Manchester (Aftenposten): Lørdag går sistnevnte for første gang ut på Old Trafford som sjef i en offisiell Manchester United-kamp.

«Welcome to Vanchester» står det på en enorm plakat ved Piccadilly, sentralt i Manchester. Folk haster forbi, busser stopper og plukker opp passasjerer. Været denne torsdag kvelden før ligastart er typisk for det nordvestlige England. I det ene øyeblikket varmer solen, i det neste skjærer vinden gjennom kroppen som skarpe kniver. Før du vet ordet av det, kommer regnet.

Slik kan også van Gaals managerkarrière oppsummeres. Eventyrlig suksess i Ajax, Barcelona, AZ og Bayern München, men også mange og opprivende konflikter langs veien.

Veldig tøff

— Jeg er den jeg er. Selvsikker, arrogant, dominerende, ærlig, arbeidsom og innovativ, har mannen som blir kalt "jerntulipanen" sagt om seg selv.

Og kanskje er det ingen steder han passer bedre inn akkurat nå, enn på Old Trafford. Fjoråret ble en lang nedtur for United under David Moyes.

7.-plass ble rett og slett for stusslig etter 26 år, 13 ligatitler og to Champions League-trofeer under Sir Alex Ferguson. Det var aldri noen tvil om hvem som var sjefen under den adlede skotten. Mange av adjektivene van Gaal brukte om seg selv, kunne like godt vært brukt i omtale av Sir Alex.

Men i Manchester fungerte det utmerket å være selvsikker, arrogant og dominerende.

— Stilen hans er vanskelig. Han er veldig tøff, folk liker ham ikke, men han vinner. Men en dag vinner du ikke, og da kommer alle som er sinte på deg tilbake og prøver å drepe deg, har Ferran Soriano sagt om van Gaal. Manchester City-direktøren jobbet under nederlenderen i Barcelona. Han så hvordan mekanismene fungerte da det begynte å butte imot i storklubben.

Skjønnheten og udyret

Manchester United har først og fremst hentet en ekstremt dyktig fotballtrener. I sin første sjefsjobb ledet han Ajax til tre strake ligatitler og to strake Champions League-finaler. Den første, i 1995, vant de med et lag hvor gjennomsnittsalderen var 23 år.

— De gjorde alt et fotballag skal gjøre på en perfekt måte, har Pep Guardiola sagt om Ajax-laget som sjarmerte en hel fotballverden.

OPTIMISME: Denne plakaten henger i Manchesters gater.

Guardiola vant selv to ligatitler som spiller under van Gaal i Barcelona på slutten av 90-tallet, og tok med seg mange av grunnideene da han som Barca-sjef skapte det mange mener er tidenes klubblag.Tidligere Real Madrid-trener Jorge Valdano mente laget ikke bare var 90-tallets beste, men at van Gaal var i nærheten av å skape et fotballens Utopia.

— Tankene de hadde om spillet var utsøkte, samtidig hadde de en fysisk overlegenhet. De var både skjønnheten og udyret.

Typisk for van Gaal endte Ajax-suksessen også i konflikt med flere sentrale klubblegender, blant andre Johan Cruyff. Han mente van Gaal ga spillerne altfor lite frihet, og at "totalfotballen satt i system" var på kollisjonskurs med klubbens grunnleggende verdier.

Vil dominere

Under Ferguson ble «Class of 92» et begrep. Unge spillere som Beckham, Giggs, Scholes, Butt og Neville-brødrene debuterte i løpet av en kort periode. De ble grunnstammen i laget som ble Europas beste. Van Gaal har lært å tenke klubbutvikling i Ajax og Barcelona, og United-ledelsen håper en ny "92-generasjon" skal vokse frem på Old Trafford og Carrington.

I Barcelona ga van Gaal spillere som Xavi, Andrés Iniesta og Victor Valdez debuten, i Bayern gjorde han det samme med Thomas Müller. Han foretrekker ofte unge spillere som har klubbens DNA i ryggmargen.

Som Ferguson ønsker han at laget skal dominere kampene.

— Etter min mening betyr det at du er laget som bestemmer hvordan spillet flyter. Det betyr å skape flere sjanser enn motstanderen, å spille offensivt og å gjøre dette på grunnlag av teknisk og taktisk kapasitet.

Aldri gøy

Et av nøkkelbegrepene er disiplin. I Barcelona kastet han Rivaldo, da kåret til verdens beste, ut av laget fordi han ikke ville spille på venstresiden.

— Disiplin på banen kan bare oppnås dersom man også har disiplin utenfor banen, har van Gaal sagt. Ikke alle stjernespillere liker dette. I München skar det seg med Luca Toni da italieneren oppførte seg på en måte van Gaal ikke likte ved frokostbordet.

— Jeg har ikke hatt det gøy en eneste gang på banen under van Gaal, klagde Franck Ribéry.

Det var i Bayern at van Gaal dro ned buksen foran laget for "å vise at han hadde baller" nok til å stå bak kravene.

Så gjenstår det å se om han har baller nok til å lede United tilbake til Premier League-tronen, og om husfreden varer lenger enn i de andre klubbene van Gaal har vært.

Uansett gjelder det i Manchester som i andre byer. Det hjelper med en pokal eller tre.

Kilder: World Soccer, Josimar, The Telegraph, Guardian.