Magnus Carlsen-Vladimir Kramnik 1-0

Før Magnus Carlsen tok fatt på storturneringen Shamkir Chess, beskrev han eks-verdensmester Vladimir Kramnik som den mest vanskelige motstanderen i det meritterte feltet, i et intervju til arrangørens hjemmeside.

Fredag hadde imidlertid ikke Carlsen store problemer med å beseire 39-åringen fra Russland, etter et parti som varte snaue fire timer.

— Jeg tabbet meg ut med alt, sier Kramnik underveis i analysen på pressekonferansen etter partiet.

— Det er åpenbart at jeg er i veldig dårlig form for tiden, sier den høyt respekterte russeren.

Carlsen: - Gode muligheter til å vinne

Carlsen spilte med de hvite brikkene.

Carlsen er nå ubeseiret mot Kramnik, som var ubestridt verdensmester fra 2006 til 2007, i 12 strake partier.

Spillerne er også i vidt forskjellige situasjoner når det gjenstår to runder av storturneringen i Aserbajdsjan.

For mens Kramnik nå har tapt tre strake partier i turneringen, er Carlsen fortsatt ubeseiret. Nordmannen leder fortsatt turneringen, med 5,5 poeng etter 7 runder.

Det gjenstår fortsatt to partier i fredagens runde, men etter all sannsynlighet vil Carlsen lede med et helt poeng etter runden. I hvert parti gir seier ett poeng, remis et halvt poeng og tap null poeng.

— Jeg har veldig gode muligheter til å vinne turneringen. Det er en nøkkelkamp i morgen, men turneringen kunne ikke ha gått mye bedre poengmessig, sier Carlsen.

— Hadde aldri forventet å se dette

Kramnik valgte det såkalte Berlinerforsvaret, en av de mest brukte åpningene på toppnivå. Dette er selvsagt en åpning begge spillerne har god kjennskap til, og lenge så det ut som at spillerne sto omtrent like godt på brettet.

Veteranen Kramnik er kjent som en av de som pleier å være best forberedt i åpningene, mens Magnus Carlsen har sin styrke senere i partiene.

Utviklingen i fredagens parti var dermed noe overraskende.

— Jeg har sett noen ting i livet mitt, men forventet aldri å se Magnus Carlsen «out-preparing» (slå gjennom forberedelser, journ. anm.) Kramnik, skrev Norges nest beste sjakkspiller Jon Ludvig Hammer.

Dette dronningtrekket fra Vladimir Kramnik forseglet på mange måter russerens skjebne i fredagens parti i Aserbajdsjan. Foto: Skjermdump, chess24.com

Da Hammer kom med den vurderingen var partiet nok så jevnt, men i en annen Twitter-melding spådde Hammer at stillingen var så vanskelig å manøvrere for Kramnik at feilene etter hvert ville komme, og det fikk stormesteren rett i.Kramniks 22. trekk ble imidlertid vurdert av sjakkcomputeren Stockfish til å være upresist. Etter dette trekket var det hele en sakte, men sikker vei til tap for eks-verdensmesteren.

Russeren ofret dronningen for en løper og et tårn, og Carlsen overtak var etter hvert formidabelt.

Etter nordmannens 49. trekk ga Kramnik seg.

I morgen, lørdag, spiller Carlsen mot Wesley