De tyske stjernene lader opp før møtet med Ukraina søndag kveld. De tyske stjernene lader opp før møtet med Ukraina søndag kveld. Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Rusk i det tyske maskineriet

ANALYSE: Tyskland har med 13 ferske verdensmestere i troppen til EM. De har likevel noen klare mangler. Søndag møter de Ukraina.

Det er sjelden man ser en mer ubalansert tropp enn den Joachim Löw har tatt ut til EM denne gang. Blant de 23 spillerne er det kun én rendyrket spiss, kun én naturlig back og mangel på midtstoppere. Til gjengjeld kan tyskerne stille med rundt ti midtbanespillere som kunne gått rett inn på de fleste landslag i verden.

Lars Tjærnås.

Supporterne finner trøst i at denne troppen minner i sammensetting endel om den som dro til Brasil – og returnerte med VM-pokalen.

Det er likevel to vesentlige forskjeller:

Philipp Lahm er ikke med nå. For dem som trenger en påminnelse: Lahm var bade kaptein, samlingspunkt og en av verdens desidert beste backer, selv om han ikke spilte der til daglig på klubblaget. Savnet av den dynamiske og kreative høyrebacken kan bli større enn Löw liker.

Mats Hummels var frisk i Brasil. Han er skadet nå. Sammen med Jérôme Boateng ville han utgjort et fenomenalt stopperpar. Han er i troppen, men blir ikke frisk til de par første kampene.

Antonio Rüdiger ville vært en noenlunde grei erstatter, men også han er blitt skadet. Da står vi igjen med Shkodran Mustafi eller Benedikt Höwedes som alternativer. Sistnevnte er tvers gjennom solid, men han er omskolert fra stopper til back, som han var i Brasil. På venstrebacken er Jonas Hector eneste alternative i en lagdel som er tynt besatt til tittelaspirant å være.

Kan fint komme til finalen

I EM-kvalifiseringen var da også tyskerne alt annet enn solide. Ni baklengsmål er akseptabelt, men ikke mer. Og de slet uvanlig lenge før plassen i sluttspillet var sikret.

Så er spørsmålet: Hvor mange ganger før at mesterskap har vi snakket om mulige svakheter hos et tysk mannskap? Svaret på det er trolig: Omtrent like mange ganger som de har motbevist det underveis i mesterskapet. Og la én ting være klart: Dette laget er fortsatt gode nok til å gå hele veien til Paris og finale.

Grunnen til det er enkel. De offensive styrkene i laget er formidable. Mario Gomez har igjen blitt en trussel foran motstanders mål, og er tilbake i troppen som eneste helt naturlige spiss. Han vil uansett få selskap rundt seg.

Thomas Müller, Mesut Özil, Toni Kroos og flere andre strålende kreative spillere vil gjøre det de gjorde så fantastisk i Brasil, være fleksible i sine roller og true hver sine rom til ulike tider.

Det gjør tyskerne uforutsigbare og farlige mange steder på banen. Så farlige at de bør slå Ukraina.

Ukraina kan få trøbbel

Ukrainerne er vant med å spille playoff for å komme til mesterskap. Det matte de denne gang også, men i motsetning til de fem (!) gangene de har tapt avgjørende playoff, kvalifiserte de seg nå. Det er imidlertid et lag det er vanskelig å ha store forventninger til. De fire kampene mot Spania og Slovakia i puljen ga null seiere, og de kom til Frankrike ved å slå de svakeste lagene – svakere lag enn alle de møter nå.

De spiller en tradisjonell 4-2-3-1, og har spillere verdt å se opp for. Andrij Jarmolenko og Jevhen Konopljanka er mer enn gode nok til sette farge på mesterskapet.

Det er et lag som scorer lite og slipper inn få mål. Stammen er fra to klubber med stor fremgang og rutine i Europa-cupene. Både Dynamo Kiev og Sjakhtar Donetsk har bevist at ukrainsk fotball kan hevde seg mot lag og land med større enkeltnavn.

Ta også med at mange hurtige spillere gjør dem til et godt kontringslag. Summen av dette gjør at de kan gi tyskerne problemer.

Så store problemer at de regjerende verdensmesterne avgir poeng?

Neppe. Til det er Tyskland for gode med ballen i laget.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: