Juryen konkluderte med at beslutninger tatt av politiet «forårsaket eller bidro til» dødsfallene, og at de utgjorde grov tjenesteforsømmelse.

Det var den 15. april 1989 at 96 mennesker mistet livet i trengselen som oppsto bak det ene målet på Hillsborough i Sheffield før og under FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest.

INGEN SKYLD SELV: De 96 ofrene i Hillsborough-ulykken i 1989 døde som følge av en straffbar handling, Foto: NTB scanpix

David Duckenfield, som var ansvarlig for politivaktholdet, besluttet å åpne en av portene til tribunen fordi det hadde oppstått trengsel utenfor. Dermed flommet 2000 mennesker inn på en allerede overfylt tribune, og det oppsto dødelig trengsel mot stålgjerdet av typen som den gang omkranset de fleste fotballarenaer i England.

Langvarig kamp

Overlevende og etterlatte reagerte kraftig på at politiet først la skylden for tragedien på Liverpool-tilhengerne, og de har siden kjempet for å få fram sannheten.

Sakens kjerne har vært hvordan politiet opptrådte på kampdagen, og om politiets feilvurderinger førte til at nesten 100 menneskeliv gikk tapt og 766 ble skadd. Et første likskue i 1991 konkluderte med at ingen kunne klandres, men en langvarig kampanje for «Rettferdighet for de 96» resulterte i en uavhengig gransking (2009-12) som plasserte ansvaret hos politiet. Det ledet til et nytt likskue som startet i 2014 og ble avsluttet tirsdag.

Juryen på ni personer, seks kvinner og tre menn, skulle svare på 14 spørsmål. De svarte ja på tolv av dem, de fleste om politiets ansvar. Juryen fant også mangler ved arrangørens planlegging, sikkerhetstiltakene på tribunen og ambulansetjenestens innsats da katastrofen var et faktum.

Juryen svarte nei på spørsmålet om Liverpool-supporterne hadde skyld i det tragiske utfallet.

Merkedag

Utfallet ble møtt med gledestårer og spontan avsyngig av «You'll Never Walk Alone» av etterlatte og andre som var samlet utenfor rettslokalet.

Storbritannias statsminister David Cameron hyllet «det ekstraordinære motet» til dem som har kjempet en utrettelig kamp for å få fram sannheten om det som skjedde aprildagen for 27 år siden.

– En merkedag. Hillsborough-granskingen resulterte omsider i rettferdighet for de 96 Liverpool-supporterne som døde i den tragiske katastrofen, skrev Cameron på Twitter.

Påtalemyndigheten skal nå vurdere om det skal reises tiltale i saken. (©NTB)