Da FIFA-president Sepp Blatter skulle innvie VM, ble han møtt med en massiv pipekonsert. Tyskerne visste for godt hvordan han hadde manipulert med VM-avstemmingen til egen vinning. Da presidenten skulle sette seg ned og nyte VM-kampene, fikk han syv spørsmål i fanget fra noen plagsomme journalister i organisasjonen Play the Game, syv spørsmål som plager presidentens samvittighet — hvis han har noen. Syv spørsmål som antyder bestikkelser, underslag, grådighet, dekkoperasjoner, manglende åpenhet og utilbørlig trakassering av en journalist/forfatter.

Det Play the Game egentlig spør om er dette: Er du en kjeltring, Mr. Blatter? Svaret er gitt i boken «Rått spill» av Andrew Jennings som Blatter fikk i fanget like før VM. Den aldrende engelskmannen har gått opp sporene til presidenten og har gravd frem ufattelig mye grums som Blatter desperat forsøker å skjule. Men nå står noe av det på trykk, i en bok som like gjerne kan leses som en krimroman hvor pampenes maktbegjær og grådighet velter ut av sidene. Men det er dokumenterte fakta alt i hop. FIFA har i årevis forsøkt å stoppe Jennings med gjentatte trusler om søksmål. De forsøkte også å stoppe boken, men en sveitsisk domstol sa: Bare les!

Play the Game er en organisasjon for journalister som jobber for å se litt under idrettens polerte overflate, som oppfordrer til å grave litt dypere og avdekke og forklare. Organisasjonens danske direktør Jens Seier Andersen sendte FIFA-presidenten sin infame VM-hilsen for en uke siden. Han har ikke fått svar.

Andersen spør blant annet:

— Hva har FIFA gjort for å identifisere og sanksjonere korrupte leder som mottok bestikkelser fra datterselskapet ISL?

— Hvem var FIFA-representanten som mottok en bestikkelse på en million sveitserfranc? - Hvor mye penger tapte FIFA på ISL?

— Hvor mye får presidenten betalt for sine tjenester til FIFA?

— Han spør også hvorfor Andrew Jennings nektes adgang til alle FIFAs presskonferanser.

— Han vil gjerne ha FIFAs dokumentasjon på anklager om at Jennings har utelatt og fordreid viktig informasjon, og at han har gjengitt sitater unøyaktig.

— Og; kan andre journalister som stiller plagsomme spørsmål bli erklært uønsket?

ISL-konkursen er Blatters store hodepine. FIFAs eget markedsføringsselskap gikk på en dunderkonkurs. Det faktiske tapet er aldri blitt kjent, men Blatter antydet selv 500 millioner kroner i 2001. Han tok neppe for hardt i...

Slik driver han på

Blatter snakker ofte om åpenhet, men han legger sin klamme hånd over informasjonsstrømmen. Det ville ikke vært urimelig om offentligheten fikk vite hva presidenten for alle verdens fotballspillere hever i lønn, men det er kul umulig å få svar på.

Det vi vet er spennende nok.

Noen innenfor FIFA har sladret om at lønnen er på 20 millioner kroner. Leiligheten hans i Sveits koster 10 000 kroner i uken. I tillegg kommer en eksklusiv Mercedes. Får han sparken har Blatter krav på 120 millioner kroner i kompensasjon. Likevel ser mannen seg nødt til å kreve 500 dollar om dagen i lommepenger.

For å spare skatt har Blatter bosatt seg skattevegrernes paradis Appelzell. I navnet. Da en tysk avis spurte om adressen, kunne han ikke huske den. Har han vært der siden han flyttet inn? Men han sparer 1,25 millioner i året i skatt på huset han ikke husker adressen til.

For øvrig er det slik at FIFA betaler skatten hans. Snakker vi om en vinn/vinn-situasjon?

Du skulle bare visst hvordan Blatter påskjønner sine venner, slike som Jack Warner, fotballdiktatoren fra Trinidad og Tobago. Warner er en fikser, en trikser og en manipulator. Han er Blatters venn fordi han kontrollerer de 35 stemmene til alle de små statene og øyene i Karibien.

Du skal vite at Blatter påskjønner slike som Jack Warner. At hele regionens utviklingsbudsjett gikk rett i Jacks lomme, sammen med et lån på seks millioner dollar, er bare én av Jennings påstander i boken, en anklage som FIFA ikke kan tilbakevise.

Sine støttespillere har Blatter plassert i FIFAs eksekutivkomité, en av de mest ettertraktede og høyest honorerte posisjonene i idrettsverdenen. Enkelte ledere gjør hva de kan for å klemme baken sin ned i et av de 24 setene. Utenfra er det kommet mange protester på nytelsessyken innen IOC, men ingen har bitt seg merke i feriene, gavene og alle godsakene som er blitt FIFAs utvalgte til del, før Andrew Jennings gjorde det.

Kjøpte seg stemmer?

Andrew Jennings mer enn antyder at Blatter kjøpte stemmene som ga ham presidentvervet.

«De tilbød meg 100 000 dollar for å stemme på Blatter i stedet for Johansson . . .», sa Farah Addo, visepresident i det afrikanske fotballforbundet. Addo har senere fortalt at minst 18 funksjonærer solgte sitt lands stemmer til Blatter-tilhengerne, til tross for at de tidligere hadde erklært sin støtte til svenske Lennart Johansson.

Hvis Addo taler sant, så er Blatter president på illegitimt grunnlag. Johansson ble frastjålet seieren.

Mange har forsøkt å rokke ved Blatters maktposisjon. De er alle ute i kulden. Inkludert Per Ravn Omdal.

- Generelt vanstyre

— FIFA er skjemmet av generelt vanstyre, strukturelle feilgrep og økonomiske uregelmessigheter, sa generalsekretær Michel Zen-Ruffinen. Han kunne bevise det, men de han snakket til ville ikke høre. De var jo Blatters venner. Venn er ikke Zen-Ruffinen. Han jobber ikke lenger i FIFA. Det gjør heller IKKE nordmannen Jon Døviken som støttet Zen-Ruffinens opprør.

Foran VM i Japan ville opprørerne avsløre et svimlende tap på rundt to milliarder kroner i FIFA. De hevde at Blatter hadde loppet det neste fireårsbudsjettet for å tette hullene. Men de kom ingen vei, for Blatter og hans venner manipulerte kongressen, vant avstemningene og knuste sine motstandere - igjen.

Kritikerne slapp ikke til på talerstolen med ett unntak. En liten, spinkel og «ufarlig» norsk kvinne kunne han vel alltids gi ordet. Karen Espelund leste ham teksten. Blatter ignorerte kritikken og våget ikke å gi ordet til andre enn sine trofaste støttespillere.

Slik styrer Blatter, og det har Andrew Jennings fortalt alt om. Derfor får han aldri mer stille fotballens øverste sjef et pågående spørsmål.