– Jeg kan ikke beskrive hvor forbannet jeg er, sier syv ganger verdensmester Hamilton på internradioen.

– Vi prøvde å gå for seieren. Vi prøvde - og vi feilet. Men det er bra at Lewis får ut frustrasjonen i bilen, sier Mercedes-sjef Toto Wolff til Viaplay.

140.000 tilskuere - de fleste kledd i oransje - laget Max Verstappen-feber hjemme på Zandvoort-banen. Han tok sin fjerde strake seier. George Russell ble nummer to og Charles Leclerc nummer tre. Hamilton måtte til slutt nøye seg med 4. plass.

Nederlenderen lå 11–12 sekunder foran Hamilton på 2. plass etter 55 av 72 runder - da Valtteri Bottas fikk motorstopp og sikkerhetsbilen måtte inn på banen.

Dermed mistet Verstappen sitt forsprang, og Red Bull valgte å hente Verstappen inn og bytte til softdekk. Det betydde Lewis Hamilton ledet foran Verstappen da sikkerhetsbilen forsvant ut. Akkurat som i Abu Dhabi i avslutningen av 2021-sesongen. Mercedes derimot valgte å la Hamilton ligge ute på de samme dekkene.

SKUFFET: Lewis Hamilton på Zandvoort-banen. Foto: CHRISTIAN BRUNA / Reuters

Allerede på første forsøk klarte Verstappen å kjøre forbi Hamilton og overta ledelsen. Det var på den 61. av de 72 rundene. Hamilton var den eneste i toppen som ikke hadde nye dekk. Mercedes-kollega George Russell insisterte på å gå inn for å bytte dekk.

– En taktisk blunder av Mercedes. En dårlig strategisk vurdering, fastslår Stein Pettersen på direkten på Viaplay.

– Men det er ikke sikkert det hadde vært nok. Uansett ble dette spilt opp i hendene til Max Verstappen, sier han om nederlenderens seier.

FERRARI-TABBE: Det venstre bakhjulet er ikke klart når Carlos Sainz er inne til sitt første depotstopp. Foto: CHRISTIAN BRUNA / POOL

Hamilton var rasende og sa i teamradioen:

Hamilton ble etter hvert forbikjørt av både George Russell og Charles Leclerc - og kom dermed ikke på seierspallen.

– Det er sjelden at jeg har hørt Hamilton så forbannet, fastslår Stein Pettersen på Viaplay-sendingen.

Mercedes hadde en annen strategi enn Red Bull, og det betydde at Hamilton en stund holdt på å ødelegge den oransje festen. Men til slutt skulle likevel Verstappen vinne.

Vi fikk nok et løp med en skikkelig Ferrari-tabbe. Det venstre bakhjulet var ikke klart da Carlos Sainz var inne til sitt første depotstopp. En vanvittig tabbe som går inn i rekken av Ferrari-trøbbel denne sesongen.

Max Verstappen tok sin 30. Grand Prix-triumf i karrieren. Og attpåtil altså på hjemmebane:

– Vi måtte pushe hele tiden. Men det fungerte veldig bra etter at vi satte på softdekk igjen, sier Verstappen i arenaintervjuet.

– Vi valgte å bytte til softdekk da sikkerhetsbilen kom. Vi hadde bedre toppfart og kunne angripe.

George Russell var godt fornøyd med 2. plassen:

– Vi får masse selvtillit av dette. Vi nærmer oss toppteamene.

Verstappen hadde beste startposisjon og tok starten oppskriftsmessig. Men Lewis Hamilton var optimist og hadde tro på Mercedes’ ettstoppsstrategi. Nok en gang skulle en sikkerhetsbil skape et nytt drama mellom disse to.

Max Verstappen har nå ti seirer denne sesongen - til tross for bare fire ganger pole position. Men på Zandvoort-banen var han igjen best i kvalifiseringen.

Nederlenderen leder nå VM med 310 poeng. Både Charles Leclerc og Sergio Pérez har 201 - altså mer enn 100 poeng bak Verstappen.

Bortsett fra seieren i Østerrike, har Charles Leclerc hatt en trøblete periode som startet med Barcelona-løpet den 22. mai.

Det gjenstår syv VM-runder i 2022. Allerede neste helg er det løp på Monza.

Topp 10 i Nederlands Grand Prix:

1. Max Verstappen (Red Bull).

2. George Russell (Mercedes).

3. Charles Leclerc (Ferrari).

4. Lewis Hamilton (Mercedes).

5. Sergio Perez (Red Bull).

6. Fernando Alonso (Alpine).

7. Lando Norris (McLaren).

8. Carlos Sainz (Ferrari).

9. Esteban Ocon (Alpine).

10. Lance Stroll (Aston Martin).