Kutt i de faste lønningene er et virkemiddel som ofte sitter svært langt inne hos klubbledere. Brann har i lang tid forsøkt å avhjelpe den økonomiske krisen ved hjelp av blant annet oppsigelser, nedskjæringer i det medisinske støtteapparatet, spillersalg og kutt i antall treningsleire. Nå har man kommet frem til lønnskutt. Flere spillere har allerede vært inne til samtaler med de to vikarsjefene Vibeke Johannesen og Rune Soltvedt på Brann stadion. Temaet i samtalene er lønnskutt og hvordan spillerne stiller seg til dette virkemiddelet.

Branns spillerlønninger er i 1.divisjonsmålestokk skyhøye, med blant andre Marcus Pedersen, Vadim Demidov og Erik Huseklepp på lønninger fra 2,5 millioner kroner og oppover. Det finnes eksempler på troppspillere med liten spilletid i fjor som har hevet millionlønn, og nå utreder Brann muligheten for å barbere lønningene.

Flere av spillerne har hatt 25 % lønnskutt i sine kontrakter, og disse kuttene har allerede begynt å gjøre seg gjeldende. Nå er det snakk om kutt også for de øvrige spillerne — i tillegg til at spillerne som er trukket i lønn blir forespurt om ytterligere reduksjoner.

- Sterkt imot

2. februar ble Stéphane Badji solgt for totalt 6,5 millioner kroner til Istanbul Basaksehir. I januar hentet Brann inn keeperen Alex Horwath på en ny kontrakt. Samme måned signerte Jonas Grønner en ny og kraftig forbedret kontrakt med klubben. Bare uker etterpå kalles spillerne inn på ledernes kontorer for å snakke om kutt i de faste lønningene. BT kjenner så langt ikke til at noen av spillerne frivillig har gått med på å gå ned i lønn.

Lillestrøm var i fjor vinter inne i en lignende prosess hvor klubben la frem scenarier om at klubben kunne ende opp konkurs dersom man ikke fikk kuttet i utgiftene. Den sagaen endte med kollektive lønnskutt, etter forhandlinger mellom klubben og spillernes fagforening NISO. Året før var Vålerenga gjennom en lignende prosess, også denne endte med at en kollektiv spillergruppe gikk med på lønnskutt - I Vålerenga dreide dette seg om 12,5 prosent.

NISO-advokat Eirik Monsen sier fagforeningen er imot lønnskutt.

— NISO er sterkt mot alle lønnskutt, og etter vårt syn bør spillerne være de siste som røres.

Han påpeker at det finnes formuleringer om lønnskutt ved nedrykk i standardkontrakter:

— Etter en revisjon av standardkontraktene i 2013, er det i dem formulert utrykkelig at partene kan bli enige om lønnskutt ved nedrykk. Dersom denne formuleringen ikke er benyttet i en spillers kontrakt, må spilleren skriftlig samtykke til at klubben kutter i lønnen hans. Dette gjelder også hvis klubben vil kutte ytterligere i lønnen til spillere med avtalt lønnskutt i kontraktene, sier Monsen.

- Ikke i mål med budsjettet

I Branns siste tilgjengelige regnskap, det fra 2013, står det oppført totale lønnskostnader i Sportsklubben på noe over 55 millioner kroner. I budsjettet for inneværende år, som skal legges frem for godkjennelse på årsmøtet tidlig i mars, er beløpet trolig noe lavere enn dette.

Branns konstituerte daglige leder Vibeke Johannesen bekrefter at de har én-til-én-samtaler med spillerne hvor de ønsker å informere om klubbens økonomi.

— Vi har møter med alle spillerne hvor vi informerer om klubbens økonomi og kostnadskutt. Der gir vi dem en innsikt i situasjonen. Jeg vil understreke at dette har vært gode dialoger og at vi blir møtt med forståelse. Jeg ønsker ikke å gå mer i detalj rundt innholdet i samtalene, ettersom dette er én-til-én-samtaler med spillerne.

- Oppfatter du lønnskutt som et drastisk grep?

— Rolf Barmen annonserte i desember at vi vurderte å budsjettere med et underskudd på 10 millioner kroner for 2015. Det vet vi ikke ville blitt godt mottatt på årsmøtet, så vi må se på alle muligheter for kostnadskutt.

- Er Branns økonomiske situasjon dramatisk?

— Det jeg kan si om den saken er at vi foreløpig ikke er i mål med et godt budsjett for 2015. ## FAKTA: Lønnskutt i Norge

Lillestrøm var i fjor vinter inne i en lignende prosess Den sagaen endte med kollektive lønnskutt, etter forhandlinger mellom klubben og spillernes fagforening NISO.

Året før var Vålerenga gjennom en lignende prosess, også denne endte med at en kollektiv spillergruppe gikk med på lønnskutt - I Vålerenga dreide dette seg om 12,5 prosent.