Også norske Aryan Tari (15) er et supertalent som spås en lysende sjakkfremtid. — Jeg tror jeg kan bli verdensmester, sier han.

Det deltar 79 spillere under 16 år i sjakk-OL, skrev Aftenposten i går. Blant dem er det to som utmerker seg. Den ene er Yi Wei (15). Kinas reserve er nemlig den yngste spilleren gjennom historien med over 2600 i rating (et mål på spillestyrke). Grensen passerte han da han var 14 år og fire måneder.

Dermed er Wei udiskutabelt et av verdens fremste unge sjakktalenter. Magnus Carlsen var til sammenligning 15 år og en måned da han nådde samme nivå.

Den sjenerte 15-åringen snakker lite engelsk, og han måtte bruke en leder i det kinesiske sjakkforbundet som tolk da Aftenposten møtte ham. Wei forteller at han begynte å spille som seksåring, og at han bruker 7–8 timer på sjakk hver dag. Han går ikke på vanlig skole, men holder til ved Kinas nasjonale sjakksenter i Beijing, der de største talentene samles. Her er det også noe vanlig skoleundervisning.

Synes skolearbeidet er lett

— Han synes skolearbeidet er veldig lett uansett, så han bruker ikke så mye tid på det, forteller lederen.

Wei forteller at målet han i første omgang er å passere 2700 i rating. Da vil han gå fra å være superstormester til en såkalt "hyperstormester".

— Fremtiden etter det tenker jeg ikke så mye på. Men jeg håper jo å slå Carlsen kanskje, sier han og smiler sjenert.

I OL har han hittil vunnet to partier mot lavere rankede spillere fra Guatemala og Albania, og spilt en remis mot en stormester fra Nederland.

— Jeg føler uansett ikke noe press. Jeg synes det er like gøy å spille som før, og liker spesielt godt kompliserte stillinger og å angripe, sier han.

Nordmann hakk i hæl

Et godt resultat har norske Aryan Tari (15) også gjort. Unggutten spiller på Norges annetlag, og har hittil tatt 2,5 poeng på fire partier. Tari er den nest beste spilleren under 16 år i OL, og ligger rundt 200 ratingpoeng under Wei. Tari, som bor i Lier utenfor Drammen, ble nylig nummer to i eliteklassen under NM i Trondheim.

— Ja, jeg tror jeg kan bli verdensmester, sier han til Aftenposten.

Aryan Tari er Norges største unge sjakktalent for øyeblikket. Faren har bakgrunn som sjakkspiller i Iran, og det var han som lærte Tari spillet. Foto: Pål Vegard Hagesæther

— Jeg er ung, jeg har spilt lenge, og hvis jeg jobber veldig hardt tror jeg at jeg kan bli det. Da må jeg satse på sjakken, og glemme alt annet. - Er du villig til det?

— Ja. Men det er klart man kan feile. Da blir det dumt.

Trener fra Russland

Tari mener det ville være en katastrofe dersom Norges Sjakkforbund skulle bli medlem av Idrettsforbundet, og måtte kutte ut NM for spillere under 13 år på grunn av deres barneidrettsregler.

— Det er viktig for utviklingen av unge spillere å få møte god nok motstand, og å kunne spille NM er bare positivt. Jeg har bare gode erfaringer med å konkurrere, sier han.

Tari trener sjakk i to-tre timer hver dag. Han har en trener fra Russland, og bruker ellers bøker, videoer og oppgaver.

— Hvem tror du har best sjanser av deg og Wei til å bli den neste Magnus Carlsen?

— Wei. Han har mer i rating, og går ikke på vanlig skole. Det eneste han bruker tiden på er sjakk. Jeg beundrer virkelig at noen satser så mye.

PS: Torsdag er det spillefri dag under sjakk-OL. Fredag starter sjette runde.