Dario Cologna eller Petter Northug måtte hevde seg helt i toppen på søndagens 15-kilometer i klassisk i Lahti for å hindre at Martin Johnsrud Sundby (30) avgjorde verdenscupen sammenlagt.

Det klarte hverken Cologna eller Northug, og krystallkula går dermed til Sundby.

To renn gjenstår, og Sundby leder med 322 poeng på Petter Northug. Northug kan maksimalt ta 290 poeng i de gjenværende rennene.

Martin Johnsrud Sundby har nå vunnet verdenscupen sammenlagt to år på rad. Sundby er den første nordmannen som klarer det siden Bjørn Dæhlie.

Søndagens renn i Lahti ble forøvrig vunnet av italieneren Francesco de Fabiani.

Sundby hadde en dag på det jevne søndag. Til slutt endte han på en tiendeplass.

Overraskelsesmannen Martin Løwstrøm Nyenget ble beste nordmann, med sin fjerdeplass.

VM-kongen Petter Northug ble nummer syv.

Nærmest De Fabiani var Alexej Poltaranin og Sami Jauhojärvi.

Første siden Dæhlie

Martin Johnsrud Sundby er altså bare den andre norske mannen som har klart å vinne verdenscupen sammenlagt to år på rad, siden den internasjonale konkurransen ble stiftet i 1974 (da i uoffisielt format).

I 1993 ble Bjørn Dæhlie førstemann til å vinne verdenscupen sammenlagt to år på rad. Her fra VM-stafetten i Falun det året. Foto: NTB SCANPIX

Bjørn Dæhlie var siste nordmann som klarte den bragden. Dæhlie vant først verdenscupen sammenlagt i to strake sesonger i 1991/92 og 1992/93, før han senere vant tre strake sesonger i 1994/95, 1995/96 og 1996/97.Skilegenden vant også verdenscupen i 1998/99. Kjente norske skihelter som Oddvar Brå, Vegard Ulvang, Thomas Alsgaard og Petter Northug har imidlertid aldri klart å vinne verdenscupen sammenlagt to år på rad.

Det er imidlertid fire utlendinger som har klart det: Gunde Svan (1983/84 og 1984/85), Per Elofsson (2000/01 og 2001/02), Tobias Angerer (2005/06 og 2006/07) og sist Dario Cologna (2010/11 og 2011/12).

Cologna og Northug hadde muligheter

Det har lenge virket sannsynlig at Sundby ville vinne verdenscupen sammenlagt, selv om også Petter Northug og Dario Cologna hadde teoretiske muligheter til å stikke av med krystallkula før søndagens renn.

Sundby har vunnet tre verdenscuprenn så langt denne sesongen — to på Lillehammer og ett i Davos. I tillegg vant han Tour de Ski sammenlagt, akkurat som året før.

Sesongens store skuffelse for Røa-løperen var imidlertid at han ble syk før VM, og mistet alle øvelser bortsett fra den avsluttende femmila, der han ble nummer 11.

Nå er det kun to verdenscuprenn som gjenstår for verdenscupløperne, først sprinten i drammen, deretter femmila i Holmenkollen.

PS: På kvinnesiden har Marit Bjørgen for lengst avgjort verdenscupsammendraget.