Mye informasjon og mange reaksjoner har kommet etter at Therese Johaug offentliggjorde at hun har avlagt en positiv dopingprøve. Det siste som har skjedd er at Johaug mottok hele pakken av legen Fredrik S. Bendiksen, noe som kan være en skjerpende omstendighet. Vi har laget en oversikt over faktaopplysningene i saken og detaljene som fortsatt skaper undring.

Dette vet vi:

  • Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Hun hevder selv at hun har fått det i seg gjennom kremen Trofodermin, som hun brukte på grunn av en solforbrent leppe. Clostebol er et syntetisk anabolsk steroid. Det står på WADA-listen over forbudte stoffer.

  • Johaug testet positivt på stoffet 16. september, utenfor konkurranse. Både A— og B-prøven er positiv.

  • Therese Johaug ble den 19. oktober suspendert i to måneder av Antidoping Norge etter den innledende saksbehandlingen. Dette er en midlertidig suspensjon som ble akseptert av Johaug.

  • Landslagslege Fredrik S. Bendiksen har tatt på seg skylden for regelbruddet og fortalte på torsdagens pressekonferanse at han går fra sin stilling med øyeblikkelig virkning.

  • Det har fått mye oppmerksomhet at alle trofodermin-pakninger er merket med en rød dopingadvarsel. Dette har både apoteket i Livigno og produsenten av kremen bekreftet.

  • 17. oktober bekreftet Johaugs advokat Christian B. Hjort at Johaug hadde fått hele trofodermin-pakken, ikke bare tuben. Skistjernen hevder hun ikke la merke til en dopingadvarsel, og kastet pakningen. Ifølge VG ligger det også en advasel til idrettsutøvere inne i pakningen. Advarselen er på italiensk, men inneholder ord som "Sportiva", "doping" og "antidoping". At Johaug mottok hele pakningen fra legen, kan være en skjerpende omstendighet,mener advokater Aftenposten har snakket med.

  • Da Johaug testet positivt den 16. september hadde hun ikke blitt dopingtestet av verken Antidoping Norge, det internasjonale skiforbundet eller verdens antidopingbyrå siden 10. mai 2016. Det bekrefter Hjort til Aftenposten.

  • Ettersom stoffet er et syntetisk anabolt steroid, ligger bevisbyrden nå på Johaugs side. Det er opp til henne å finne formildende omstendigheter.

  • Circa to uker før dopingprøven ble kjent fortalte Johaug i et intervju med lokalavisen Østlendingen om hvor nøyaktig hun som toppidrettsutøver er med hva hun putter i seg.

— Jeg tar aldri noe jeg får tilbudt eller kommer over uten å sjekke det først. Enten det er en salve eller en te, fortalte 28-åringen.

  • De positive dopingprøvene har møtt blandede, men først og fremst negative reaksjoner i skimiljøet. Justyna Kowalczyk benyttet muligheten til å sende et stikk til Johaug. Også i det svenske- og finske miljøet har mottakelsen vært negativ, men blant andre Charlotte Kalla og Thomas Wassberg har tatt henne i forsvar.

  • Johaug er langt fra den første som tester positivt for clostebol. Minst 30 utøvere er tatt siden 1999. Gjengangeren er omfattende straffer på minst ett år.

  • Antidoping Norge jobber nå på spreng for å få belyst alle sider av dopingsaken, både de som taler for og mot Johaugs fordel.

  • Når saken er ferdig undersøkt skal den uavhengige påtalenemnda i Antidoping Norge avgjøre om saken skal henlegges eller om det skal tas ut påtale. Så skal påtalenemnda levere sin innstilling til domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Den innstillingen blir trolig klar i løpet av november, ifølge Johaugs advokat Christian B. Hjort.

  • Blir påtale tatt ut, skal saken opp for domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Therese Johaug vil der få lagt frem sin versjon av saken. En eventuell henleggelse eller dom vil kunne bli anket av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), Det internasjonale skiforbundet, Antidoping Norge og av Therese Johaug.

LES OGSÅ:

Dette vet vi ikke:

  • Det er fortsatt ikke bevist at hele Johaugs versjon er sann. Var det virkelig legen som kjøpte trofodermin-pakken? Viste virkelig ikke Johaug at det var et forbudt stoff i kremen? Svaret på disse spørsmålene vil bli avgjørende for Johaugs straff.

  • Vi vet foreløpig ikke hva slags straff Therese Johaug kan vente seg. For det anabolet stoffet clostebol er strafferammen inntil fire års utestengelse. Eksperter har antydet at Johaug kan vente seg alt fra tre måneder til flere års utestengelse.

Hvis domsutvalget mener at hun tok stoffet med overlegg eller ved grov uaktsomhet, vil utestengelsen som regel bli fire år. Hvis de mener at det var en mildere form for uaktsomhet, kan straffen bli fra to år til full frifinnelse.

  • Vi vet ikke hvor store verdier av clostebol som ble funnet i Johaugs urin. Antidoping Norge har sagt at verdiene samsvarer med Johaugs historier.

  • Vi vet ikke hvordan en så rutinert lege som Bendiksen kan gjøre en tabbe av et slikt kaliber som det blir hevdet at han gjorde. På pressekonferansen torsdag sa han at han har tenkt på dette dag og natt siden den positive prøven ble kjent. Han har ikke kommet frem til noe svar.

  • Det er uklart hvor involvert Johaug kommer til å være i landslagsmiljøet de neste månedene. Opprinnelig var planen at hun skulle reise på landslagssamling til Italia 19. oktober. Men etter kraftige reaksjoner bestemte Johaug seg for å bli hjemme.

  • Vi vet ikke hva slags økonomiske konsekvenser dette kan få for Johaug. Vil hun miste all støtte fra skiforbundet? Vil hun måtte tilbakebetale bonuser hun tidligere har mottatt fra forbund eller sponsorer?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: — 2016 vil stå som et veiskille i norsk idrett: