Tom Hilde på vei til topps for nok et treningshopp. Foto: METTE BUGGE
God stemning mellom Alexander Stöckl (t.v.), Anders Jacobsen og fysioterapeut Janne Karppinen.  Foto: METTE BUGGE
 Kameraten følger med. Anders Bardal (bak) observerer Tom Hildes styrketrening i Stams i Østerrike. Foto: METTE BUGGE
afp000575304.jpg Foto: Mette Bugge/Aftenposten
Anders Bardal er regjerende verdensmester. Men han må rengjøre skiene sine selv. Foto: METTE BUGGE
Med vekter opp mot det maksimale. Anders Bardal tar i. Foto: Mette Bugge/Aftenposten
Med en kvinnelig journalist da. Foto: Alexander Stöckl

MIEMINGEN, ØSTERRIKE (Aftenposten.no): Vi fikk bo sammen med Norges beste hoppere i tre døgn på samling i Østerrike. Vi fant kameratskap, treningsiver og harryhandel.

Norges beste skihoppere sitter i en grå Fiat Ducato. De er på jakt etter en ny ting. For hver gang elitelaget er på tur, skal det handles inn noe stygt. «Harryeffekter», kaller de det. Det var Tom Hilde som kom på ideen. Og derfor blir minibussen, som vanligvis står parkert i München, fylt opp av nips.

Utenpå er det nok en avkledd dame som viser seg frem i billakken.

Er dette seriøse gutter, som har tenkt seg til OL i Sotsji?

Jo, det er det. For mellom alvor, flere treningsøkter daglig, spising og hvile skal ingen si at Anders Bardal, Anders Jacobsen, Tom Hilde og de andre på laget ikke har glimt i øyet.

OL-forberedelser

Dette er nok en samling, denne gangen i Stams, der landslagstrener Alexander Stöckl lærte sin ABC om hopping, og utviklet seg videre til å bli den han er i dag: Norsk landslagstrener inn i den tredje sesongen. Han er rolig, avbalansert, norsktalende og blid.

Det lille pensjonatet Seelos der vi bor, er utgangspunkt for de daglige turene til bakken i Stams, syv kilometer unna.

Den finske fysioterapeuten Janne Karppinen ratter minibussen. Der går praten livlig, men de aktive kan også være stille. Da lytter de ofte til egen musikk med hodetelefoner. Alternativet er at musikken dundrer i bussen fra en CD innkjøpt på veien.

Som oftest er det to treningsøkter for dagen. Men på dag to er det også en tredje økt med fysisk kveldstrening på skiskolen, like i nærheten.

Dårlig i fotball

Der blir det fort klart hva lagkameratene mener om Tom Hilde: Han er elendig til å spille fotball.

Men Hilde er med på galskapen. Trening eller konkurranse? Her oser det uansett av vinnerinstinkt. Andreas Stjernen og de andre går inn i taklingene uten tanke på hvor viktig deres ben er til alt annet enn å sparke ball. Den eneste som ikke kan delta, er Anders Jacobsen. Han må gjøre øvelser tilpasset et kne som skal tilbake etter skade.

— Jeg har savnet dem, sier Jacobsen.

Han kjente at samholdet, den gode tonen og sjefens humør dro ham tilbake etter en pause. En toppidrettsutøver er helt avhengig av at alle trives med hverandre. For mye skjer sammen: Frokost, trening, lunsj, hvile, trening, middag, samvær på rommet.

Samholdet er en viktig faktor for å lykkes i bakken også.

- Vi er så mye sammen og har vært det ganske lenge. Vi vet hvordan vi skal behandle hverandre, og det er behagelig. Når Bardal har gjort det dårlig og er sur, trenger han for eksempel 10-15 minutter for seg selv. Vi har lært hverandre å kjenne etter hvert. Vi reiser så mye at det ikke hadde holdt å vinne, hvis det ikke var en god atmosfære i laget, sier Tom Hilde.

Får bonus

Dagen etter er det Alexander Stöckl som sitter ved rattet. Vanligvis kjører han i egen bil sammen med servicemann Thomas Hörl. Men i dag tar han gjengen ut på hovedveien fra vesle Miemingen, der pensjonatet ligger.

Sjefen vil at elevene skal oppleve noe annet enn de faste måltidene. Tidligere på dagen er treningen unnagjort i tyske Garmisch-Partenkirchen. Der oppdaget en tysker at Anders Jacobsen var med, og kom løpende etter ham for å bli fotografert sammen med hoppukevinneren fra 2006/07. Nå kan snøen ses på fjelltoppene idet landslagssjefen tar med seg gutta på en 24 minutters vandring på vei opp mot et spisested i fjellheimen. Snart er det lokal mat i vente.

Savner familien

Fysioterapeuten stopper opp for å ta bilde av fjellene med mobiltelefonen. Han skal sende hilsen hjem til kona i anledning deres ni års bryllupsdag.

Gutta har mange reisedøgn i året, og savnet av familien kommer til overflaten. I minibussen, på vei til pensjonatet, høres plutselig en høy barnestemme:

«Anders Bardal! Jeg er ferdig!»

Det er vesle Anna som har gjort det hun skal på toalettet. Pappa ser på videosnutten han har med hjemmefra.

— Du vet du har vært lenge borte når du får den der, sier verdensmesteren, og sikter til at fireåringen bruker både for- og etternavnet på ham.

Anders Jacobsen viser frem bilde av lille Isac, som har et kutt i pannen, et plaster med sjiraffmotiv og et herlig glimt i øyet.

- Fallet skjedde to dager før jeg dro, sier pappaen.

Liker allsang

Så skrus musikken opp. Det er klart for allsang til en låtene til «Oslo S». Tom Hilde tar som regel initiativet. Han har sin faste plass på setet helt bakerst, for da kan han legge hodet eller bena på bagene. De andre roterer på de gjenværende setene, slik som de gjør når de fordeler rom.

- På den måten blir det ingen klikker. Vi lærer alle å kjenne, forteller Anders Bardal.

Og her får alle passet sitt påskrevet. Anders Fannemel får tyn fordi han er lagets korteste. Andreas Stjernen blir lettere mobbet fordi han fort legger hodet på blokken. Helt frivillig.

Han blir dessuten ertet når han som den eneste ikke hopper ut i strikk når gutta skal utfordre skjebnen fra broen Europabrücke i nærheten av Innsbruck.

- Jeg skal vise dem - i golf, kommer det fra trønderen.

Hopplandslaget

Anders Bardal, Steinkjer Skiklubb/Trønderhopp

Anders Fannemel, Hornindal IL/Lillehammerhopp

Tom Hilde, Asker Skiklubb/ Kollenhopp

Anders Jacobsen, Ringkollen Skiklubb/Flying Team Vikersund

Kim Rene Elverum Sorsell, Ullensaker Skiklubb/Kollenhopp

Andreas Stjernen, Sprova IL/Trønderhopp

Rune Velta, Lommedalens IL/Kollenhopp

Alexander Stöckl, hovedtrener

Magnus Brevig, ass. trener

Janne Karppinen, fysioterapeut

Thomas Hörl, servicemann

Andreas Vilberg, servicemann

Veien mot OL

Her skal hopperne konkurrere før OL i Sotsji (6.-23. februar):

I dag: Klingenthal, Sommer-Grand Prix

22.-24.11.: Klingenthal, VC-start

28.-30.11.: Kuusamo, VC

6.-8.12.: Lillehammer, VC

13.-15.12.: Titisee-Neustadt, VC

20.-22.12.: Engelberg, VC

28.-29.12.: Oberstdorf, Hoppuka/VC

31.12.-1.1.: Garmisch-Partenkirchen, Hoppuka/VC

3.-4.1.: Innsbruck, Hoppuka/VC

5.-6.1.: Bischofshofen, Hoppuka/VC

10.-12.1.: Tauplitz/Bad Mitterndorf, VC

16.1.: Wisla, VC

17.-19.1.: Zakopane, VC

24.-26.1. Sapporo, VC

31.1.-2.2.: Willingen, VC

Merknad: