De Lanlay ble i sommer solgt fra Viking til Rosenborg. Hans nye klubb ligger an til å vinne seriegull med klar margin, og onsdag kveld sikret RBK seg billett til cupfinalen.

Gamleklubben Viking ligger på en foreløpig bronseplass i eliteserien og kan torsdag kveld ta seg til cupfinale på bekostning av Sarpsborg.

Med det gamle regelverket ville de Lanlay fått seriemedaljer både for RBK og Viking. Han ville også vært sikret cupgull uansett resultat dersom Viking møter RBK i finalen.

Men det var frem til 2012. Da endret Fotballtinget regelverket etter forslag fra Tom A. Schanke (Hønefoss SK). Schanke foreslo blant annet at spillere kun kan ta en medalje i eliteserien per sesong.

– Jeg syntes at det var for dumt at man kunne få to medaljer i serien, det var en håpløs regel. Ellers er dette så lenge siden at jeg har glemt det, sier Schanke nå.

Kun én medalje

Espen Auberg er leder for juridisk seksjon i Norges Fotballforbund (NFF). Han bekrefter regelendringen.

– En spiller vil kun være berettiget til premie for én klubb. I NM er det den siste klubben han spiller for, i de Lanlays tilfelle RBK. I serien den klubben han avslutter sesongen for, også RBK, sier Auberg.

– Så dersom gamleklubben Viking skulle gå hen og slå RBK en cupfinale, da vil ikke de Lanlay få noe cupgull selv om han har spilt to cupkamper for Viking i år?

– Det stemmer, sier Auberg.

I bestemmelsene om NM står det: «En spiller er bare berettiget til premie for en klubb i samme sesong. En spiller som er kvalifisert for begge premiene, mottar kun premien som klubben spilleren deltar for i finalen er kvalifisert for.»

Om seriemedaljer heter det:

«En spiller er bare premieberettiget for én klubb i samme sesong. En spiller som kvalifiserer for flere premier mottar bare premien som klubben spilleren avslutter sesongen for, er berettiget til.»

Medaljer til Berisha

Problemet oppstår med andre ord når man går fra én norsk klubb til en annen norsk klubb som kjemper om medaljer. Hadde de Lanlay gått til for eksempel Start eller Tromsø i sommer, ville han hatt krav på eventuelle serie— og cupmedaljer med Viking.

En spiller som Veton Berisha, som ble solgt fra Viking til den tyske klubben Greuter Fürth i sommer, vil også ha krav på eventuelle Viking-medaljer i både serie og cup.

Seriemedaljer tildeles «de spillere som har deltatt i minst 3 av lagets ordinære seriekamper», ifølge NFFs regelverk. I NM er det slik: «Merket og den største av pokalene tildeles alle spillerne på det seirende lag som har deltatt i mesterskapet».

Men altså ikke til Yann-Erik de Lanlay som gikk til Rosenborg. De Lanlay har ikke besvart vår henvendelse i dag.