Etter et møte i Åsanes klubbhus onsdag kveld på halvannen time ble det offentliggjort: Mons Ivar Mjelde er Åsanes nye trener. Han erstatter Kjetil Knutsen som ikke får forlenget sin avtale, og Mjelde går nå inn på en toårsavtale.

— Vi fikk en blandet tilbakemelding på møtet. De ble litt paffe. Folk forventet kanskje et annet resultat enn det de fikk, sier styreleder Føllesdal.

Like etter møtet ble han intervjuet av bergenspressen. Han fortalte om et splittet styre som har gått for å ansette Mjelde mot sportslig leder Trond Bjørndals innstilling. Føllesdal svarte slik på BTs spørsmål om hvorvidt Mjelde fikk et tillitsvotum blant spillerne å starte sin nye jobb med.

— Han kunne nok ha fått en bedre mottakelse enn han fikk. De ble litt overrasket over at Kjetil ikke ble reengasjert. Da kom det en spontanreaksjon, sier Føllesdal og legger til at han tror «det vil gå seg til».

Økonomisk hjelp

Åsane har fått økonomisk hjelp til å hente Mjelde. Det er på det rene at Trond Mohn er en viktig støttespiller for Åsane, men Føllesdal ville ikke bekrefte at det er Mohn som betaler for Mjelde.

Føllesdal svarer slik på spørsmål om hvorfor Mjelde er en bedre trener enn Knutsen.

— Det vil jeg ikke utbrodere i pressen. Vi har tatt en helhetlig vurdering ut ifra retningen vi vil gå og har konkludert med at Mjelde er en bedre trener i den settingen.

Begrunnelsen som ble gitt på møtet om hvorfor Knutsen ikke får fortsette, var at Knutsen har sett for få juniorkamper. Dette er en begrunnelse spillerne ikke kjøper.

— Vi trodde vi skulle få en forklaring rundt prosessen. Forklaringen vi har fått er at Kjetil ikke har sett nok guttefotball, juniorkamper og u-kamper. Og en artikkel i avisen om breddefotball, sier Geir André Herrem, klubbens toppscorer og spillernes talsmann etter møtet. Han var mildt sagt oppgitt over det som kom frem fra klubbens ledelse på møtet.

— Jeg føler at ting ikke har kommet frem. Vi har hatt mange spørsmål vi ikke har fått svar på.

Skylder på pressen

Herrem kaller den nye treneren Mjelde en fin mann, men:

— Når spillerne føler at ting er veldig uavklart, så gjør det hele situasjonen med at Mons kommer inn i mye vanskeligere.

- Er det en umulig situasjon for ham?

— Ingenting av dette skal gå ut over Mons. Problemet er måten styret har håndtert saken på. Denne prosessen med Kjetil har pågått i over en måned, så er Mjelde blitt ansatt på én dag. Jeg føler at ting ikke blir sagt og at ikke alt blir delt med oss.

Styreleder Føllesdal kalte onsdagen for en gledens dag for Åsane, og la skylden på at klubbens omdømme eventuelt har fått seg en smell på pressen.

— Pressen har ikke gjort omdømmet bedre slik dette er blitt lagt frem. Jeg vil si det er blitt lagt frem feil. Det har vært fokus på en maktkamp. Jeg kan ikke se at det har vært en maktkamp. Konflikter, ja. Uenighet i styret, ja. Men ikke en maktkamp. At alle ikke er enige er bare positivt.

Knutsen informerte spillerne

Onsdag kveld samlet Åsane-spillerne seg i Vestlandshallen for å trene en av sesongens siste økter. I garderoben før økten informerte Åsane-trener Kjetil Knutsen spillerne om at han er ferdig som trener.

– Det var en tung beskjed å gi, sa Knutsen til BT like etterpå.

Tidligere onsdag fikk han vite gjennom BT at Mons Ivar Mjelde er høyaktuell som hans erstatter. Etter det BT forstår forhandler Mjelde med Åsane onsdag om å bli klubbens nye trener.

– Jeg fikk beskjeden (om Mjelde) i avisen. Dette markerer slutten på tidenes saga, sier Knutsen.

FERDIG: Kjetil Knutsen fikk ikke fortsette i Åsane etter å ha ledet laget i tre sesonger. Kontrakten hans gikk ut, og klubben ville ikke forlenge den. Onsdag ledet Knutsen laget på trening kanskje for siste gang. Foto: Tor Høvik.

For få juniorkamper

Treneren har ledet Åsane til overlevelse i 1. divisjon to sesonger på rad. Nå får Knutsen ikke fornyet sin kontrakt.

Bakgrunnen for dette skal være uenighet om satsing på unge lokale spillere, kontra å hente inn forsterkninger utenfra. En del av begrunnelsen Knutsen har fått for at han ikke får fortsette, skal være at han ikke har sett nok juniorkamper og at han ikke er et «skikkelig klubbmenneske".

– Jeg holder litt igjen på begrunnelsen for at dette skjer. Den er så ekstraordinær at jeg må tenke meg litt om før jeg sier mer. Men jeg skal fortelle min versjon, sier Knutsen.

Knutsen ledet Åsanes treningsøkt onsdag, sammen med assistent Morten Kalvenes. Sistnevnte er også ferdig i Åsane. Han skal bli trener i Branns utviklingsavdeling.

— Uverdig behandling

Assistenttrener Kalvenes sa til BT tidligere denne måneden at han synes «det er uhyre merkelig at den jobben som er gjort de siste tre årene ikke kvalifiserer til en tidlig avklaring med treneren». Etter at onsdagens økt var ferdig, var Kalvenes helt satt ut av at Knutsen ikke får fortsette i Åsane.

– Det har truffet meg brutalt, måten ting har kommet opp og frem på i dag. Det detter inn i mønsteret, sier Kalvenes, og utdyper:

– Når slike ting som dette oppstår, sier gjerne folk at «slik er toppfotballen», men det er lite som tyder på at det er noe profesjonelt i håndteringen av denne saken. Toppfotball drives med mer verdighet enn dette, sier Kalvenes.

Da treneren informerte spilleren var det stillhet i spillergruppen.

– Jeg skal stå i denne stormen også, sier Knutsen.