DRAMATIKK: En av personene på minibussen fyrte av et nødbluss da han ble ført ut av bussen utenfor politistasjonen. Foto: AUDUN HAGESKAL
LAGT I BAKKEN: Mannen som fyrte av bluss utenfor politistasjonen ble lagt i bakken av politiet. Foto: FOTO: AUDUN HAGESKAL

BTs reporter utenfor Bergen sentrum politistasjon melder at de 16 supporterne ble geleidet ut fra minibussen av politibetjenter, og ble ført inn i politistasjonen en etter en søndag ettermiddag.

En av de siste som ble ført ut av bussen fyrte av et bluss i det han kom ut bussdøren.

Mannen ble umiddelbart lagt i bakken og holdt fast mens det ifølge BTs reporter ble ropt mot politiet.

Rundt klokken 15.30 er politiet ferdig med å tømme bussen, og den kjøres vekk.

— Dette er maktmisbruk

Politiet i Haugaland og Sunnhordaland stoppet søndag en minibuss med det som betegnes som risikosupportere i forbindelse med kampen mellom Haugesund og Brann.

Minibussen ble fraktet fra fergeleiet på Halhjem til Bergen sentrum politistasjon rundt klokken 15 søndag.

— Vi ble møtt av minst syv politibiler på Halhjem. Politiet sto klar med skjold og pepperspray. Det var overhodet ikke nødvendig, sier en av supporterne til BT.

Før de ble brakt inn på politistasjonen, sa talspersonen til gruppen at de jobber med å få kontakt med advokaten sin.

— De kan ikke frakte oss tilbake og så be oss forlate sentrum. De kunne sagt at vi ikke var velkommen for lenge siden, så kunne noen andre supportere brukt de billettene vi nå har med oss hjem igjen.

Stemningen på bussen da de var på vei tilbake til Bergen var heller laber.

— Det har vært litt aggressivitet og frustrasjon nå, men så åpnet vi noen øl, så det ordner seg.

— Vi vil ha igjen pengene for billettene, sa de til BT.

Lite samarbeidsvillig

Operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Gustav Landro, opplyser at tre av de 16 personene som var på bussen, er satt i arresten. Resten dimitteres forløpende med pålegg om å holde seg unna Bergen sentrum.

— De har vært veldig lite samarbeidsvillig, og det var åpenbart at det ikke er noen vits i at de skulle til Haugesund, sier han.

De tre vil bli anmeldt for å hindre eller forulempe en offentlig tjenestemann, og en av dem anmeldes for å lage bråk på offentlig sted.

Alle supporterne som var med minibussen, er kjent for politiet, som omtaler dem som «voldelige fotballsupportere».

- Hva mener politiet om episoden med nødblusset?

— Å fyre av et nødbluss i tettbygd strøk er ikke særlig smart. Og i alle fall ikke i nærheten av folk, som i dag. Det er rett og slett farlig, og noe vi ikke kan se gjennom fingrene med, sier Landro.

Meldingen om at supporterne må ut av sentrum, er lite populær.

— Det vil ikke bli godt mottatt. Vi må da kunne sitte å se kampen et sted en søndags ettermiddag. Dette er maktmisbruk, sier supporterne.

Bortvises fra regionen

Bussen ble etter en vurdering av politiet i Haugaland og Sunnhordaland besluttet bortvist fra politidistriktet og eskortert tilbake til Bergen.

I bussen satt flere kjenninger av politiet.

— 12 av disse er kjent for bråk og registrert i våre systemer, opplyser operasjonsleder Jarle Utne Reitan ved politiet i Haugaland og Sunnhordaland.

Han forteller at supporterne ikke var begeistret for avgjørelsen, men at beslutningen er endelig fra politiets side.

— Faren har blitt vurdert som så konkret og nærliggende at de blir bortvist, sier Reitan om bortvisningen.

150 flere er på vei

— Vi er kun en liten brøkdel av de som skal nedover, sier talspersonen for supporterne på bussen.

Han hevder at det er rundt 150 til av samme kaliber som er på vei, og som politiet ikke vet om.

— Det er ikke oss de burde frykte. Tvert imot. Vi ble veldig skuffet. I dag trenger laget all støtten de kan få. Vi skjønner ikke hvorfor vi blir sendt tilbake, vi ville bare lage fint driv på stadion. Det er ikke avtalt noe slagsmål eller noe, politiet skyter med dette høyrisikosupportere fra Bergen opp i sky.

Sikkerhetsansvarlig for Brann, Knut Iversen, mener de 16 ikke er Brann-supportere.

— Det var noen bråkmakere. De var ikke på vei til Haugesund for å støtte laget, sier Iversen.

Av de 16 som var i bussen, var det bare to av dem som reiste uten billett til kampen, sier en talsperson for gruppen til BT.

Høy beredskap

Operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Rune Plassen, sier at politiet i Haugesund ikke er kjent med informasjon om at det skal være 150 andre supportere som kan lage problemer for politiet på vei.

— Vi jobber videre med den informasjonen vi har. Dersom vi kommer over personer vi anser som bråkmakere, vil vi ta tak i det.

Plassen vil ikke si noe om hvorfor politiet valgte å stå klar på fergekaien med skjold og pepperspray, ut over at det det er utstyr politiet alltid har med seg.

— Hvis det oppstår episoder som gjør at vi må bruke maktmidler, så gjør vi det.

Bussen med de 16 personene skal ha blitt stoppet i Haukås i Sveio som følge av en opptrappet sikkerhet i forbindelse med kampen. Operasjonslederen forklarer at de har hevet sikkerhetsnivået som følge av oppgjøret.

— Vi har høyere beredskap på grunn av at Fotballforbundet har vurdert denne kampen som en risikokamp. Dette gjør vi rett og slett for publikums sikkerhet, forklarer Reitan.

En person skal også ha blitt pågrepet og satt i fyllearresten i forbindelse med kampen.