– Jeg har kommet til et sted i livet der jeg er veldig trygg, slår han fast.

Med en rykende fersk kaffe setter den høyreiste trønderen seg godt til rette i sofaen. Det er en komfortabel mann som møter VG i lobbyen på spillerhotellet til det norske landslaget i Larnaka.

Siden pratet har han fått nok en opptur: Med feber i kroppen scoret Alexander Sørloth i sin 50. landskamp. Med seier mot Spania lever håpet om å gå videre fra gruppen. Men de må ha hjelp.

– Vi må prøve ikke tenke på det. Vi skal slå på Spania på søndag, sier Sørloth etter 4–0-triumfen på Kypros:

Optimismen er på plass. Landslagssjef Ståle Solbakken sier at «gruppen er så harmonisk at du nesten ikke tror det». Sørloth tror at det totale fraværet av krangler på trening er sunt.

– På klubblaget er det litt annerledes. Da ser man hverandre hele tiden og det kan være at noe bygger seg opp over tid. På landslaget har vi kort tid sammen og jeg tror det ville vært veldig usunt om det skulle vært mye krangling på trening.

Spissen vet hva han snakker om. Under praten på Radisson Beach Resort beskriver Sørloth seg selv som en håndfull i ungdomstiden.

– Jeg var en kranglefant, 17 år og slengte med leppa, sier han.

Han fortsetter:

– Da jeg kom opp på A-laget i Rosenborg så kranglet og «fightet» jeg mye, spesielt med Tore Reginiussen. Vi hadde daglige slåsskamper. Det var så mange vester som ble ødelagt fordi han rev i meg, sier Sørloth – og fortsetter:

– Jeg var jo fortsatt stor og sterk på den tiden også. Jeg kan se for meg at det var veldig frustrerende for Tore, som var en etablert midtstopper og hadde kamp på søndag, skulle «fighte» med meg som var langt unna laget. Jeg kunne ikke finne meg i at noen skulle komme med en liten kommentar i kampens hete uten at jeg skulle svare.

Hva er sannsynligheten for at Norge skal komme til EM i 2024? Prøv VGs kalkulator.

Det er ikke uten grunn at Sørloth har funnet trygghet: Etter å ha spilt i ti ulike klubber på like mange år og blitt solgt for til sammen 600 millioner kroner, signerte spissen i sommer en femårskontrakt med spanske Villarreal.

Foreløpig har det blitt fem mål på elleve kamper i La Liga og Europa League. Nå skal han slå seg til ro i Spania sammen med kjæresten Lena Selnes, som han endelig blir samboer med etter syv år med avstandsforhold.

Etter søndagens 1–2-tap for Las Palmas reiste han i privatfly til landslagssamlingen. 27-åringen peker på flere nøkkelfaktorer for at han fortsatt holder beina på bakken:

– Uansett hva jeg gjør på banen, eller uansett hvordan kontrakten min ser ut, så blir jeg behandlet helt likt. Jeg blir arrestert akkurat like mye nå som for fem-seks år siden, sier han.

Med seg i bagasjen har han verdifull erfaring fra pappa Gøran Sørloth, som fikk 55 landskamper for Norge.

– Jeg tror alle folkene rundt meg har veldig mye å si. Det kan man jo se på andre fotballspillere også. Det er gjerne de som bare har ja-mennesker rundt seg som mister det litt. Kanskje kommer det folk inn i livet ditt når man allerede har blitt en stor stjerne. Da blir det vanskelig, og jeg tror man kan bli litt paranoid også på hvilke hensikter de har, sier Alexander Sørloth.

Nylig ga han et lengre intervju med TV 2 hvor han blant annet snakket ut om bråket med tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck. Han beskriver praten som en «terapitime».

– De var heldige med timingen. Fruen hadde reist hjem for å fikse noe i et hus i Norge. Jeg var alene og kjedet meg litt, så det var greit å få besøk. Det ble en terapitime fordi det er mange ting jeg ikke har snakket om. Jeg har ikke kjent noe behov for det, men når vi først gjorde det så var det veldig godt, sier han.

Etter konflikten med Lagerbäck tok Sørloth en lengre pause fra mediene. Han stilte riktignok opp for VG i San Sebastián i desember 2021, hvor han erkjente at han kanskje hadde vært i overkant stresset med hyppige klubbskifter. Men utover det forsøkte han så langt det lot seg å gjøre å ikke stille opp på mer enn han måtte.

– Det tar litt tid før man finner seg selv som person. Jeg føler at hvis jeg først skal gjøre et sjeldent intervju, så kan jeg være mye mer ærlig og stå for det jeg sier.

Det er imidlertid ikke alltid like lett når det du sier risikerer å bli oversatt til engelsk, spansk, tysk og tyrkisk.

– Norsk presse oppfører seg som regel veldig bra. Det er i hvert fall min opplevelse. Men ting kan ofte bli tatt ut av kontekst når det skal lages overskrifter. Det kan være litt frustrerende. Når man gjør et langt intervju så føler man at man får sagt sitt og du kan kjenne deg igjen som person, men når det blir plukket opp av utenlandske aviser så blir det ofte litt «cherrypicking», sier han.

  • Norge spiller hjemme mot Spania søndag kveld. Avspark er klokken 20.45 norsk tid og kampen vises på TV 2.

Kjenner du en ung fotballspiller med stjernedrømmer? Det nye magasinet «Fotballstjerner» inneholder kule bilder og masse fakta om de beste spillerne i verden akkurat nå. Magasinet kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)