DOHA, QATAR: Sykkel-VM, fotball-VM, friidretts-VM, håndball-VM, svømme-VM, volleyball-VM og bokse-VM. Det er bare noen av de store mesterskapene Qatar har kapret. Og dessuten vil de ha sommer-OL. Men nå er det sykkel-VM i den lille gulfstaten.

– For å være helt ærlig: Det er bare tull å ha et VM i sykling her, sier den norske sykkelpresidenten Harald Tiedemann Hansen.

Edvald Boasson Hagen sykler i mål på VM-tempoen i Qatar, et arrangørland som har skapt kontroverser. Foto: NTB Scanpix

Det nærmer seg 40 grader i skyggen og det skinnende himmellegemet som skal lokke turister til Qatar steker nådeløst. Profesjonelle sykkelryttere som jakter VM-gull på individuell tempo gjør seg klare. Nå er ikke et temporitt, der rytterne starter en og en, vanligvis den største publikumsmagneten, men det er oppsiktsvekkende få som bryr seg i Doha. Hvorfor er vi egentlig her?

Sykkelen passer ikke inn

Sykkel-VM 2016 arrangeres i et land der en sykkel er et fremmedelement. Dette er de store bilenes land. Mesterskapet føyer seg inn i rekken av prestisjearrangement som denne lille Gulf-staten har klart å sikre seg. Alle fordi de har penger herfra og til evigheten – kan det synes.

Og har man penger får man det man peker på.

– Det er god økonomi for Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), men har ingenting med utvikling av sporten å gjøre, forklarer Harald Tiedemann Hansen.

Slik har det nok vært for alle de internasjonale forbundene som har latt penger gå foran alt annet og lagt mesterskap til Qatar og hovedstaden Doha. Hva som kommer etterpå er ikke like interessant.

Mesterskapene har kommet på løpende bånd (se fakta), og det vil kulminere i 2022 da VM i fotball skal avvikles på etter planen avkjølte stadioner i denne mininasjonen.

Totalt bor det rundt to millioner i Qatar, hvorav bare drøyt ti prosent er statsborgere i landet. Resten er fremmedarbeidere. Arbeidsforholdene til mange av disse, blant annet flere av dem som bygger stadionene til VM i 2022, er blitt dokumentert som elendige og til dels noe som kan minne om rent slaveri.

Kjøper alt, også stjerner

Men det hentes også svært godt betalte fremmedarbeidere til landet. Da VM i håndball for herrer ble spilt i Qatar i 2015 spilte hjemmenasjonen seg helt til finalen. I troppen var det bare fire av spillerne som kom fra golflandet, og de fire var ikke i førsteoppstillingen. I stedet kom spillerne fra Montenegro, Bosnia, Frankrike, Spania og Cuba. Nå er ikke Qatar alene om å hente spillere fra andre nasjoner til sitt landslag, men få har satt det slik i system – og betalt så godt.

– Den forrige emiren (les: overhodet) hadde et sterkt ønske om å sette landet på kartet og det har fortsatt under den nåværende, forteller Lars Petter Forberg.

Qatar Foundation er hovedsponsor for Lionel Messi og Barcelona. Foto: NTB Scanpix

Den tidligere hoffsjefen på Slottet i Oslo og også ambassadør i Sveits har vært rådgiver og ekspert for Hamad ibn Khalifa Al Thani som var den syvende emiren av Qatar fra 1995 til 2013.Utdanning og vitenskap gjennom Qatar Foundation og internasjonal oppmerksomhet gjennom store mesterskap skulle hjelpe landet på veien fra karbonindustri (les: olje) til å få flere ben å stå på.

– De vil tiltrekke seg folk for å fylle opp hoteller, restauranter, rett og slett få turister til landet. Dessuten er dette nasjonsbygging internt, påpeker Forberg.

«En sedat livsstil»

I landets egen idrettspolitiske strategi fra 2011 til 2016 poengteres at et av de viktigste målene er å bekjempe qatarernes inaktivitet og sedate livsstil. I 2008 skyldtes 47 prosent av alle registrerte dødsfall kroniske sykdommer forårsaket av innbyggernes livsstil.

Derfor heter det at borgerne skal ha muligheten til å kunne trene når de vil, hvor de vil og i de aller beste fasilitetene. Her mangler de ingenting.

– Det momentet har nok mange vært inne på, ja! Mange har sett det som en utfordring å få de unge, og spesielt unge menn, til å delta og utdanne seg, sier Forberg som også viser til den interne kampen mellom gulfstatene om internasjonal oppmerksomhet.

Men hva har landet igjen for å arrangere disse store mesterskapene bortsett fra å gjøre navnet sitt kjent blant de sportsinteresserte?

– Har liten verdi

– Det er generelt lite idretten og landene får ut av å arrangere store mesterskap, sier professor Harry Arne Solberg ved NTNU.

– Mange av disse mesterskapene har jo i tillegg svært liten interesse i landet mens de pågår, legger han til.

I tillegg til den sportslige satsingen innenfor egne grenser, har landet gjennom bl.a. Qatar Foundation og Qatar Airways både kjøpt opp og sponset store fotballklubber som Paris Saint Germain og Barcelona.

LES OGSÅ:

Slår alle rekorder

VM i fotball 2022 er budsjettert til å koste landet svimlende 200 milliarder dollar. Det suverent dyreste idrettsarrangementet gjennom tidene. Den «rekorden» innehar foreløpig Russland med 50 milliarder dollar for vinter-OL i Sotsji.

– For 20 år siden ante ikke folk i andre land hva Qatar var. Vi var et lite land i Midtøsten med en sterk økonomi, men uten noe prestisje. Det er idretten som har endret hele vårt image. Vi startet i 2006 med å holde Asia-lekene for at Asia skulle bli kjent med oss. Siden har vi hatt flere og flere store evenement for at resten av verden skal få høre om Qatar, fortalte en talsmann for landets administrasjon da Det internasjonale sportsjournalistenes forbund (AIPS) hadde sin kongress i Doha i februar i år.

Korrupsjonsmistenkte Sepp Blatter offentliggjorde i 2010 at Qatar skulle få arrangere fotball-VM i 2022. Foto: NTB Scanpix

Qatar søkte samtidig med Richmond i USA om å få VM i 2015, men amerikanerne vant. På grunn av usikkerhet rundt økonomien i Richmond, ble Qatar spurt av UCI om de kunne overta på kort varsel. Det kunne Qatar, men stilte som betingelse at de ville ha VM i 2016. Det godtok UCI. Norge/Bergen hadde også søkt VM 2016, men fikk tidlig beskjed om forutsetningene. Dermed må Bergen vente til neste år.– Vi har satt opp en arv for vårt VM, hvorfor det er viktig for oss og hva vi vil at det skal føre til med tanke på sporten videre. Jeg er ikke helt sikker på om Qatar har tenkt på det samme. Jeg tror det er et show i rekken av mange for dem, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Betaler mer enn Norge

Qatar betaler noe mer i avgift til UCI enn det Norges Cykleforbund må gjøre neste år. I tillegg dekker årets arrangør ti rom i ti netter for hver nasjon. Det har ikke skjedd før og vil neppe skje igjen.

VM-rytter Cecilie Gotaas Johnsen (40) lurer også på hvorfor VM er lagt til Qatar.

– Vi har jo allerede sett at varmen har gått på helsen løs for flere så langt. Kanskje blir det aller viktigste å komme ut av dette med helsen i behold. De siste tre mesterskapene, Firenze i Italia (2013), Ponferrada i Spania (2014) og Richmond i fjor hadde alle fantastiske rammebetingelser, utrolig mye folk som var genuint interessert i idretten din. Og så kommer man hit hvor folk overhodet ikke bryr seg. Det er kun noen tilreisende som ser på. Det er litt trist, sier hun.

P.S: Qatar har to ganger levert søknader om å få arrangere sommer-OL. Så langt har de ikke kommet med når finalebyene skal velges. De gir imidlertid ikke opp og sier de vil prøve til de får.