TRONDHEIM: Onsdag gjennomførte medlemmene i styret i Norges Idrettsforbund et telefonmøte, hvor fredagens besøk hos kulturminister Linda Hofstad Helleland, samt det kommende møtet med statsråden førstkommende mandag, ble diskutert.

ÅPEN: Her går RBKs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug, gjennom alle sine reiseregninger fra i fjor med Adresseavisen. Foto: THERESE ALICE SANNE

Som kjent møtte toppene i norsk idrett, deriblant idrettspresident Tom Tvedt og fotballpresident Terje Svendsen, Helleland i slutten av forrige for å redegjøre for idrettsforbundets åpenhetspraksis. Kulturministeren var ikke fornøyd med svarene hun fikk og innkalte til et nytt møte mandag i neste uke.

RBK-sjefen la frem alt

Det skjedde etter at VG i flere uker har satt et massivt søkelys på pengebruk og åpenhet i norsk idrett. Etter at det ble kjent at fotballforbundets generalsekretær Kjetil Siem reiste for nesten en halv million kroner i 2015, har fotballforbundet fortsatt ikke ønsket å legge hans reiseregninger frem for offentligheten.

Onsdag ga RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug Adresseavisen fullt innsyn i sine reiseregninger for 2015.

–Vi får ikke noen direkte offentlig støtte, men vi sa i 2012 at alt vi gjør skal tåle dagens lys. Vi har kommet oss gjennom omstillingsprosessen fordi vi er åpne mot medlemmene, ansatte og mediene, sier Rosenborg-lederen.

Misliker fokuset

Idrettsforbundet og særforbundene har derimot store millionsummer i offentlig støtte og spørsmålet er nå om de vil åpne for større innsyn.

–Jeg har registrert at man har løftet dette prinsipielle spørsmålet om åpenhet til å bli et spørsmål om reiseregninger. Åpenhet måles ikke ut fra om reiseregninger legges ut eller ikke, det er et mye større spørsmål enn det. På generelt grunnlag er det helt klart at vår måte å kommunisere på gjennom mange år tydeligvis ikke har vært god nok, sier idrettspresident Tom Tvedt til Adresseavisen.

Han legger ikke skjul på at han misliker vendingen debatten har tatt, med et voldsomt fokus på innsyn i reiseregninger.

– Ikke meg alene

– Man prøver å lage et inntrykk av at vi ikke leverer noen ting. Vi har våre egne kontrollkomiteer, underlagt den måten næringslivet rapporterer på, samt at vi rapporterer bruken av spillemidler fire ganger årlig til kulturdepartementet. For de som ønsker det, ligger rapportene tilgjengelige. Regnskapene våre ligger åpent i årsrapportene våre, og spillemiddelrapportene er offentlige, sier Tvedt.

– Hva tenker du om at Moe Dyrhaug offentliggjør sine reiseregninger?

– Jeg synes det er bra.

– Hva er din mening i spørsmålet om reiseregninger?

– Vi har forholdt oss til måten vi har rapportert på i mange år, til våre medlemmer, til Stortinget og Kulturdepartementet. Vi er nødt til å forholde oss til åpenhetsdebatten som finnes i Norge. Den må norsk idrett ta innover seg, på en ordentlig demokratisk måte. Det er ikke noe jeg skal håndtere alene. At åpenhet er et spørsmål om reiseregninger er å skyte langt over mål, sier Tvedt.

– Handler om ordentlighet

Han fortsetter:

– På spørsmålet ditt så skal vi ha et nytt møte med Kulturdepartementet. Dere skal få svar etter det. Det har noe med ordentlighet å gjøre. Vi har Deloitte som revisor og vi rapporterer til en uavhengig kontrollkomité som er valgt av idrettstinget. Det er demokratiet i norsk idrett.

Tvedt sier at idrettsledelsen må klare å ta åpenhetsdebatten, men poengterer:

– Det er ikke mediene eller VG som er vår kontrollkomité, men våre medlemmer. Åpenhet er hjertelig velkommen, hvis vi ikke oppleves som åpen nok.

Rosenborgs styreleder Ivar Koteng uttalte til Adresseavisen i helga at han regner med at alle reiseregninger kommer på bordet i løpet av tre uker.

– Hva tenker du om det Koteng sier?

– Nå skal jeg svare til kulturministeren. Jeg er opptatt av at dette ikke er en debatt om reiseregninger, men om at vi skal gjøre endringer slik at vi skal ha tillit i folket. Det viktigste for meg er at vi endrer til det bedre, sier Tvedt til Adresseavisen.