Sjakkverdensmester Magnus Carlsen la tidlig press på hjemmehåpet Sjakhrijar Mammedijarov og tok en forholdsvis enkel seier i Vugar Gasjimovs minneturnering i Aserbajdsjan lørdag.

Partiet var over etter i underkant av tre timers spill.

Magnus Carlsen fikk tidlig en god stilling mot den aserbajdsjanske stormesteren og gjorde gode trekk gjennom hele partiet.

Carlsen beskrev åpningen som «rolig», men Mammedijarov kom tidlig i problemer.

– Magnus har en betydelig fordel etter kun 20 trekk. Etter mitt syn var det ikke noe klokt valg av Mamedijarov å gå inn i denne varianten, sa den ukrainske stormesteren Evgenij Miroshnisjenko underveis i partiet. Han er ekspertkommentator på den offisielle TV-sendingen fra turneringen i Aserbajdsjan.

– Jeg gjorde dessverre en feil helt i starten. Jeg gjorde det lett for hvit, sa Carlsen-motstander Mammedijarov etter partiet.

Mammedijarov brukte over 25 minutter på sitt 20. trekk, et klart tegn på at han fant stillingen ukomfortabel. Etter at Carlsen hadde foretatt 29 trekk ga Mammedijarov seg.

Dermed tok nordmannen sin tredje strake seier over Mammedijarov, som er nummer 13 på verdensrankingen for april.

Slo Anand fredag

Magnus Carlsen åpnet Vugar Gasjimovs minneturnering med å spille remis mot indiske Viswanathan Anand fredag. I det partiet var nordmannen langt mer presset. Carlsen klarte likevel å redde et halvt poeng etter at Anand gjorde en feil i avslutningen.

Dermed står verdensmesteren med halvannet poeng etter to kamper i turneringen. Neste motstander for Carlsen er den italienske verdenstoeren Fabiano Caruana. Den kampen spilles søndag. (©NTB)