Norges kvartfinalehåp knust – historisk dårlig VM-start

Norge går fra drøm om kvartfinale til kamp om å unngå nedrykk etter 1-4-nederlaget mot Sveits i ishockey-VM i Slovakia.

Publisert:

Det ble nok en tung kveld for de norske spillerne. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Norge – Sveits 1–4

Før kampen var det klart at seier mot sveitserne måtte til for å holde liv i kvartfinalehåpet. I stedet gikk de norske ishockeyherrene – selv om de spilte bedre – på sitt fjerde strake VM-tap.

Statistikken er den verste siden Norge rykket opp til elite-VM i 2005. Det har ikke skjedd en eneste gang at Norge har stått uten poeng etter fire kamper.

– Det er veldig surt. Vi håpet å få en seier i dag. Vi spilte veldig bra i store deler av kampen, og Sveits kom ikke til de hvasseste sjansene. Sveits er et kanonlag, og jeg fikk god hjelp. Vi spilte mye mer strukturert i dag, sa keeper Henrik Holm til Viasat. Han fikk sin første VM-kamp fra start og gjorde det bra.

Så skal det sies at lagene de har møtt har vært tøffe: 2–5 mot OL-mesterne fra Russland, 2–7 mot ishockeynasjonen Tsjekkia, 1–9 mot tittelforsvarer Sverige og deretter 1–4 mot fjorårets tapende VM-finalist. Senere i VM har Norge igjen kamper mot «enklere» motstandere i form av Østerrike, Italia og Latvia.

– Nå er det bare å fokusere på neste kamp og vinne den, sa Holm.

Les også

Mourinho mener det er tre grunner til Uniteds problemer: – Jeg vil ikke være en snill fyr

Ineffektivt

Onsdagens kamp i Bratislava var langt mer jevnspilt enn tidligere i VM, men det var de rødkledde sveitserne som skapte de farligste sjansene.

Etter 5.30 satt den første pucken i målet bak Henrik Holm. Han kunne ikke gjøre så mye med Andres Ambühls frekke avslutning, som kom etter at sveitserne vendte spillet raskt og Christoph Bertschy spilte Ambühl alene igjennom.

Holm skal ha ros for flere gode redninger i første periode, der han avverget 14 av 15 skudd. Norge slapp til skumle muligheter, men så også farligere ut selv enn tidligere i VM. Blant annet hadde Alexander Reichenberg en god sjanse etter åtte minutter, men Norge scoret ikke på sine 14 avslutninger mot mål.

Tendensen var uansett at Norge var mye nærmere motstanderen nivåmessig enn i de to siste kampene. Hovedproblemet var at det ikke løsnet foran sveitsernes mål.

Ny kalddusj

Sveitserne gikk offensivt til verks i midtperioden og fikk tidlig betalt for det. Stortalentet og New Jersey Devils-proffen Nico Hischier (20) rundlurte Holm ved å vende om og komme inn foran målet fra motsatt side av der målvakten ventet. Det sto 20.34 på kampuret da Hischier kranglet pucken inn til 2–0 mellom stolpen og Holms bein.

Stavanger-keeperen fikk hentet seg fint inn igjen senere i perioden og avverget noen farlige skudd. Norge skapte ikke veldig mye, men man kan trekke frem godt spill i undertall, samtidig som spillerne kom til sjanser de to gangene sveitserne hadde én mann mindre på isen.

Den berømte «spiker'n i kisten» for Norges del kom først etter ni minutters spill i tredje periode. Da rotet veteranen Mathis Olimb bort pucken med en svak tversoverpasning, og sveitserne kunne kontre. Lino Martschini spilte til Grégory Hofmann, som satte inn 3–0 i duell med Olimb.

Fire minutter før slutt ble det 4–0 da Joël Genazzi skjøt fra kanten via køllen til Ambühl. Norge fikk sitt trøstemål ved Tobias Lindström, som ble frispilt pent av Alexander Reichenberg.

Bør overleve

Før årets mesterskap sto innledningen av 2007-VM som Norges svakeste i nyere tid. Da tapte nordmennene de tre kampene i innledende gruppespill, før de vant i forlengning mot Østerrike i nedrykksspillet.

Norge bør ha en svært god sjanse for å overleve på elitenivå også i år. Østerrike og særlig Italia er motstandere Norge bør slå. Foran den siste kampen mot Latvia har nordmennene fordelen av to dagers hvile i forkant.

Sveits er på sin side på god vei mot en ny VM-kvartfinale. De har vunnet fire strake kamper, men har igjen tøffe motstandere i Sverige, Russland og Tsjekkia.

(©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Ishockey