Therese Johaugs (28) dopingsak engasjerer ikke stort bare her hjemme i Norge, men også hos våre naboer i øst. Svenskene har tilbakelagt mange spaltemetere på de tre ukene som er gått siden det ble kjent at Therese Johaug testet positivt på stoffet clostebol.

Mange har ment mye. Den siste i rekken som nå uttaler seg er Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven er Sveriges statsminister. Foto: NTB Scanpix

— Jeg ble selvfølgelig veldig overrasket. Alle slike hendelser... og vi vet ikke helt nøyaktig hva som har skjedd i de ulike situasjonene... Men slike hendelser er ikke bra for sporten, sier Löfven til Expressen.

Den svenske statsministeren representerer Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, og har vært statsminister siden 2014.

— Nå hender det seg at noen av disse avsløringene ikke viser seg å være noe. Men idretten lider jo av at det i mange tilfeller er rett, det finnes mistenksomhet. Det skader idrettens rykte, fortsetter Löfven.

Det var 13. oktober at Skiforbundet innkalte til en preseskonferanse der det kom frem at Therese Johaug hadde avlagt en positiv dopingprøve. Hun hevder at hun fikk i seg stoffet clostebol gjennom kremen Trofodermin, som hun skal ha brukt på en solforbrent leppe.

Saken er nå under behandling i Antidoping Norge. Johaug er allerede suspendert i to måner. Dommen kommer etter at saken har vært til behandling i NIFs domsutvalg.

I forrige uke møtte hun Aftenposten og flere utvalgte medier, og uttalte seg for første gang om saken etter at saken ble kjent 13. oktober.

— De to siste ukene har vært vanvittig krevende og tunge. Jeg fikk livet mitt snudd på hodet på ett minutt, og jeg har kommet i en situasjon hvor jeg må ta stilling til at jeg har fått en positiv prøve. Det er mitt verste mareritt som toppidrettsutøver, sa Johaug.