Treneren etter Eckhoffs fiaskostart på sesongen: – Hun er frustrert

Skiskytterlagets OL-håp bommet fire ganger på sprinten torsdag.

Publisert: Publisert:

Sesongen startet med seier i Östersund, men siden har resultatene vært på bånn. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • Øystein Jorem
Denne artikkelen er over to år gammel

22 - 52 - 41 - 78 - 50.

Det er plasseringene Norges store skiskytter-håp Tiril Eckhoff har oppnådd siden seieren på mixed-stafetten i Östersund i verdenscupåpningen.

Torsdag ble det nok en fiaskoplassering med en 50. plass på sprinten. Og årsaken til de dårlige resultatene kan man finne på standplass.

For på torsdagens ti skudd, bommet Eckhoff på hele fire av dem. Og det er faktisk bedre enn snittet på sprint denne sesongen. På 30 skudd har hun bommet 14 ganger i sesongen 2017/2018.

Les også

Helsvart dag for skiskytterjentene: Beste norske på 38.-plass

Bommer på 3 av 10

Når alle konkurranser legges sammen har Tiril Eckhoff en treffprosent på 69,9 prosent i år. Det er langt lavere enn sesongene før. I forrige sesong hadde hun 77,3 prosent, og året før 78,9 prosent. Verdenscupleder Kaisa Makarainen har denne sesongen en treffprosent på 84,3 prosent.

Landslagstrener for det norske kvinnelaget i skiskyting, Stian Eckhoff, innrømmer at søsteren sliter på standplass så langt i sesongen.

– Formen til Tiril er god, men hun mangler litt på skytingen. Det tekniske nivået i skytingen er i utgangspunktet veldig bra på trening, men hun mangler troen på seg selv i konkurransesammenheng. Hun nøler litt, og da blir det bom. Som skiskytter er det en utrolig kjedelig situasjon å havne i, sier Eckhoff.

Ifølge treneren skyter Eckhoff bra på trening, men i konkurranse er treffprosenten lav. Foto: NTB scanpix

Les også

Ny opptur for skiskytterjentene: Marte Olsbu på pallen i jaktstarten

Før sesongen fikk Eckhoff en privat skytetrener, etter at hun klaget på dårlig oppfølging etter fjorårets sesong.

I tillegg har hun fått hjelp med synet, siden hun har hatt problemer med at hun har sett dobbelt og skjevt. Landslagstreneren mener at hun gjør det meste riktig på standplass. I alle fall på trening.

– Siden hun har så godt teknisk nivå på skytingen på trening er det et bra tegn med tanke på konkurranse også. Hadde hun hatt like dårlig form på trening også hadde jeg vært bekymret. Tirill er frustrert, fordi hun føler det går så bra på trening, men mangler den råheten i konkurransesammenheng, sier treneren.

I løypen er hun i god form, og hadde den tredje beste langrennstiden på sprinten. Likevel ble hun nummer 50.

Les også

Seier i miksstafetten tross Svendsen-sprekk

– Sjanseløs på sammendraget

De siste fire sesongene har en 11. plass vært det dårligste resultatet hun har hatt i verdenscupen sammenlagt. Etter seks renn ligger hun på 53. plass.

– Verdenscupen sammenlagt har gått for lenge siden. Hun blir ikke en del av toppen av den listen med det første i alle fall. Men vi så tendensen i fjor også - hun trøblet i januar, og så kom det i VM. I skiskyting kan ting snu fort, men det er vanskelig å forutse når det skjer, sier Stian Eckhoff.

Han sier at de ikke vil endre på treningen i perioden framover, men heller fokusere på å prestere like bra i konkurranse.

NRKs skiskyting-kommentator Andreas Staburn Smith er bekymret over formen til OL-håpet.

– Det er bare en ting å si om resultatene hun har levert dette året, og det er at det er langt under forventningene. Og det er jo ingen tvil om hvor skoen trykker, det er skytingen. Det er nesten så jeg synes litt synd på henne. Hun har jobbet hardt før sesongen, men når det kommer til konkurranse fungerer det ikke slik det skal, sier Smith til Adresseavisen.

Les også

Tiril Eckhoff skjøt seg bort i sesongåpningen

– Fortvilende

Til tross for resultatene er hun er fortsatt en av våre største kandidater til å vinne medaljer i OL blant skiskytterne. Men da må det gjøres en god jobb før mesterskapet.

– Fortsetter hun med den rekken hun har så langt begynner jeg å tvile. Det er nok greit for henne å få med seg noen positive resultater før februar. Det er nok fortvilende, både for støtteapparatet og Tiril selv, sier Smith.

Tekla Brun-Lie ble beste norske på 38.-plass torsdag etter å ha skutt to fulle hus, 2.12,9 bak Kuzmina. Like bak endte Marte Olsbu (41.-plass) etter å ha pådratt seg tre bom på de to skyteseriene. Hun var 2.14,3 bak den slovakiske vinneren. Kaia Wøien Nicolaisen fullbyrdet en helsvart dag med sin 63.-plass.

Tiril Eckhoff vant gull på mixed-stafett og bronse på fellestart og stafett i Sotsji-OL i 2014. I VM i Oslo for to år siden vant hun to gull og en bronse.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Skiskyting
  2. Tiril Eckhoff