Onsdag innkalte Norges skiforbund inn til pressekonferanse der de informerte om at Martin Johnsrud Sundby utestenges i to måneder etter brudd på WADA-regelementet hva gjelder astmamedisin. Skiforbundet tar på seg skylden, men Sundby får likevel utestengelsen og mister blant annet Tour de Ski-seieren fra 2014/2015-utgaven.

Bruk av astmamedisin er omdiskutert i skimiljøet. Blant annet Marit Bjørgen (36) bruker astmamedisin av slaget Symbicort. Hun stiller seg nå bak Sundby:

— Jeg støtter Martin i denne vanskelige tiden for ham, sier skidronningen i en uttalelse til Norges Skiforbund.

Bruker astmamedisin

Bjørgens rival, Justyna Kowalczyk, har flere ganger rettet sleivspark mot Bjørgen og Norge for bruk av medisinen. Men Bjørgen har alle godkjenninger på plass for å bruke den.

— Selv har jeg medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke medisinen. Jeg har godkjenning fra FIS, og all forskning viser at den ikke er prestasjonsfremmende hvis du ikke er astmasyk, sier Bjørgen.

UTESTENGES: Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder etter bruk av astmamedisin. Foto: NTB Scanpix

— I likhet med Martin kunne heller ikke jeg vært best i verden uten bruk av astmamedisiner, sier 36-åringen.

Overrasket

Sundby selv var langt nede under pressekonferansen onsdag formiddag.

— Jeg skal klare å stå sterkt i det og jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har kun fulgt den rådgivningen jeg har fått og jeg er glad for at skiforbundet tar på seg all skyld, sier Sundby.

NRK-ekspert og mangeårig langrennstrener Fredrik Aukland er overrasket over at noe slikt kunne skje:

— Jeg kjenner til Skiforbundet og det medisinske apparatet, og jeg vet at de er svært kompetente og oppegående folk. Jeg har jobbet i flere nasjoner og kjenner ledere der også, og mitt inntrykk er at det norske apparatet er det mest kompetente. Det er helt uforståelig at dette kunne skje, sier Aukland.