Etter glitrende nettkjenninger av João Cancelo (28), Phil Foden (22) og Riyad Mahrez (31) løp Haaland seg fri i Southamptons 16-meter etter 64 minutter. På stillingen 3–0 styrte jærbuen inn sitt 15. Premier League-mål for sesongen med en kontant avslutning mellom bena på Southampton-keeper Gavin Bazunu (20).

Med scoringen har Haaland utlignet nordirske Billy McAdams rekord fra 1957 med mål i 10 matcher på rad for klubben. Nordmannen rundet samtidig 20 nettkjenninger totalt for Manchester City – i det som var hans 13. opptreden for den regjerende seriemesteren.

Haaland hadde også tre store sjanser før han banket inn en ny fulltreffer med sitt fryktede venstrebein.

– Forventningen er så høy nå. Publikum forventer at han skal score tre mål hver kamp. Han var veldig god igjen, sier Guardiola til VG og andre medier til stede på Etihad Stadium.

Overfor BBC omtaler City-sjefen Haaland som «et utrolig våpen» og «en stor trussel».

Seieren gjør at de lyseblå topper tabellen med to poeng på Arsenal – og én kamp mer spilt. Martin Ødegaard (23) og lagkameratene møter Liverpool i London søndag ettermiddag.

GAMMEL HELT: Billy McAdams fikk ha rekorden i fred i 65 år. Foto: Colorsport/REX

Foran helgens kamp utdelte Premier League-spissene Callum Wilson (30) og Michail Antonio (32) toppscorertittelen til Haaland etter bare åtte runder.

– Scorer du flest mål, får du gullstøvelen etter sesongen. Den er nå ute av bildet for oss andre. Den er borte. Haaland trenger en egen støvel og så trenger vi andre en annen, sa Wilson og lo.

– Vi andre trenger en sølvstøvel (å konkurrere om). Vi trenger noe for å gjøre det rettferdig, mente Newcastle-spissen.

Med målet mot Southampton troner Haaland øverst på toppscorerlisten med over dobbelt så mange scoringer som nærmeste utfordrer, Harry Kane (29). Tottenham-angriperen har i skrivende stund «bare» syv mål på åtte opptredener.

Bryne-karen har allerede scoret like mange mål som forrige sesongs City-toppscorer Kevin De Bruyne, som endte på 15 mål.

– Haaland er vår spiss. Som med alle angripere, er det perfekt hvis vi kan finne ham for han er brennhet. Hvis vi ikke klarer det, har vi mange andre spillere som kan utgjøre en forskjell. Vi må fortsette i den rytmen vi har nå, sier Mahrez i et intervju med BBC.

Konkurrentene tror at Haaland vil ta rekorden også for flest scoringer i en Premier League-sesong noensinne. De tre første sesongene etter at Premier League ble dannet i 1992, besto serien av 22 lag og 42 runder.

I 1993/1994 scoret Alan Shearer og Andy Cole begge 34 mål. Den rekorden står fortsatt. Etter at ligaen ble krympet til 20 klubber og 38 matcher per lag, har Liverpools Mohamed Salah (30) bestenoteringen med 32 mål i 2017/2018-sesongen.

– Han kommer ikke bare til å slå den. Han kommer til å knuse den i fillebiter. Jeg sier 45 scoringer, og det er minimum, har West Ham-spissen Antonio uttalt i en BBC-podkast med Wilson.

For Elyounoussi og Southampton er situasjonen langt fra like lystig. Den norske landslagsspilleren og lagkameratene kom til møtet med City med tre strake tap. Lørdag gikk laget på en ny smell.

Trener Ralph Hasenhüttl (55) er hardt presset og ifølge engelske medier risikerer østerrikeren å få sparken. Mot City startet Hasenhüttl med Elyounoussi på benken, før kantspilleren ble byttet inn etter 66 minutter.

Etter en fjerdedel av sesongen er det bare fire lag som har gjort det dårligere enn gjestene på Etihad Stadium.

NORSK DUELL: Ibrahima Diallo, Erling Braut Haaland og Mohamed Elyounoussi var alle i aksjon på Etihad lørdag ettermiddag. Foto: PA