Det ble samme gamle europaligaleksa for Rosenborg borte mot Dnipro. Laget burde ledet 2-0 før det var spilt en halvtime. I stedet tok hjemmelaget ledelsen på sin første virkelige målsjanse. Kåre Ingebrigtsen & co fikk et nytt bevis på at mye jobb gjenstår for laget er klar for fotballens øverste hylle i Mesterligaen.

Helland sviktet

Etter en jevn åpning på Dnipro stadion, fikk Rosenborg en gavepakke servert av hjemmelagets midtstopper. Papa Gueye rev ned Alexander Søderlund inne i feltet, og dommer Stephan Klossner pekte korrekt på krittmerket. Men Pål André Helland sviktet på straffesparket. Vingen gikk for kraft, men satte ballen i keeperhøyde. Dermed ble jobben enkel for Denys Boiko i Dnipros mål.

foto
Noen godt innpakkede ukrainere hadde funnet veien til stadion torsdag kveld. Foto: Richard Sagen

Kvarteret senere fikk Rosenborg en ny gigantisk mulighet til å ta ledelsen. Helland dro seg innover, og med venstrefoten serverte han et tidlig innlegg på mål. Ballen duppet over midtstopperne, og landet på foten til en umarkert Søderlund. Men avslutningen til toppscoreren var alt for svak.

Dnipro scoret først

I stedet for ledelse 2-0, fikk Rosenborg en baklengs på hjemmelagets første virkelig store målsjanse. Ti minutt før pause mistet RBK ballen omtrent på midtstreken. To kjappe pasninger i lengderetning senere, ble Jørgen Skjelvik sendt i pølsebua av Mattheus – og spissen satte sikkert inn 1-0 til Dnipro.

foto
Alexander Søderlund fortviler etter en misbrukt sjanse. Foto: Richard Sagen

Tamt etter pauseRosenborg så ut som de hadde lagt igjen det aller siste av entusiasme og glød inne i garderoben i pausen. Hjemmelaget tok kommandoen mot et RBK som rygget inn i egen sekstenmeter, og som ikke skapte en eneste målsjanse i andre omgang. Etter timen spilt fikk Dnipro til slutt uttelling for det spillemessige overtaket. Igjen var det Mattheus som scoret. Brasilianeren tråklet seg gjennom et tett befolket RBK-forsvar og lekte inn 3-0. André Hansen skal ha æren for at det ikke ble flere baklengsmål.

Tomt på tanken

Som et bilde på hvor lite saft det etter hvert var igjen i RBK-sitronen, stod midtstopper Jørgen Skjelvik og hvilte hendene på knærne mens lagkameratene spilte seg oppover i banen kvarteret før slutt. Riktignok var dette siste dag på jobben før RBK møtes igjen 14. januar, men så ut som flere av spillerne allerede var i gang med ferien. I alle fall var det ingen som var tilstrekkelig på jobb til å forhindre at Shakov puttet på til 3-0 for Dnipro etter 79. minutter.

2015-utgaven av Rosenborg var mer enn god nok for Norge. I Europa ble dobbeltmesterne for lette. Det inntrykket ble bare understreket mot Dnipro.