TRIST STATISTIKK: Thorstein Helstad har scoret bare én gang på kunstgress på seks kamper. Foto: Digitalsport

Etter 4-2-tapet borte mot Aalesund var Brann-trener Mons Ivar Mjelde klokkeklar på at han ville gjøre endringer før Brann neste gang skulle spille på kunstgress. I går fortalte Mjelde at han vil se på kunstgresshistorien når han plukker ut 11 mann som skal møte «Gutan» på Alfheim.

– Hvordan de forskjellige spillerne har klart seg på kunstgress, spiller selvfølgelig inn på laguttaket, sier Mjelde. Men han vil ikke snakke om enkeltspillere og laguttak så lenge før kamp.

I gårsdagens BT sa Mjelde dette om hva som venter Brann-spillerne denne uken.

Personlighetsvurdering

– Den kommende uken vil gå med til en nøye personlighetsvurdering, for å finne ut hvem som er klar til å spille i Tromsø. Det er viktig at alle er godt forberedt og gleder seg til å spille på kunstgress i nord. Det blir et tema vi vil fokusere på i dagene som kommer, sa han.

I går forklarte Mjelde hva han ligger i en «personlighetsvurdering».

– Vi kan ikke spille på kunstgress i Tromsø om vi ikke er mentalt innstilt på det. Om det er helsemessige ting, fysisk eller psykisk, er ikke det avgjørende. Vi skal stille med det laget som er best egnet til å vinne i Tromsø, sier Mjelde.

En av spillerne som har uttalt seg mest negativt om kunstgress, er Thorstein Helstad.

Statistikken viser at han heller ikke har lykkes der gresset ikke gror naturlig.

På seks eliteseriekamper på kunstgress har han scoret ett mål, for Rosenborg borte mot Aalesund i 2005. Det gir et snitt på 0,16 mål pr. kamp. Til sammenlikning har han scoret 101 mål på 190 eliteseriekamper totalt – et snitt på 0,53.

– Den største forskjellen har med friksjonen å gjøre. Det går fortere, sier Helstad.

– Det blir en annen type fotball, supplerer Mjelde.

Helstad til tjeneste

Branns toppscorer håper likevel å bestå Mjeldes «personlighetsvurdering».

– Jeg vil jo spille alle kampene. Men jeg som alle andre må vise det på trening, så er det opp til Mons hvem han velger.

Og vil du spille alle kampene er det ingen tvil om at du også må svelge eventuell skuffelse over kunstig gress.

Fra Aalesund begynte med Color Line Stadion i 2005 har stadig flere eliteserieklubber valgt å bytte ut naturgresset.

I år spiller fire av fjorten sine hjemmekamper på kunstig dekke. Neste år skifter Stabæk underlag når de flytter inn på Fornebu Arena, mens Odd trolig rykker opp fra 1. divisjon. Om Bodø/Glimt og Strømsgodset berger plassen vil da Brann få seks bortekamper på kunstgress i 2009.

– Det blir bare flere og flere, og noe vi må venne oss til. Å spille på kunstgress er helt klart en vanesak, sier Helstad.

– Drawback for Brann

At flere og flere får kunstgress har også Mjelde merket seg.

– Når det blir sånn at flere og flere legger kunstgress, så blir det så stor fordel for de lagene som har det, at jeg tror det tvinger seg frem for Brann også, sier Mjelde.

Selv om Branns siste opptredener på plastgress har vært begredelige affærer, har klubben også gjort gode kamper der. Bortekampen mot Aalesund for tre år siden og annenomgangen mot Odd i Skien i fjor var det klasse over.

Mjelde mener det blir vanskeligere og vanskeligere å hevde seg som naturgresslag.

– Det er en større overgang å gå fra gress til kunstgress enn motsatt. Lagene som har spilt på kunstgress en stund, venner seg til det og blir veldig gode, sier Mjelde.

Brann har dårlig statistikk på Alfheim og TIL kommer rett fra en kalaskamp mot Rosenborg.

– Media og andre levner oss små sjanser, og det tenner i hvert fall en gnist i meg. Vi gleder oss, sier Mons Ivar Mjelde.