Manchester United's manager Alex Ferguson walks off the pitch after the first half against FC Basel during their Champions League Group C soccer match in Basel December 7, 2011. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER) Foto: Scanpix

United hadde sjansene. Men Basel hadde Marco Streller og Alexander Frei.

Nå kan hende den sveitsiske spissduoen får hver sin statue utenfor St. Jakobs Park. For onsdag kveld sjokkerte de hele fotball-Europa med å slå ut Manchester United ut av Mesterligaen.

— Dette skal feires i kveld. Jeg kan ikke tro at vi har slått Manchester United, forhåpentligvis går det opp for meg når jeg våkner i morgen , sier Basel-målvakt Yann Sommer.

- Det er umulig å forstå at vi har slått United og har gått videre til åttedelsfinalen. Jeg er veldig glad. Det var som David mot Goliat, sier en smilende fornøyd Basel-trener Heiko Vogel etter kampen.

Ferguson var ikke like fornøyd da han møtte pressen etter kampen.

- Vi hadde ballen mye og skapte gode sjanser. Men vi sviktet i avslutningsfasen. Europaligaen er straffen vi må betale for å ikke kvalifisere oss i dag. Men man må takle skuffelser og bruke det til motivasjon , sier Ferguson.

– Nå blir det europaliga, med kamper torsdag og søndag utover våren. Det er ikke ideelt, men det er straffen for at vi ikke gjorde jobben, sa Ferguson.

Sjansesløseri

Og United-spillerne kan egentlig skylde seg selv. For før Basel gjorde 2-0 i det 83. minutt, var det et voldsomt sjansesløseri fra de røde:

• Først skjøt Wayne Rooney hull i lufta på blankt mål fra to meters hold.

• Så fyrte Nani av fra fem meter. Ballen på vei i mål, men ble avverget av et desperat Basel-bein rett foran en utspilt keeper Yann Sommer.

• Deretter skjøt Rooney rett utenfor alene med keeper Yann Sommer rett etter pause.

• Noen minutter senere driblet Rooney seg fri - og skjøt rett utenfor fra 15 meter.

• Og sist - men klart størst: Basel-forsvarer Steinhöfer dundret ballen på undersiden av egen tverrligger og ut (!) etter et innlegg fra høyre.

Men fotball handler om å sette ballen i mål. Og der Rooney nå står uten spillemål på de siste ti kampene, har Basel alltid farlige Marco Streller. Og rutinerte Alexander Frei. På 90 minutter fikk duoen hver sin sjanse. Og dermed er Basel på imponerende vis videre i Mesterligaen.

Strellers volley

Han var offensiv i uttalelsene før oppgjøret, Sir Alex Ferguson. Og fulgte opp med å mønstre sitt beste mannskap til kampen, vel vitende om at United ikke hadde tapt på bortebane iet gruppespill i Mesterligaen siden 2006. Men mot et svært ungt, men løpssterkt og godt organisert Basel-lag fikk Ferguson og co verst tenkelige åpning.

Etter ni minutter la nemlig nevnte Shaqiri inn fra venstre. Midtstopperkollegene Nemanja Vidic og Chris Smalling havnet i samme duell inne i feltet, og Smalling ble liggende. Dermed var United en mann mindre i feltet da innlegget kom. Dette, kombinert med suspekt keeperspill fra David De Gea ga Marco Streller mulighet på bakre stolpe. Spissen var iskald fra ti meter. 1-0!

- Det så ikke alvorlig ut, det som skjedde i feltet med midtstopperne. Jeg mener det var en rett avgjørelse , sa Viasat-ekspert Rune Bratseth om at dommeren lot spillet gå til tross for hodeskaden.

Frei på bakerste

United skal likevel ikke henge seg for mye opp i den situasjonen i natt. Men heller fokusere på eget sjansesløseri. For selv om hjemmelaget fortsatte å komme på enkelte visitter inne på Uniteds halvdel, var det gjestene som fullstendig tok over inititativet i kampen. Og etter snaue halvtimen kom altså Rooneys første kjempesjanse.

STYGG SKADE: Nemanja Vidic måtte forlate banen i første omgang med noe som så ut som en stygg skade. Foto: Scanpix

Nani, som gjorde Basel-backen Park svimmel de første 45 la inn, og to meter fra mål — midt foran - sto Rooney og ladet. Men skjøt hull i lufta, og situasjonen avverget.

Fem minutter senere fikk altså Nani sin mulighet, og det var mange på St. Jakobs Park - med hjemmedraktene på seg - som trakk pusten da det ble blåst for pause etter et intenst United-press.

Etter pause fortsatte det altså. Rooney kom seg til god mulighet litt skrått til venstre rett etter pause. Han forsøkte å curle ballen rundt Sommer, men rett utenfor.

Så, etter 61 minutter, kokte det i Basel. Et innlegg fra Uniteds høyreside ble møtt av Basel-forsvarer Steinhöfer. Foran eget mål (!) dundret han til på volley i et forsøk på å klarere til corner. Ballen smelte i tverrliggeren, spratt på streken, før det ble avverget.

Der og da gikk piffen lit ut av United, og det hjalp lite at spissen Danny Welbeck ble kastet utpå rett etterpå.

For Basel lå kompakt, Basel spilte med hjertet, og etter 83 minutter kom kontringen: Et innlegg fra høyre nådde Alexander Frei på bakre stolpe. Med hodet, fra tre meter, var veteranen iskald.

Ett minutt før slutt reduserte Phil Jones etter en heading. Men da var det for seint.

2-1. Full fyr på tribunen.

Og United ut av Mesterligaen.

Mesterligaen fotball menn onsdag, gruppe A:

Manchester C. (England) – Bayern München (Tyskland) 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 David Silva (36), 2-0 Yaya Touré (52). 46.002 tilskuere.

Villarreal (Spania) – Napoli (Italia) 0-2 (0-0)

Mål: 0-1 Gökhan Inler (65), 0-2 Marek Hamsik (76). 15.000 tilskuere.

Dommer: Svein Oddvar Moen, Norge.

Mesterligaen fotball menn onsdag, gruppe B:

Inter (Italia) – CSKA Moskva (Russland) 1-2 (0-0)

Mål: 0-1 Seydou Doumbia (50), 1-1 Esteban Cambiasso (51), 1-2 Vasilij Berezutski (86). 25.000 tilskuere.

Lille (Frankrike) – Trabzonspor (Tyrkia) 0-0

18.000 tilskuere.

Mesterligaen fotball menn onsdag, gruppe C:

Basel (Sveits) – Manchester U. (England) 2-1 (1-0)

Mål: 1-0 Marco Streller (9), 2-0 Alexander Frei (84), 2-1 Phil Jones (89). 38.000 tilskuere.

Benfica (Portugal) – Otelul Galati (Romania) 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 Oscar Cardozo (7). 65.000 tilskuere.

Mesterligaen fotball menn onsdag, gruppe D:

Ajax (Nederland) – Real Madrid (Spania) 0-3 (0-2)

Mål: 0-1 José Callejon (14), 0-2 Gonzalo Higuain (41), 0-3 Callejon (90). 51.557 tilskuere.

Dinamo Zagreb (Kroatia) – Lyon (Frankrike) 1-7 (1-1)

Mål: 1-0 Mateo Kovacic (40), 1-1 Bafetimbi Gomis (45), 1-2 Maxime Gonalons (47), 1-3 Gomis (48), 1-4 Gomis (52), 1-5 Lisandro Lopez (64), 1-6 Gomis (70), 1-7 Jimmy Briand (75).

Rødt kort: Jerko Leko (28), Dinamo Zagreb.