Brækhus versus Ivana Habazin i København lørdag. Vinner hun, blir hun tredje bokser i historien som tar alle fire beltene.

Boksedronningen tar en titt bort på det blå beltet som tilhører motstanderen fra Kroatia. 32-åringen vet hva det betyr hvis hun får dette IBF-trofeet. Kun Bernard Hopkins og Jermain Taylor har maktet det tidligere. Brækhus kan bli første kvinne.

Promotorselskapet Sauerland, der den norske proffen er First Lady, var lenge litt slappe med å gå i forhandlinger om det siste, gjeve beltet, selv om Brækhus maste. Dermed ble bergenseren forbannet, og truet med å bryte med Sauerland.

Partene har nå en kontrakt som varer til 22. februar.

Store penger

Trolig får Brækhus drøye én million kroner for dette historiske oppgjøret. Ekspertene mener det er en riktig pris. Hun har løftet boksesporten til å bli en populær idrett også for kvinner. Når stortingsproposisjonene legges frem i oktober, tyder mye på at Norge åpner opp for at hun også får bokse på hjemmebane.

På pressekonferansen i Oslo mandag, møtte førstedamen sin motstander for første gang. Da de to skulle fotograferes sammen, tok veteranen av seg de høye hælene, for å komme på samme nivå.– Ivana er ganske fysisk. Kanskje er hun litt tyngre enn meg, men definitivt ikke raskere.

– Du er teknisk, har tempo og liker å stå i midten av ringen og ha kontroll. Hva kjennetegner henne?

– Hun har bare ett gir og det er fremover, hun slår mot hode og kropp. Det er en fordel for meg. Hun så imidlertid ut som om hun var klar for kamp. Ivana har trent hardt i fem måneder og har brukt mye tid på å studere meg. Jeg må være forberedt på at treneren har endret noe i boksingens hennes.

Mental styrke

Cecilia Brækhus innrømmer at hun er mer stresset foran denne kampen enn de tidligere 25 hun har vunnet.

– Vi vet at kampen blir tøff. Noen sier at det bare er spasere ut med fire belter. Jeg er heldigvis såpass rutinert at jeg bare dytter bort de kommentarene. Men det er et krav om at jeg skal vinne, og i tillegg har jeg det presset jeg legger på meg selv. Jeg ser imidlertid ikke noen annen utgang enn at jeg vinner. Tap er ikke noe alternativ for meg.

– Hender det at du tviler på deg selv?

– Ja, jeg er bare et menneske. Jeg har dager som er ugreie, men stort sett stoler jeg på den evnen jeg har. Det som gjelder er den mentale styrken. Jeg har sett boksere som har vært i toppform, men i ringen har de bare falt sammen. Da hjelper det ikke hvor mye sparring man har på forhånd. I boksing må hodet være på plass.

Livsglede

Ivana Habazin har 13 seire, fem av dem på knockout, og ett tap.

– Det som motiverer meg er å kunne bokse mot en av de største. Cecilia er på toppen av sin karrière, jeg i starten. Jeg er klar for dette, sier 24-åringen.

Hun drev med håndball, volleyball og fotball før boksingen ble valget.

– Å bokse gir livsglede, ler hun.

Fakta: Cecilia Brækhus

Født 28. september 1981 i Cartagena, Colombia

Vektklasse: Weltervekt (66,7 kg)

Høyde: 1,71 meter

Vekt: 64 kg

Proffkamper: Ubeseiret i 25 kamper

Trener: Otto Ramin

Promotor: Nisse Sauerland

Verdensmester i WBA (World Boxing Association), WBC (World Boxing Council) og WBO (World Boxing Organization).

Aktuell: Møter den kroatiske IBF-mesteren Ivana Habazin i København lørdag.