– Dette blir villere og villere. Det var muligens noen som ikke tok Girona på alvor før Barcelona-kampen, men de bør i så fall gjør det nå, sier Viaplay-ekspert Petter Veland til VG og legger til:

– Fortsetter de i samme spor kan de også vinne ligaen, men det vil være for utrolig. Det vil i så fall overgå det Leicester gjorde da de vant Premier League.

Superveteranen Cristhian Stuani scoret det siste målet som punkterte bortemøtet med «Barca», og de topper tabellen to poeng foran Real Madrid.

TRENERYNDLING: Míchel (t.v.) takker en hardt presset Barcelona-trener Xavi for kampen etter søndagens toppkamp. Foto: PAU BARRENA / AFP / NTB

– Hvor tror du Girona ender til slutt?

– Jeg tror fortsatt at de ikke vinner La Liga. Real Madrid er store favoritter, og jeg tror Atlético Madrid kommer seg foran. Men nå tror jeg de fort kan ta tredjeplassen foran Barcelona.

– Hvor stort er i så fall det spansk fotballhistorie?

– Det er sjokkerende! Ikke under noen omstendigheter skal Barcelona komme bak et annet katalansk lag på tabellen.

Så langt har Girona tapt én kamp, 0–3 hjemme mot Real Madrid i september.

– De overkjørte Real Madrid det første kvarteret og hadde tre avslutninger i metallet. Det kunne fort ha endt helt annerledes. Girona har vært enormt gode, og tabellen lyver ikke, sier Veland.

De står med ni seirer og én uavgjort siden tapet, og Veland satt på tribunen da Girona nylig spilte 1–1 hjemme mot Athletic Bilbao.

Da fikk han se hvor godt drillet laget til trener Miguel Ángel Sánchez Muñoz, kjent som Míchel, er.

– Det er vanskelig å sammenligne spillestilen med noen, for de driver på med en helt egen greie. Det er utrolig imponerende å se hvordan de omstiller seg med og uten ball. Spillerne er så samkjørte og agerer på automatikk, beskriver Veland.

UKRAINSK HELT: Artem Dovbyk sender Girona opp i 1–0-ledelse mens Jules Kounde og keeper Inaki Pena er hjelpeløse vitner. Foto: PAU BARRENA / AFP / NTB

Eierne City Football Group, det samme systemet som styrer Manchester City, har fått mye av æren for Gironas suksess. Pere Guardiola, lillebroren til City-manager Pep, er klubbformann.

–Selv om de har mektige eiere, så er Girona lutfattige i forhold til Barcelona og Real Madrid. Dessuten har de mistet sine tre beste spillere, og det gjør dette eventyret enda mer imponerende, sier Veland.

Oriol Romeu (nå Barcelona), Rodrigo Riquelme (på lån fra Atlético Madrid) og Valentin Castellanos (lån fra New York City) dro etter 10.-plassen forrige sesong.

Profiler som Daley Blind, Aleix Garcia, Yangel Herrera i tillegg til ukrainerne Viktor Tsyhankov og Dovbyk utgjør nå stammen i laget.

– Er det en fare for at Girona-laget kan rakne når overgangsvinduet åpner i januar?

– At spillere blir håndplukket fra dette laget til sommeren er vel en naturlov, men jeg tror ikke det skjer i januar. Dette er spillere som først og fremst tilhører et lagmaskineri og nå kan det i tillegg bli Champions League-spill neste sesong.

– Denne reisen tror jeg spillerne virkelig ønsker å være med på, og det samme tror jeg med trener Míchel, mener Veland.