Lørdag starter Tata Steel Chess. Turneringen i Wijk an Zee, Nederland, kalles «Sjakkens Wimbledon». Den tiltrekker alltid flere av verdens beste spillere.

Magnus Carlsen deltar selvfølgelig – og i år har han definert en skyhøy standard for seg selv. I desember satte Carlsen seg nemlig et nytt mål: å nå 2900 i rating.

Ingen har klart det før. Og eksperter strides om hvorvidt det i hele tatt er mulig.

1. Hva er egentlig rating?

SVAR: Mange sjakkspillere har en sunn – eller usunn – besettelse knyttet til dette tallet.

Grunnen er at ratingen sjelden lyver. – Systemet er veldig, veldig bra og er blitt lånt av andre idretter, sa Carlsen-rival Anish Giri til Aftenposten i fjor.

Ratingen varierer fra parti til parti. Taper man, går man ned i rating. Vinner man, går man opp.

Men systemet er også laget sånn at hvem du vinner over eller taper for, har noe å si. Man får flere poeng ved å slå en verdensklassespiller enn en dårligere spiller. Og går man på et sjokktap mot en lavere rangert spiller, svir det også mer på ratingen.

2. Hvorfor er Carlsens mål så vanskelig?

SVAR: Det er nettopp denne vektingen nevnt over som spiller inn. Siden Carlsen har høyest rating av alle – 2865 – går det utover hvor mange poeng en seier gir.

En seier over Alireza Firouzja, nummer to på verdensrankingen, ville gitt Carlsen kun 4,2 poeng.

Og spiller nordmannen remis mot en av rivalene, går han faktisk ned i poeng.

Kommende Tata Steel Chess er et godt eksempel. Sjakkjournalist Tarjei Joten Svensen regnet nylig ut hvor mye Carlsen må vinne der for ikke å tape poeng.

Konklusjonen var at dersom Carlsen ender med fem seire, åtte remiser og null tap – vil han tjene ett poeng på ratingen.

Og da vil det fortsatt være 34 poeng til 2900-målet.

3. Hvor nær har Carlsen vært før?

SVAR: I 2014 var Carlsen oppe i 2889 på «liveratingen». Det betyr ratingen som oppdateres fortløpende, i stedet for den offisielle ratingen, som oppdateres hver måned.

Det høyeste poengtallet Carlsen har hatt på en offisiell ratingliste, er 2882.

Det er nå over to år siden Carlsen har vært innenfor 20 poeng fra 2900 (se grafen).

4. Så, er det egentlig mulig?

Realismen ved Carlsens mål blir debattert i sjakk-kretser. Én som ikke tror Carlsen klarer det, er Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– Det virker temmelig urealistisk for meg. Men det gjør det desto morsommere om det utrolige skulle skje. Det er et ekstremt hårete mål, sier Grønn.

Grønn tenker tilbake til 2014, da Carlsen var 11 poeng unna drømmegrensen.

– Da kunne man se for seg et drømmescenario der han klarte det. Men 35 poeng..... da må dette drømmescenarioet vare i måned etter måned – uten motgang.

NRKs faste sjakkekspert, Torstein Bae – av mange sett på som en slags riksoptimist, tror Carlsens mål er oppnåelig.

– Han har jo vært så høyt som 2889 tidligere, så jeg mener det absolutt er mulig, sier Bae.

– Utfordringen med å komme seg oppover, er at det krever en ekstrem stabilitet. Gjør Magnus en veldig god turnering, kan han kanskje tjene syv poeng, forklarer Bae.

5. Hvorfor satte Carlsen seg målet?

SVAR: Dersom Carlsen mislykkes i Tata Steel Chess, vil han nok bli minnet på målet sitt. Han har lagt et stort press på seg selv.

Men hvorfor?

Carlsen ga et innblikk i tankegangen sin under et intervju med Chessbase India i desember.

– Grunnen til at jeg satte meg dette målet, er at det gir meg noe konkret å sikte mot, sa Carlsen.

Konteksten målet dukket opp i, er også verdt å merke seg. Det var nemlig i samme Unibet-intervju som Carlsen annonserte at han trolig vil slutte å spille VM-kamper.

– Magnus står ved et veiskille nå. Så når han først skulle komme med et nytt mål, var det rette tidspunktet nå, sier Grønn. Han mener det kunne vært ødeleggende å snakke for mye om 2900-målet tidligere i karrieren.

– Nå som han har bevist så mye over så lang tid, tåler man å høre at han er litt eplekjekk og setter et sånt mål, sier Grønn.

6. Når kan Carlsen klare dette?

SVAR: Carlsen kan umulig nå 2900 allerede i Tata Steel Chess. Dette er et langtidsprosjekt, som han trolig må bruke hele 2022 på.

– Det er en veldig flott og spennende ambisjon, kommenterer Bae.

Senere i år skal Carlsen blant annet spille Norway Chess. En god prestasjon der, hvor stort sett alle verdens beste spillere deltar, vil hjelpe stort.