— Hva skal vi samarbeide med Fana om? Vi kommer ikke til å fusjonere med Fana eller noen andre. Vi er Bergen Ishockeyklubb (BIK), og vi ser ikke noen grunn til å samarbeide med Fana i det hele tatt, kanskje bortsett fra dersom ressurspersoner i Fana ønsker å bidra, sier Sven-Arild Wågsæther, markedssjef og styremedlem i BIK.

I Bergens Tidende mandag oppfordret Kjetil Bøe, daglig leder i suksessklubben Stavanger Oilers, Hockey-Bergen om å enes om en klubb. Han mener det vil kunne trekke sponsorer og kunne være starten på en skikkelig hockeysatsing med ny eller nyoppusset arena i Norges nest største by.

— Det de må gjøre i Bergen er å bygge organisasjon rundt én klubb. Enten må de velge en klubb som skal være spydspiss, eller de må slå sammen klubber for å lage én klubb som kan nå toppen. Det som ikke må skje er at BIK, Fana og Lyderhorn bruker tid på å krangle om hvem som skal være det laget, sa Bøe.

Svaret på oppfordringen fra BIK, i øyeblikket Bergens beste ishockeyklubb (men befinner seg i bunnsjiktet av 1. divisjon), er ikke til å misforstå.

— Det blir som om Real Madrid og Brann skulle samarbeide. Jeg skjønner ikke hva vi skal med et samarbeid. Fana er en gjeng avdankede BIK-spillere uten ambisjoner og ungdomsavdeling, sier Wågsæther.

Stakk hodet i sanden

Markedssjefen oppgir blant annet det som skal være useriøs oppfølging av unge BIK-spillere som har vært utlånt til Fana, samt den famøse episoden der Fana brukte den kanadiske NHL-spilleren Georges Laraque ulovlig i to kamper på slutten av sesongen, som eksempel på hvorfor et samarbeid med Fana er uinteressant for BIK. Laraque hadde ikke fått spilletillatelse før kampene, noe Fana visste på forhånd, men valgte å ignorere. Fana ble som resultat av dette dømt til tap i to kamper, og fikk heller ikke spille kvalifisering til 1. divisjon.

BIK har i stedet for å samarbeide med Fana innledet et samarbeid med Stavanger Oilers om spillere.

— Vi vet episoden med Laraque vil bli brukt mot oss fremover. Vi tok en dårlig avgjørelse og stakk hodet i sanden, og kritikk for det må vi bare godta. Vi har mye å lære, og er en ung klubb i forhold til BIK. Det må være lov til å drite seg ut og så stå for det. BIK har sine skjeletter i skapet, de også, sier Christian Lund, leder i Lokomotiv Fana.

Han sier han ikke blir overrasket over Wågsæthers utspill.

— Det er kanskje slike ting som dette som har gjort at snakk om samarbeid strandet sist, det blir vanskelig med en slik tone. Men hans uttalelser får stå for hans regning. Og for å si det sånn: Er du Real Madrid, så er du ikke i bunnen av 1. divisjon, sier Lund.

— Wågsæther gir ingen annen grunn enn å si at vi er avdankede BIK-spillere. Jeg ønsker ikke munnhoggeri mellom oss i media, men man skjønner at det blir vanskelig å samarbeide når det er en slik tone, fortsetter Fana-lederen.

- Ikke optimalt klima

Ottar Eide er generalsekretær i Norges Ishockeyforbund. Han sier det viktigste for hockeyen i Bergen, er å få på plass en ny hall. Når det er sagt, understreker han at han ikke vurderer samarbeidsklimaet mellom klubbene i byen som optimalt.

— Det er naturligvis vanskelig å vurdere utenfra, men jeg tror de har litt å gå på når det gjelder samarbeid. Klubbene må samle seg i bånn og starte forfra, sier Eide.

- Hva kan forbundet gjøre for å bedre samarbeidet mellom bergensklubbene?

— Vi jobber kontinuerlig sammen med Hockey-Bergen og kretsen, på flere områder, og ser på området som kjempeinteressant for sporten. Forbundet og Hockey-Norge ønsker å få Bergen mer frem. Men man kan ikke gjøre jobben for klubbene – de må gjøre den selv. I BIK er det et lite miljø, som har kjørt sitt løp i mange år, uten å komme videre organisatorisk. Det tror jeg de må for å ta steget opp.

Wågsæther i BIK er mildt sagt enig i at det vil være positivt for hockeysporten i Norge dersom BIK hadde rykket opp i toppdivisjonen.

— Når vi slår Oilers og Vålerenga i Bergenshallen er Hockey-Norge kommet et steg videre. Hockey-Norge trenger oss mer enn vi trenger dem, sier Wågsæther.

Lund tror utspillet fra Stavanger Oilers-leder Bøe har mye for seg, og frykter det dårlige samarbeidsklimaet vil slå dårlig an hos sponsorene.

— For å virke sterk og samlet må man ha et styre og en organisasjon som står samlet. Oilers sitt ordtak – «sammen er i sterke» – er veldig bra. Men i Bergen står vi ikke sammen, og da er vi ikke sterke, sier Fana-lederen.