ALFHEIM (iTromsø): Hvis Thomas Søren Whalen (16) får det som han vil er han Tromsø-spiller fra høsten av. 16-åringen har denne uken trent med andrelaget i Tromsø, og har sin siste økt lørdag. Han er her for å overbevise NTG om at han er god nok, i håp om å flytte til Tromsø når skolen starter opp igjen i høst.

— Det er en god spiller. Han er kvikk og god med ball. Han har gode basisferdigheter, og er en spennende spiller, sier Sigurd Rushfeldt til iTromsø.

Fra California til Troms

— Jeg håper veldig at jeg kommer inn, sier Whalen til iTromsø.

I dag bor han i San Francisco på USAs vestkyst. Derfra til Tromsø er et langt stykke å flytte, særlig når du er 16 år. Men han tok selv kontakt med TIL for å komme på trening da han ferierte i området.

foto
I SKUDDET:Thomas Søren Whalen fyrer av gårde et skudd på trening, mens ungguttene Brage Berg Pedersen (fra venstre), Henrik Johnsgård og Garib Gerkondani står i bakgrunnen. Foto: Jørund Wessel Carlsen

— Det kommer nok til å bli vanskelig, men hvis jeg flytter hit er jeg ganske sikker på å bli en bedre fotballspiller. Og jeg tror mamma og pappa støtter meg, sier han med norskengelsk aksent.

Mor fra Sørreisa

Moren er fra Sørreisa, og 16-åringen har tilbrakt mange ferier i Troms, så alt blir ikke helt nytt om han flytter ”over dammen” i sommer. Rushfeldt påpeker at det er en stor overgang å få han til Tromsø. Ikke minst med tanke på skolesystemet; Whalen har allerede fullført to år på high school.

— Det er en vei dit, og jeg skal ha en god prat med ham og om det praktisk lar seg gjøre. Det er ikke bare å flytte fra USA. Det er ikke Finnsnes han flytter fra, og det er ikke gjort i en håndvending, sier Rushfeldt.

— Mye som skal på plass

Om han blir NTG-elev får han sportsdirektør Sture Grønli som sjef. Han så fredagens økt fra tribunen.

— Han har søkt, og er en av dem som er godt nok kvalifisert for å komme inn. Vi har satt en plass på vent til ham, sier Grønli til iTromsø.

- Hva avgjør om han får plassen?

— Vi må se om han holder et sportslig nivå, og det ser brukbart ut så langt. Men det skal funke med helheten rundt. Det er ikke bare trening, men du har skole, fritid og venner ved siden av.

16-åringen, som har norsk og amerikansk pass, fikk pluss i boka av Grønli.

— Du ser det veldig på mentalitet og høflighet. Alt han gjør er ordentlig, og det er en kultur vi liker, sier han.