Portugal kjempet forgjeves. Mot VMs høyeste og lengste pipekonsert. Mot VMs mest ærgjerrige forsvar. Mot overmakten: De kjempende, marokkanske fotballheltene akkompagnert av spinnville supportere. Youssef En-Nesyri sendte Marokko til himmels med kampens eneste mål.

Cristiano Ronaldos VM endte her, og rett etter kampslutt gikk han rett mot garderobene mens tårene rant. Det spørs om det var det siste 37-åringen gjorde i et fotball-VM. Han startet på benken, kom inn og fikk oppleve pipekonserten på kroppen.

Han har fortsatt ikke en scoring i utslagsrundene i VM på CV-en. Og enda mindre et VM-gull.

SINT PÅ DOMMEREN: Portugal Bruno Fernandes. Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Ronaldo avslutter kanskje sin VM-historie med det aller største jubelbrølet. Det gikk bare ikke til ham, men til Marokko. Det var litt av et drønn da dommeren Facundo Tello fra Argentina blåste. Få minutter i forkant hadde han vist ut den marokkanske innbytteren Walid Cheddira.

Portugal-profilene Pepe og Bruno Fernandes gir uttrykk for at de mener det var feil med argentinsk dommer, ettersom Argentina er klare for semifinale mot Kroatia.

– Jeg vet ikke om de bare skal dele ut trofeet til Argentina. Jeg skal si hva jeg tenker, dra til helvete med dem. Det er veldig rart med en dommer fra et land som fortsatt er med, sier Fernandes ifølge den spanske storavisen Marca.

– Uakseptabelt, sier Pepe ifølge avisen Record.

Marokko-kaptein Romain Saiss fnyser da VG tar opp Fernandes’ kritikk.

– Jeg vil bare la ham klage. Vi velger ikke dommer og vi har ikke klaget. Jeg tror han bare vil finne på unnskyldninger, sier Saiss til VG.

– Hadde de vunnet kampen ville de hatt en annen mening. Jeg kan forstå, for de tenker nok på duellen mellom Lionel Messi og Ronaldo.

Dommerne i VM-kamper pleier nesten aldri å uttale seg til pressen etterpå. VG har konfrontert FIFA med den portugisiske kritikken, uten å få svar foreløpig.

Både Pepe og Fernandes påstår at sistnevnte skulle hatt straffe like før pause. NRK-ekspert Andrine Hegerberg uttalte derimot at det ville vært et «billig» straffespark.

Bruno Fernandes stirret skuffet rett ned i bakken da han gikk forbi intervjusonen hvor VG også sto.

Ronaldos var ikke å se i intervjusonen etter smellen, men samboer Georgina Rodríguez retter kritikk mot trener Fernando Santos for laguttaket.

– I dag tok vennen og treneren din feil avgjørelse. Den vennen som du har så mange ord av beundring og respekt for, skriver Rodríguez i en «story» på Instagram med bilde av Ronaldo.

– Du kan ikke undervurdere verdens beste spiller, melder også Rodríguez.

RONALDO-STØTTE: Ronaldos samboer Georgina Rodríguez var på tribunen i Qatar med drakt nummer 7. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Kamerun (1990), Senegal (2002) og Ghana (2010) har alle fått smake på en kvartfinale, men årets Marokko-lag tar det ett steg videre. Marokko møter enten England eller Frankrike i semifinalen.

Youssef En-Nesyri kommer for alltid til å stå som Marokko-målscorer i historiebøkene. Det tar nok også en del tid før Portugal-keeper Diego Costa kommer over egen tabbe i forkant av målet.

Det er kanskje en fattig trøst for ham at den var til glede for nærmere 40 millioner marokkanere.

Manchester City-stjernen Bernardo Silva beklager overfor de portugisiske supporterne, ifølge Record.

– Det jeg kan si til alle portugisere, i tillegg til en unnskyldning, er en følelse av tristhet og frustrasjon for meg og hele gruppen, sier Silva.

Ballsikre portugisere fikk styre det aller meste i starten. João Félix kom til sjanser både med hodet og føtter. Mens Marokko lå og ventet – før de kom med masse fart og entusiasme.

Marokko-fansen vekslet mellom piping og forventningsfulle brøl.

Det eskalerte like før pause. Keeper Diego Costa gjorde en brøler og bokset bare luft da Sevilla-spissen Youssef En-Nesyri kom flygende.

1–0 til Marokko.

«Gale» marokkanere kunne endelig begynne å synge.

Portugal-sjef Fernando Santos svarte med å kaste innpå Cristiano Ronaldo og João Cancelo i starten av annen omgang.

Det portugisiske stormløpet kunne begynne. Bruno Fernandes, Pepe og Ronaldo prøvde seg. Men alle feilet.

Marokko har bare sluppet inn ett mål i hele VM.

Siden trener Walid Regragui kom inn, så sent som 31. august, har de bare ett baklengs på åtte kamper. Det kom i 2-1-seieren over Canada i VM.