BRYNE — FOLLO 2-0

Et Bryne-lag som har sunket dypere og dypere, en tilværelse i 2. divisjon som har kommet nærmere og nærmere, et nedrykk fra et av de to øverste nivåene i norsk toppfotball på 43 år, virket mer og mer sannsynlig.

Så snudde alt etter helhjertet, samlet innsats mot Follo, og etter to frelsende scoringer av Jon-Helge Tveita og Oddbjørn Skartun langt inn i andre omgang, og lenge etter at Follo også så ut til å ha noe å fare med.

For slik hadde det ikke sett ut de første 60-70 minuttene.

Fra avspark brukte Aram Khalili åtte sekunder på å sette standarden med en eksemplarisk innsatstakling. To minutter senere kunne Bryne-senteren fått gult kort for en mindre pen tofotstakling.

Khalili slapp med et formanende dommerblikk, men hadde tydeligvis trukket lagkameratene med i en grad som gjorde at de rødhvite tok mer og mer hånd om spillet.

Sjeldent stort ettertrykk

Ettertrykket og fighten om den såkalte andreballen var sjeldent stort. I front ved Khalili og Skartun, men også ved en uvanlig aggressiv midtbanekvartett.

Robert Undheim sprudlet, Sabri Khattab vendte spill, Bjørnar Holmvik taklet og høyrekant Jon-Helge Tveita tok ansvar langt inn i banen.

Follo ble til stadighet presset til feilpasninger.

Ni hjørnespark – to sjanser

Det resulterte i flere farlige frisparkmuligheter i ulike posisjoner utenfor Ski-lagets 16-meterstrek, og før første omgang var 30 minutter gammel, hadde Bjørnar Holmvik og Oddbjørn Skartun delt på seks hjørnespark, tre fra høyre og tre fra venstre.

Det endte dog med bare én reell målsjanse, i det 20. minutt da Aram Khalilis heading ble reddet på målstreken.

Det knallharde trykket tok på kreftene, og kampen jevnet seg naturlig noe mot slutten av omgang – uten at Follo likevel skapte noe som helst.

I stedet tilkjempet Bryne seg fire nye hjørnespark, og Jon-Helge Tveita var meget nær ved å sette inn ledermålet etter det åttende.

Follo fikk sin sjanse

Etter pause ble tempoet satt betydelig ned fra begge lags side. Intensiteten dalte, Follo fikk fred til å trille ball, Bryne-spillerne maktet ikke presse like hardt.

Sjansene var fraværende. Bryne spilte seg riktignok til corner nummer ti et kvarter ut i omgangen, den sjette fra Bjørnar Holmviks venstre fot, men igjen uten påfølgende scoringsmulighet.

I stedet nærmet Follo seg farligheter, og 20 minutter før full tid måtte keeper Anders Kristiansen gjøre en sterk redning for avverge og ga samtidig gjestene lagets aller første hjørnespark.

Hadde Follo scoret der og da, kunne situasjonen sett kolsvart ut for Bryne, i stedet dukket Jon-Helge Tveita opp som frelseren fra intet og laget 1-0. Før gjestene fra Akershus hadde døyvet skuffelsen, smelte Oddbjørn Skartun til fra 35 meter, toppscoreren traff perfekt, Skartun satte sitt tiende mål for sesongen, Bryne ledet 2-0, lettelsen over det flombelyste stadionet mer føltes enn hørtes.

Jærklubben som uavbrutt har spilt i en av de to øverste divisjonene fra 1972, i 43 år, møter formsterke Ranheim i Trondheim kommende helg, og selv om det ikke skulle bli poeng der, har Bryne alle muligheter til å avgjøre dette selv når bunnkollega Bærum kommer til Jæren i siste kamp 1. november.