BRASIL – MEXICO 1-2:

Storfavoritt Brasil sviktet da det gjaldt som mest, i selve OL-finalen. Mexico vant 2-1 etter to mål av den overårige spissen Oribe Peralta.

Dermed ble det en skikkelig nedtur for Brasil i oppladningen til VM på hjemmebane om to år. Landslagssjef Mano Menezes er forventet å bruke mange av de samme spillerne i VM som i årets OL, men har fortsatt en del å jobbe med.

NEDTUR: Superstjernen Neymar fortviler på Wembley-gresset etter tapet i finalen. (Foto: Scanpix)

Fryktelig tabbe

Kampen kom inn i et spor allerede etter 27 sekunders spill. Da fikk vi en stygg tabbe av Manchester United-back Rafael og Tottenham-spiller Sandro.

En meget svak pasning fra Rafael nådde ikke Sandro, som kom på etterskudd da Peralta snappet ballen og hamret den i mål bak Brasils keeper Gabriel.

Brasil var klare favoritter for å vinne sitt første OL-gull noensinne, men spillet stemte ikke i det hele tatt før pause, og trener Menezes måtte ta grep allerede etter en halvtimes spill. Kantspiller Alex Sandro måtte vike for sin Porto-lagkamerat Hulk.

Tomålshelt

Brasil hadde mer rytme i spillet sitt etter hvilen, men Mexico kontrollerte greit, holdt brasilianerne unna, og kom til flere kjempesjanser selv.

Etter en drøy time gikk ballen i tverrliggeren etter avslutning av Marco Fabián, og bare minutter etterpå hadde Oribe Peralta ballen i mål igjen, men ble avblåst for offside.

Et drøyt kvarter før slutt kom målet som avgjorde kampen. 28-årige Peralta, som er en av tre overårige spillere i Mexicos tropp, steg til værs inne i feltet og stanget inn 2-0 bak Gabriel. Litt av en dag for Santos Laguna-spissen som ble byttet ut til stor applaus like før slutt.

Burde utlignet

Innbytter Hulk satte inn 1-2 få minutter før slutt. Porto-spilleren avsluttet et fint angrep med å sette ballen mellom beina på Mexico-keeper Corona.

REDUSERTE: Hulk ga Brasil et nytt, sent håp, men det holdt ikke. (Foto: Scanpix)

De gule fattet nytt håp, og Hulk var igjen regissøren da Oscar headet like over på overtid. Den ferske Chelsea-spilleren burde absolutt ha utlignet, og sørget for ekstraomganger foran over 86.000 tilskuere på Wembley.

Like etter blåste dommer Mark Clattenburg av kampen, og Mexico kunne juble for historiens første OL-gull i fotball.

— Vi tapte alle sammen

Marerittstarten lot til å prege seierssikre brasilianere i hele kampen, men trener Menezes vil ikke høre snakk om noen syndebukkstempel på Rafael.

– Vi har en nasjonal kultur for det (å finne en syndebukk) når ting ikke går bra, og dere kommer ikke til å forandre dere over natta, sa Menezes til frammøtte journalister på pressekonferansen.

– Individuelle feil ble gjort, og den største ble gjort etter 30 sekunder i dag. Men vi hadde 89 minutter å snu det på, og klarte ikke det. Så vi tapte alle sammen, ikke bare én spiller, påpekte Brasils landslagssjef.

– Vi verken improviserte eller endret på taktikken, men motstanden vår var veldig godt forberedt. Vi erkjenner at de var det beste laget og gratulerer dem med seieren, konstaterte Menezes ydmykt.

Mexico-trener Luis Fernando Tena ville ikke ta stilling til om OL-triumfen er nasjonens største triumf, til tross for at mexicanerne kun hadde en fjerdeplass fra tidligere, og aldri har kommet lenger enn til kvartfinalen i et VM.

– For meg er dette viktig fordi våre unge spillere har vist stor mental styrke, og dette resultatet beviser at fotballen vår har bedret seg betraktelig, sa Tena.